Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

120 let. Fotbalová Sparta slaví, legendy vzpomínají

Praha - Sokol Bratrství, ČKD, Spartak Sokolovo, AC Sparta. Ve 120. let dlouhé historii fotbalového klubu, který většinu času strávil na pražské Letné, se vystřídalo několik názvů a řada jmen. Král komiků Vlasta Burian, hvězdný záložník Andrej Kvašňák a v neposlední řadě třeba držitel Zlatého míče Pavel Nedvěd. Sparta je pro mnohé fanoušky synonymem vítězství. A stejně tak i pro hráče, kteří při příležitosti oslav výročí zavzpomínali na počátky své kariéry právě v klubu s 35. ligovými tituly.

Sparťanští fanoušci
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

Sobotním utkáním proti Mladé Boleslavi (4:1), v němž fotbalisté Sparty nastoupili na trávník v černých dresech, chtěli hráči vyjádřit respekt k historii a zakladatelům klubu. Ten právě ve stejně barevnýh dresech v roce 1893 odehrál ještě pod názvem AC Královské Vinohrady své vůbec první utkání.

Tradiční rudou barvu na dresech začala Sparta vyznávat až od roku 1906. Od té doby se několikrát změnil název, vlastník a koneckonců i působiště. Filozofie týmu ale podle bývalých hráčů zůstala stejná.

Vítězslav Lavička:"Do Sparty jsem přišel v roce 1983 a bylo to za éry, kdy se do Sparty vracel Václav Ježek a já, jako mladý talentovaný fotbalista, byl ve Škodě Plzeň. Sparta si mě díky Ježkovi vyhlédla. Byl to velký trenér, velmi náročný, zároveň ale i psycholog, který nás ve správný moment dokázal pohladit, ale i prásknout bičem. Ve Spartě byli vždycky výborní fotbalisté, alespoň co já pamatuji. Hrál se fotbal, který od nás náročný sparťanský fanoušek vyžadoval. Byl konstruktivní, ale bylo v něm i srdce. Díky Spartě jsem měl možnost prožít mnoho zážitků, velkých fotbalových zápasů, a zůstává mi v srdci dodnes."

Je nám líto, video expirovalo.
Vítězslav Lavička o Spartě

Petr Kouba: "Měl jsem dětství v Dukle, mí kamarádi fandili Spartě, takže jsem byl hodně ovlivněn a musel jsem fandit také. Brzy se mi to zalíbilo. Zákroků s kvalitním mužstvem tolik nebylo, ale nejpamátnější zápas byl s Marseille, kdy jsme postupovali do skupiny Ligy mistrů. Potom to bylo doma utkání s Barcelonou, vyhráli jsme 1:0. Nejvíce času jsem zažil s Dušanem Uhrinem, který nás vedl i v reprezentaci na památném mistrovství Evropy. Toho jsme měli nejradši. Uměl to s námi klidnou silou, dokázal nás srovnat i nás nechal vydovádět. Předal nám toho asi nejvíc. Sparta je klub, kde jsem zažil nejkrásnější chvíle kariéry, jsem jí za mnohé vděčný a nikdy jí to nezapomenu."

Je nám líto, video expirovalo.
Petr Kouba o Spartě

Zdeněk Svoboda: "Strýc měl televizi a vím, že mě velice zaujal Jan Berger, který na černobílé obrazovce rozdával velkou radost a stal se mým vzorem. Působil jsem na Spartě deset let a zápasů bylo hodně. Velice rád vzpomínám na derby, Ligu mistrů. Nejcennější branku jsem vstřelil Barceloně. Pro mě je Sparta srdeční záležitost. Jsem hrdý na to, že mohu na Spartě pracovat a potkávat i starší ročníky – pány Vojtu, Haška a další."

Je nám líto, video expirovalo.
Zdeněk Svoboda o Spartě

Václav Vrána: "Do 18 let jsem víceméně hrál hokej, měl jsem jako vzory spíš hokejisty. Pak mě ukecali, abych se dal na fotbal. Bylo to postavené na Andreji Kvašňákovi, který si balony zpracoval, připravil, pak zařval 'Běž', poslal balon."

