Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Baluta potopil Liberec. Plzeň zužitkovala dlouhou přesilovku a vrátila se na vítěznou vlnu

Po dvou ztrátách v řadě se fotbalisté Plzně dočkali zisku plného počtu bodů. V domácím utkání 16. kola sice s Libercem brzy prohrávali, ale nakonec zvítězili jednoznačně 4:1. Nutno podotknout, že jim výraznou měrou pomohl střelec gólu Slovanu Alexandru Baluta, který ve třicáté minutě obdržel červenou kartu. Za Viktorii skórovali Roman Procházka, Tomáš Hořava, Michael Krmenčík a Adam Hloušek. 

Tomáš Hořava z Plzně oslavuje gól proti Liberci
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Viktoria ztrácí jedenáct bodů na vedoucí Slavii, na třetí Mladou Boleslav má v tabulce čtyřbodový náskok. Slovan v nejvyšší soutěži neporazil Plzeň popatnácté za sebou a klesl na devátou pozici.

První start v ligové sezoně si připsal pětatřicetiletý kapitán Západočechů Hubník, jenž ve středu obrany zastoupil disciplinárně potrestaného Brabce.

Domácí si už ve 2. minutě vypracovali v mrazivém počasí stoprocentní šanci. Hořava vyslal do samostatného úniku Krmenčíka, ale nejlepší týmový střelec tváří v tvář nepřekonal brankáře Nguyena.

V 10. minutě naopak Slovan otevřel skóre. Balutův přímý kop ve zdi tečoval Kayamba a brankář Hruška už na míč nedosáhnul. Viktoria odpověděla za 12 minut z podobné standardní situace, kdy Procházkovu ránu zase přizvedl bránící Kačaraba.

"Já čekal na postavení brankáře. On se posunul víc do středu, tak jsem se rozhodl, že to budu kopat do jeho strany. Naštěstí mi pomohla lehká teč a míč zapadl do sítě," popsal Procházka.

Baluta pod sprchu, Hubník zůstal na hřišti

Hostům po půl hodině zkomplikoval situaci Baluta, který zezadu podrazil Kayambu a rozhodčí Proske ho po druhé žluté kartě vyloučil. Liberečtí se hodně zlobili kvůli faktu, že předtím nedostal druhou žlutou kartu i Hubník za tvrdý zákrok na Malinského.

Tomáš Malinský v souboji s Radimem Řezníkem
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

"Jasný faul na druhou žlutou kartu, do kotníku bez snahy hrát balon. Nebo možná snaha byla, ale Roman tam byl pozdě. Bohužel. Jednoznačně si myslím, že měl jít ven," prohlásil liberecký trenér Pavel Hoftych.

Favorité využili přesilovku ve 44. minutě. Kalvach nacentroval do šestnáctky a Hořava pohotovou hlavičkou překonal Nguyena.Plzeňské mužstvo začalo lépe i druhý poločas. Hloušek si vyměnil míč s Krmenčíkem a reprezentační útočník se prosadil přízemní střelou. Pro Krmenčíka to byl osmý ligový zásah v sezoně.

O chvíli později hráči Slovanu málem darovali Viktorii čtvrtou branku. Mikula nepřesně vrátil hlavou míč zpátky Nguyenovi, který napálil Hlouška a míč o kousek minul branku. V 80. minutě naopak nevyužili velkou šanci na zdramatizovaní zápasu – Mara sám před brankou nepropálil Hrušku.

V poslední minutě uzavřel skóre Hloušek dorážkou po Kayambově akci a připsal si premiérový soutěžní gól za Viktorii.

Viktoria Plzeň - Slovan Liberec 4:1 (2:1)

Branky: 22. Procházka, 44. Hořava, 52. Krmenčík, 90. Hloušek - 10. Baluta. Rozhodčí: Proske - Hock, Melichar - Orel (video). ŽK: Hubník, Hejda - Oscar, Baluta, Hoftych (trenér). ČK: 30. Baluta. Diváci: 7463.

Plzeň: Hruška - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský - Kalvach, Procházka - Kayamba, Hořava (79. Janošek), Hloušek (90. Kovařík) - Krmenčík (89. Chorý). Trenér: Vrba.

Liberec: Nguyen - Mikula, Kačaraba, Chaluš, Hybš - Oscar (57. Breite), Mara - Malinský (71. Pešek), Baluta, Potočný - Musa (84. Alibekov). Trenér: Hoftych.

Pavel Vrba (trenér Plzně): "Jsem rád, že jsme dokázali otočit výsledek z 0:1 na 4:1. Zápas se výsledkově nevyvíjel dobře, i když nám začátek vyšel. Měli jsme asi tři situace, kdy jsme mohli jít do vedení, bohužel se nám to nepovedlo. Pak soupeř z tečované standardní situace dal gól z první střely mezi tyče. Naštěstí se nám podařilo do poločasu výsledek otočit pro nás. Asi rozhodující branka byla třetí, kdy jsme o výsledku rozhodli. Ale byla tam i situace, kdy jsme ztratili balon, soupeř šel sám na gólmana a mohl dát na 3:2. To by mohlo být ještě hodně dramatické. Naštěstí se to nestalo a Hruška nás podržel. A v závěru jsme výsledek pojistili."

Pavel Hoftych (trenér Liberce): "Zápas začal šancemi Plzně, kdy nám hlavně Krmenčík dělal problémy s tím, na co jsme se připravovali. Jednu situaci tam krásně vychytal Nguyen. Poté, co jsme šance nebo pološance přežili, jsme dali branku z trestného kopu. Vyrovnání přišlo stejně po standardní situaci. Pak tam byl ten zákrok Hubníka na Malinského. Roman tam byl pozdě. Jednoznačně si myslím, že měl jít ven. Za minutu jde ven náš Baluta. Hrát proti Plzni v jedenácti je složité, v deseti je to hodně těžké. Snažili jsme se s tím zápasem něco dělat, škoda gólu do kabiny. Chtěli jsme hrát tak, abychom 2:1 zvládali co nejdéle udržet a měli šance třeba na brejky. Nakonec i za stavu 3:1 jsme příležitostí vstřelit branku měli dost. Nedali jsme je a dostali jsme na 4:1."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články