Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Zklamání i naděje. Potenciál je obrovský, proces se rozjel, říká kouč florbalistů Berka

Finále se nepovedlo, stříbro dobré, nikoli výtečné. Trenér florbalistů Jaroslav Berka má za sebou už několik úspěchů. S juniory slavil dva triumfy na světových šampionátech a ve své první sezoně na lavičce A-týmu získal v červenci bronz na Světových hrách. Přes vyrovnání historického úspěchu z roku 2004 byl po finálové porážce s desetinásobnými šampiony Švédy 3:9 zklamaný.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih finálového utkání Švédsko – Česko

"Máme bronzovou medaili ze Světových her, teď stříbro, na Euro Floorball Tour máme dobré výsledky. Ve skupině jsme zahráli se Švédy, porazili jsme Švýcary. Vidím tam progres, posunuli jsme se v individuálních věcech, v přístupu a v chování v zápasech. Ale laťka je o trochu výš, musíme jít dál," zhodnotil pětatřicetiletý Berka, který byl v roce 2019 při prvním zlatu juniorů v Halifaxu asistentem Jiřího Jakoubka a loni v Brně dovedl tým do 19 let k obhajobě v Brně jako hlavní kouč.

Finálové představení proti obhájcům titulu Berku zklamalo. "Nemůžu ho hodnotit jinak než negativně. Je třeba to oddělit od celého turnaje. Prostě slabý výkon. Švédi hráli vysoký standard, ale nic neporazitelného. Těžko jsme se do toho dostávali. Nebylo to dobré," prohlásil Berka.

Semifinálový drajv byl tentam

Chyběla mu energie, kterou jeho svěřenci předvedli při sobotní semifinálové výhře nad Švýcarskem 11:3. "Bylo to emotivní, takhle se hraje semifinále mistrovství světa. Není to jednoduché to ustát v hlavě, hráli jsme i v pátek. Nezvládli jsme to tak, abychom měli ve finále dostatek energie a drajvu. Nebylo to ono. Cítili jsme to ze začátku. Je to pro nás poučení," prohlásil Berka.

Stejně jako s juniory má za cíl s A-týmem získat zlato. "Spolu s realizačním týmem máme plný blok poznámek a detailů. Je to obrovská zkušenost. Nebylo pro nás úplně jednoduché zahrát třikrát za sebou emoční vrchol. Taktický, mentální, herní," zmínil program tří zápasů play-off ve třech dnech.

"To jsou zkušenosti. Vidíme, že Švédi zahráli zase vysoký standard. Máme představu, na čem pracovat. Ale potřebovali jsme si to prožít, abychom to zhmotnili."

V současnému kádru národního týmu vidí obrovský potenciál. "Když vezmu první dvě lajny, mají věk průměrný asi 22 let, takže potenciál mají až desetiletý. Budeme si vyhodnocovat s hráči, nevím, jak to mají starší hráči, nebavili jsme se o tom. Potenciál je obrovský. Proces se rozjel, budeme v tom pokračovat," doplnil Berka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články