Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Životní zápas? Češi se v O2 areně pokusí zaskočit úřadující šampiony z Finska

Čeští florbalisté touží předvést v zaplněné O2 areně životní výkon, zajistit si premiérovou medaili na domácí půdě a zahrát si podruhé v historii finále. Soupeřem svěřenců trenéra Petriho Kettunena bude obhájce titulu Finsko. Přímý přenos utkání sledujte od 15:35 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Nad národním týmem ze země tisíců jezer, které dovedl k triumfu před dvěma roky v Rize právě Kettunen, vyhráli Češi z 48 zápasů jen 3 a v dalších čtyřech uhráli remízu. Z devíti duelů na MS dokázali uspět v roce 2002 v Helsinkách a jednou remizovat.

"Tohle semifinále musíme odehrát jako životní. Dodržovat taktiku, jezdit v obraně. Věřím, že hala 'spadne', ale my se nesmíme zbláznit. Musíme hrát jednoduchou hru. Oni jsou mistři, jdeme je sesadit z trůnu," řekl útočník Patrik Dóža.

Kouč Finů Petteri Nykky, jenž dotáhl Finsko k titulu světových šampionů v letech 2008 a 2010, zařadil do týmu 14 florbalistů z Kettunenova výběru z Lotyšska. Nechybí mezi nimi ani jednačtyřicetiletý Mika Kohonen.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Česko – Dánsko

"Nechci se nikoho dotknout, ale pár jejich hráčů je možná mimo formu a to nám může hrát do karet. Sice to jsou neskutečné legendy a velezkušení florbalisté, na druhou stranu můj osobní názor je, že jejich čas už přešel," pokračoval Dóža.

Kettunen nicméně ví, že jeho bývalí svěřenci mohou ze zkušeností hodně těžit. "Mají v týmu spoustu hráčů, kteří alespoň jednou vyhráli mistrovství světa, takže vědí, co to obnáší. Jsou velmi zkušení, což znamená, že se nebojí hrát důležitá utkání jako semifinále, protože vědí, jak k nim přistoupit. To je jejich velká síla," uvedl Kettunen.

On sám na lavičce českého týmu na úspěch proti Finům čeká. Z šesti zápasů si připsal šest porážek včetně výsledku 0:2 v boji o bronz na loňských Světových hrách ve Vratislavi.

Naposledy Češi porazili Finy v dubnu 2014 na Euro Floorball Tour v České Lípě 3:2 po nájezdech. Od té doby dosáhli z 15 střetnutí na jednu remízu a 14 zápasů prohráli.

Kettunen věří, že další úspěch může konečně přijít. "Všechno je možné," pokračoval. Den odpočinku navíc pro jeho tým ale podle něj nebude nijak rozhodovat. "Může se to zdát jako naše výhoda, ale myslím, že Finové na nás budou připravení. O tom jsem přesvědčený."

Z české dravosti chce ovšem těžit. "Naši hráči jsou čerství, mladší, snad se budeme lépe pohybovat a hrát fyzičtěji. Je to bitva mezi zkušeností a mládím. Musíme najít určitou rovnováhu a předvést proti nim co nejlepší výkon, jestli je chceme porazit, protože oni jsou zkušení a vědí, jak si s takovými situacemi poradit," dodal Kettunen.

Sestavu na semifinále ještě bude s asistenty Milanem Fridrichem, Radkem Sikorou a Akselim Ahtiainenem určovat. "Možná nějaké změny proběhnou, ale nijak výrazné. Záleží to na tom, jestli jsou všichni zdraví. Promluvíme si s nimi a pak uvidíme. V brance bude Souček, to je jisté," doplnil kouč na adresu gólmana, který odchytá čtvrtý z pěti duelů na turnaji.

Druhé semifinále mezi Švýcarskem a Švédskem se dnes bude hrát od 19:00. V neděli je na programu od 13:00 utkání o bronz a o tři hodiny později začne finále.

Češi skončili v roce 1998 na prvním domácím šampionátu šestí a o deset let později byli čtvrtí. Na historický úspěch dosáhli v roce 2004 v Curychu, kde získali stříbro. V letech 2010 v Helsinkách a o čtyři roky později v Göteborgu brali bronz.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články