Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Arsenal je jediným favoritem v semifinále, Wigan znovu šokoval City

Londýn - Arsenal má po čtvrtfinále Anglického poháru největší šanci konečně po devíti letech zvednout nad hlavu velkou trofej. Gunners doma zdolali Everton 4:1 a obhájce titulu, druholigový Wigan, znovu dokonal obrovské překvapení, když porazil Manchester City na jeho hřišti 2:1. Dalším semifinalistou je třetiligový Sheffield United, který porazil Charlton 2:0, a Hull, který si poradil se Sunderlandem 3:0.

Zklamaní Lescott s Clichym a radující se fotbalisté Wiganu v pozadí
zdroj: imago sportfotodienst

Wigan loni sestoupil z Premier League, ale v nejstarší fotbalové soutěži světa porazil ve finále právě Manchester City 1:0. Dnes jednoho z aspirantů na prvoligový titul zaskočil znovu a zabránil mu v cestě za ziskem domácího double či triple po celkovém triumfu v Ligovém poháru.

Hosté se na Etihad Stadium dostali do vedení v 27. minutě, kdy Jordi Gómez potrestal faul stopera Martína Demichelise. Manchester měl sice převahu, ale místo vyrovnání inkasoval krátce po změně stran podruhé po trefě Jamese Perche. Domácí si vytvořili místy drtivý tlak, ale stihli jen snížit zásluhou Samira Nasriho.

Vydřenou výhru mohl slavit kouč Wiganu Uwe Rösler. Bývalý německý útočník za manchesterský tým v letech 1994 až 1998 odehrál 150 zápasů a byl uveden do klubové Síně slávy. Vztahy s City podle jeho slov ještě zesílily po roce 2003, kdy mu byla diagnostikována rakovina.

Poražený finalista Ligového poháru Sunderland, v jehož dresu strávil dnešní čtvrtfinále jen na lavičce obránce Ondřej Čelůstka, skončil své putování druhou pohárovou soutěží po porážce 0:3 s Hullem. Soupeř postoupil do semifinále soutěže poprvé od roku 1930. Jako první třetiligový tým od roku 2001 se do semifinále probojoval Sheffield United, který dnes zdolal druholigový Charlton 2:0. Tým vedený synem slavného anglického kouče Briana Clougha Nigelem postoupil díky dvěma slepeným gólům Ryana Flynna a Johna Brayforda z druhé půle.

Per Mertesacker slaví s Mesutem Özilem
zdroj: imago sportfotodienst

Arsenal se s Evertonem dlouho trápil, nakonec jej smetl 4:1

Oba týmy se prezentovaly velmi pohledným fotbalem, přičemž měnily taktický důraz během utkání hned několikrát. V jednu chvíli se Everton snažil převážně držet míč, poté však spíše vyrážel do protiútoků. Arsenal se kromě typického fotbalu, rovněž založeného na postupném útoku, pokoušel o četné centry do pokutového území.

Arsenal do utkání vkročil vynikajícím způsobem, již po sedmi minutách poslal Cazorla přihrávku za dva obránce na Mesuta Özila, který poslal z první míč ke vzdálenější tyči za záda brankáře Joela. Německý záložník, který momentálně bojuje s výkyvy formy, se tak prosadil poprvé od prosincového utkání shodou okolností také proti Evertonu. Hosté však po bleskurychlém protiútoku z nepovedeného rohového kopu domácích dokázali srovnat na 1:1, do prázdné brány přitom doklepával Romelu Lukaku.

Po hodině hry odstoupil z hřiště Yaya Sanogo, jehož nahradil Olivier Giroud, a francouzský reprezentační útočník byl paradoxně příčinou neuznané branky Arsenalu. Domácí zahrávali pokutový kop po faulu Barryho na Oxlade-Chamberlaina, Arteta nařízenou penaltu sice proměnil, rozhodčí však gól odvolal, když zpozoroval předčasný průnik Girouda do pokutového území. Napodruhé se španělský středopolař nemýlil a trefil se nahoru k pravé tyči.

Everton poté začal vyrážet do ofenzivy ve více hráčích, a pro Arsenal se tak otevřel větší prostor v útočné fázi. Sagna se z pravé strany prosadil až do šestnáctky, poslal střílenou přihrávku do malého vápna, kde již do brány doklepl Giroud. Francouzský útočník se prosadil ještě dvě minuty před koncem utkání po vynikajícím protiútoku domácích. Arsenal tak postoupil do semifinále, které se bude hrát ve Wembley. Zbývající tři čtvrtfinále budou na programu v neděli.

Výsledky čtvrtfinále FA Cupu

Arsenal - Everton 4:1 (7. Özil, 68. Arteta z penalty, 83. a 85. Giroud - 32. Lukaku), Sheffield United (III) - Charlton (II) 2:0 (65. Flynn, 67. Brayford), Hull - Sunderland 3:0 (68. Davies, 72. Meyler, 77. Fryatt), Manchester City - Wigan (II) 1:2 (68. Nasri - 27. J. Gómez z pen., 47. Perch).

Semifinálové dvojice (12. a 13. dubna):
Hull - Sheffield United
Wigan - Arsenal

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články