Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Češi zametli s Lotyši a jsou v semifinále MS, kde narazí na domácí Finsko

V cestě za první medailí z mistrovství světa od bronzu v roce 2014 vyřadili čeští florbalisté dalšího soupeře. Ve čtvrtfinále deklasovali Lotyše 9:1, národní tým táhl Marek Beneš, jenž vstřelil hattrick a přidal dvě asistence. V pátečním semifinále se Češi střetnou s Finskem, které si poradilo se Slovenskem 5:1. Přímý přenos utkání Finsko – Česko sledujte na programu ČT sport a webu ctsport.cz v pátek od 17:25.

Čeští florbalisté oslavují gól na mistrovství světa
zdroj: Český florbal autor: Flousek Martin

"Jsem spokojený s tím, jak jsme proti Lotyšům hráli. Solidních šedesát minut bez nějakých větších výkyvů. Hráli jsme dobře z defenzivy a vypracovali jsme si i díky tomu dostatek šancí na to, abychom dokázali skórovat a porazit je. Kluky mohu pochválit," uvedl Kettunen.

Češi se museli obejít bez obránce Dominika Beneše, který si v duelu s Norskem pochroumal kotník. Mezi tyčemi zůstala jednička Lukáš Bauer.

Lotyši drželi bezbrankový stav do 7. minuty. Po chybné rozehrávce Peterise Trekšeho našel kapitán Tom Ondrušek na dlouhou ruku bekhendem Adama Delonga, který překonal poprvé gólmana Janise Salcevičse. Favorizovaný Kettunenův tým měl stálou převahu, ale zvýšení se dočkal až v čase 24:11, kdy Adam Hemerka poslal balonek za velké brankoviště na Mikuláše Krbce, jenž se trefil pod pravou ruku gólmana.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Česko – Lotyšsko

Soupeř ale zareagoval za 24 sekund. Edgars Purinš přenesl hru na pravou stranu na Kevinse Šmitse, který pohotovým pokusem prostřelil Bauera.

Za dalších 83 sekund ale získali Češi opět dvoubrankový náskok. Při signalizovaném vyloučení skóroval Ondřej Němeček. Lotyši se snažili odpovědět, jenže Bauer byl proti. Dvě velké šance měli i při vlastním oslabení, ale pozorný Bauer zneškodnil dva úniky Artise Raitumse; první ještě před druhou pauzou a druhý v závěrečném dějství.

"Říkal jsem si už dvacet sekund před koncem druhé třetiny, že je to divně postavené, a snažil jsem se na kluky zařvat. Pak se to potvrdilo. V první situaci jsem myslel, že bude (Trekše) střílet rovnou od manťáku, protože jsou přímočaří. Jak přihrál, tak jsem tam byl trošku pozdě a měl jsem šanci. To druhé jsem vypíchnul špičkou nohy, ani nevím jak," komentoval šance soupeře Bauer.

"Jsme spokojení, pamatujeme tři roky zpátky prohru s Lotyši ve skupině, což bylo celkem devastující, a nebýt Němců, tak jsme to tam měli celkem složité. Ale už jsme s nimi hráli na kvalifikaci a tušili jsme, do čeho jdeme. Dneska jsme hráli dvě třetiny fantasticky do obrany a k ničemu jsme je nepustili. Až za rozhodnutého stavu jsme jim dali šance v power play," dodal Bauer.

Hned po druhém skvělém zákroku českého gólmana zakončil z protiútoku po přihrávce Marka Beneše do prázdné branky Langer a pak už Kettunenův výběr navyšoval skóre. Od 44. do 46. minuty se trefili postupně Marek Beneš, podruhé v utkání Langer a obránce Lukáš Punčochář, který se v sedmém reprezentačním utkání dočkal premiérové branky.

Při power-play Lotyšska zamířil ještě dvakrát do prázdné branky Marek Beneš a dovršil hattrick. "Desítku" mohl dokonat v závěru Josef Rýpar, ale orazítkoval horní tyč.

"Jsem spokojený s tím, jak kluci zvládli posledních dvacet třicet minut. Dokázali jsme udržet dobrou disciplínu v defenzivě. Všichni bojovali za tým a za své spoluhráče. To se mi líbilo a jsem za to rád. Nejlepší defenziva totiž bude na konci šampionátu slavit titul. Každý zápas je pro nás testem, jak na tom v tomto ohledu jsme," dodal Kettunen.

Slováci s Mrázkem budou bojovat o páté místo

Finští florbalisté zvítězili nad Slovenskem vedeným českým trenérem Radomírem Mrázkem 5:1. Obhájci titulu z minulých dvou let budou útočit na medaili i na třináctém světovém šampionátu v historii. Dosud získali čtyřikrát zlato, šestkrát stříbro a dvakrát bronz. Slovensko, které už postupem do čtvrtfinále minimálně vyrovnalo historickou osmou příčku z roku 2012, bude hrát o 5. až 8. místo, v pátek nejprve s Lotyšskem.

"Vnitřně cítím maximální spokojenost. Kluci měli maximální disciplínu, vydali ze sebe hodně energie. Po taktické stránce jsme zápas zvládli velmi dobře. Udrželi jsme Finy v obraně, což je z kondičního hlediska malý zázrak. Kluky jsem pochválil, protože si to za výkon zasloužili," řekl Mrázek webu Slovenské florbalové asociace.

Jeho tým bude bojovat o konečné 5. místo, které by mu zajistil postup na Světové hry v americkém Birminghamu, které se uskuteční od 7. do 17. července příštího roku. Vedle pořádajících USA si zajistí postup také všichni účastníci semifinále, kam už se dostali domácí Finové a česká reprezentace, navíc ještě jako druhý zástupce Severní Ameriky Kanada a nejlepší tým z Asie a Oceánie Thajsko.

Mistrovství světa florbalistů v Helsinkách – čtvrtfinále:

ČR - Lotyšsko 9:1 (1:0, 2:1, 6:0)

Branky a nahrávky: 7. Delong (Ondrušek), 25. M. Krbec (Hemerka), 26. Němeček (Delong), 42. Langer (Martin Beneš), 44. Marek Beneš, 45. Langer (Marek Beneš), 46. Punčochář (Kisugite), 54. Marek Beneš, 56. Marek Beneš (Langer) - 25. Šmits. Rozhodčí: Zurbuchenová, Wehingerová (obě Švýc.). Vyloučení: 0:1. Využití: 1:0. Diváci: 468.

Sestava: Bauer - Němeček, Vítovec, Gruber, Besta, Punčochář, Kisugite - Rýpar, Langer, Marek Beneš - Ondrušek, Šindler, Delong - Hemerka, F. Forman, M. Krbec. Trenér: Petri Kettunen.

Finsko - Slovensko 5:1 (2:0, 2:1, 1:0)
Branky: 31. a 33. Kotilainen, 17. Lastikka, 20. R. Kainulainen, 60. S. Johansson - 30. L. Ujhelyi.

O 9. až 12. místo: Kanada - Německo 7:15 (1:3, 2:4, 4:8), Polsko - Dánsko 3:7 (1:4, 1:2, 1:1).

O 13. místo: Filipíny - Thajsko 8:9 po sam. nájezdech (2:3, 2:1, 4:4 - 0:0).

O 15. místo: USA - Singapur 4:2 (0:1, 2:0, 2:1).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články