Je nám líto, video expirovalo.
Václav Vrána o Spartě

Josef Vojta: "Přišel jsem s Andrejem Kvašňákem v roce 1960, hrál se podzim–jaro a my jsme přišli a Sparta měla sedm bodů. Nakonec jsme skončili asi desátí. To se nezapomíná. Byl to pochmurný začátek. Spartu miluju a nedám na ni dopustit. Vážím si toho a chtěl bych, aby příští rok Sparta vykopala pohár i ligu."

Je nám líto, video expirovalo.
Josef Vojta o Spartě

Jozef Chovanec: "Hrával jsem na Slovensku v mládežnických kategoriích, měl jsem nabídku ze Slovanu Bratislava, ale můj strýc asi na mě upozornil Spartu. Přijel na jednání k nám domů pan předseda Karda, celá vesnice z toho byla auf. Sparťanem budu až do konce života, hodně mi přirostla k srdci. Těžko vzpomínat na jednu situaci, byla jich spousta. Václav Ježek nás pro fotbal dokázal zaujmout a důkazem toho je, že víc než polovina z toho týmu se fotbalu věnuje dodnes. Sparta je pro mě rodina, žiju se Spartou, vnímám ji jako fenomén."

Je nám líto, video expirovalo.
Jozef Chovanec o Spartě

Ivan Hašek: "Do Sparty jsem přišel jako úplný zelenáč a doba byla úplně jiná. Když jsme vyhrávali tituly a dominovali jsme, to byla moje nejlepší éra, kdy jsem se ve Spartě cítil nejlíp. Byli jsme sehraní, věřili jsme si, byli jsme mužstvo, které šlo do každé zápasu s tím, že musíme vyhrát. Dopředu jsme věděli, že když budeme hrát náš fotbal, tak se nám to podaří. Už před zápasem jsme všechny převyšovali pyšností, že jsme Sparta. Sparťanská filozofie je mi hrozně blízká. Někteří mi to vyčítají, ale národ je tady rozdělen na sparťany a ty, kteří Spartu nemají rádi. Já jsem v té první polovině. Sparta musí pořád vyhrávat."

Je nám líto, video expirovalo.
Ivan Hašek o Spartě

Vratislav Lokvenc: "V roce 1994 na podzim byla před podpisem Viktoria Žižkov, ale Sparta jí mě ukradla přímo před nosem a jsem rád, že jsem se tak rozhodl. Sparta se snažila mít vždycky vepředu jednoho dlouhého útočníka, na kterého hrála. Dominovala takovou vnitřní, mentální silou, která byla vidět na hřišti. To, co jsem zažil na Spartě, jsem nezažil nikde v cizině. Získal jsem se Spartou pět titulů a vzpomínám na to dodnes."

Je nám líto, video expirovalo.
Vratislav Lokvenc o Spartě

Pavel Nedvěd: "Snem mé generace bylo hrát za Spartu. Každý to chtěl a já nebyl výjimkou. Ocitl jsem se v ní v roce 1992, vybral si mě Dušan Uhrin. Přišel jsem jako mladý kluk, byly tam velké osobnosti od Jozefa Chovance, Jiřího Němce a Michala Bílka. Vždycky tam byla výborná parta, bylo to podložené výsledky."

Je nám líto, video expirovalo.
Pavel Nedvěd o Spartě

Petr Čech: "Do Sparty jsem se připojil v létě 2001. Dalo mi to, že jsem se po angažmá v Blšanech naučil, že byl jiný tlak. Ve Spartě se musí všechno vyhrát a remíza je málo. Někteří to nezvládli, já se s tím naučil žít, ale dalo mi to obrovské zkušenosti do budoucnosti. V zahraničí a v reprezentaci je ten tlak podobný."

Je nám líto, video expirovalo.
Petr Čech o Spartě

Libor Sionko: "Přestupoval jsem ještě v období Železné Sparty. Tehdy byla Sparta hodně silná. Platilo to pravidlo, že každý tým v Průhonicích prohrává 0:1. Nejraději vzpomínám na Ivana Haška, který byl hlavním strůjcem mého přestupu z Ostravy. Pro mě Sparta znamená obrovskou radost z fotbalu, nezapomenutelné zážitky, krásné zápasy. Splnil se můj sen."

Je nám líto, video expirovalo.
Libor Sionko o Spartě
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články