Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olga Fikotová

Advocaat ho vynášel do nebes, teď kope za Slavii. Je to tady skvělé, hlásí Danny

Praha – Když šéf představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík koncem června oznamoval na mimořádné tiskové konferenci, že si českou ligu od nové sezony zahraje za tradiční klub z Edenu Portugalec Danny, nejeden fotbalový fanoušek oněměl úžasem. Ten Danny? Ten kapitán Petrohradu, za kterého Zenit ve své době zaplatil 30 milionů eur? Přitom rodák z Venezuely měl nabídky zůstat v Rusku, nebo se přesunout třeba do některé z arabských zemí. Vybral si Slavii. "Můj přesun byl promyšlený. Bylo to dobré rozhodnutí, je to tady skvělé," říká třiatřicetiletý záložník.

Danny ve slávistickém dresu
zdroj: ČTK autor: Stanislav Kolařík

Danny po téměř devíti letech skončil v Petrohradu, který ho v roce 2008 vykoupil z Dynama Moskva jako nejdražšího hráče ruské ligy. Získal tři ruské tituly, dvakrát vyhrál domácí pohár a jednou Superpohár UEFA. Za portugalskou reprezentaci odehrál 38 utkání a vstřelil čtyři branky. A se Slavií teď podepsal dvouletou smlouvu.

"Rozhodoval jsem se společně s rodinou. Měl jsem řadu dalších nabídek z Ruska (Krasnodar, pozn. red.), ale i z Arábie nebo Portugalska a dalších zemí. Praha je hodně pěkné město. Slavie se v minulé sezoně stala mistrem a i v této má hodně výzev, což je pro mě důležité. Je to tady skvělé. Jsou tu dobré školy pro moje děti," vyjmenovává Danny všechny klady svého přesunu do Česka. "Jednali jsme s ním celou noc," vzpomíná Tvrdík.

Je nám líto, video expirovalo.
Danny: V Praze je to skvělé, za Slavii jsem rád

Fotbal začal hrát Danny už v pěti letech. "Začal jsem běhat a hned mě začal zajímat balon, který se stal mojí vášní. Hrával jsem často. Doma to bylo pořád balon, balon a zase balon. Byla to pro mě vášeň. Díky Bohu, že jsem se stal později profesionálním hráčem."

Tehdy si moc oblíbil Diega Maradonu, i když idolem by ho prý spíš nenazval. "Ale i proto jsem se chtěl od malička vždycky stát fotbalistou, a to se povedlo. K fotbalu mě asi přivedl můj táta. Ve Venezuele jsou tradiční sporty basketbal a baseball. Jenže moji rodiče byli Portugalci, takže fotbal byl v rodině vždycky nejdůležitější. I když jsem měl i další sporty," říká Danny.

Po několika letech v Portugalsku (nejprve Marítimo, pak Sporting Lisabon, pozn. red.) zakotvil v Rusku – a rovnou na dvanáct let. Jak sám tvrdí, byla to pro něj skvělá příležitost, jak pokračovat v rozjeté kariéře v zahraničí. "Nikdy jsem si nepředstavoval, že tam budu opravdu tak dlouho. První tři roky jsem hrál za Dynamo Moskva a pak jsem přestoupil do Petrohradu. Tam jsem žil devět let," pokračuje.

Podívejte se na kompletního průvodce českou ligou:

Velmi mu vyhovoval tamní styl i zázemí na špičkové úrovni. "Bylo to opravdu hodně profesionální a skvělá zkušenost. Navíc obě města jsou moc pěkná, je tam hodně možností. A volný čas jsem vždycky trávil s rodinou," dodává Danny, který nedá na lidi okolo sebe dopustit.

Zmíněný superpohár v roce 2008 dokonce rozhodl gólem o výhře nad Manchesterem United 2:1. "Byl to neskutečný pocit. Do Petrohradu jsem přišel dva dny před zápasem, nikoho jsem pořádně neznal. Přišel jsem do nového prostředí. A to, že jsem dal gól, byla velká paráda."

Hvězdný Nizozemec Dick Advocaat, který tehdy Zenit trénoval, Dannyho označil za nejlepšího záložníka ruské ligy. "Hodně mě potěšilo, že to Dick vůbec řekl. Pro mě to byl jeden z nejlepších trenérů. Byl pro mě vždy důležitý a jsem mu za hodně věcí vděčný. Nikdy jsem se necítil hvězdou, ale je pravda, že jsem pořád pracoval a trénoval, abych se na hřišti fotbalovou hvězdou stal."

Záložník Slavie Danny
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Danny teď zkouší něco úplně nového. Vidina bojů o Ligu mistrů hrála v jeho rozhodování velkou roli. "Je to obrovský sympaťák," skládá poklony Tvrdík.

Danny už se představil v prvním soutěžním utkání, v úvodním zápasu 3. předkola LM proti Borisovu (1:0) jej trenér Jaroslav Šilhavý zařadil do základní sestavy, v 76. minutě jej pak střídal Ruslan Mingazov. A to, že bude pro Slavii jedním z nejvíce platných hráčů, ukázal už pár dní předtím v generálce proti Nice, kde vymyslel tři šance. Na další čeká v odvetě proti běloruskému týmu příští středu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články