Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Švédská hegemonie pokračuje. Florbalistky ze severu Evropy jsou opět mistryněmi světa

Posedmé v řadě se z titulu na světovém šampionátu florbalistek raduje Švédsko. Ve finále udolalo srdnatě vzdorující Švýcarsko 3:2 v prodloužení. Domácí tým si sice vynutil nastavení brankou Corin Rüttimannové v čase 59:52, ale po 61 sekundách následně rozhodla Johanna Hultgrenová.

Florbalistky Švédska se radují z gólu
zdroj: ZUMA autor: Per Wiklund

Švédky na pátém šampionátu za sebou neprohrály jediné utkání a jejich vítězná série se natáhla už na 38 zápasů. "Jsem hrozně šťastná, nedá se to ani vylíčit. Máme velice silný tým a nikdy se nevzdáváme. Máme hodně dobrých střelkyň, které umějí dát gól, když potřebujeme," řekla útočnice Moa Gustafssonová, autorka dvou branek. "Budeme slavit celou noc," dodala.

Díky finálové návštěvě 4250 diváků překonalo letošní MS s celkovým počtem 44 513 diváků rekord. Ten od roku 2013 patřil šampionátu v Brně a Ostravě s 43 806 příznivci.

Švýcarky, které se dostaly do finále poprvé od roku 2009, navázaly v úvodu na galapředstavení z konce sobotního semifinále proti české reprezentaci. Po 72 sekundách totiž zakončila rychlou kombinaci Scheideggerová.

Stav nicméně otočila góly ve 13. a 23. minutě Gustafssonová. Před polovinou zápasu pomohla nejlepší brankářce turnaje Heiniové při šanci Joelssonové tyč, což si rozhodčí raději ověřili u videa.

Domácí se dočkaly vyrovnání opět při power-play díky zásahu Rüttimannové, která si připsala 48. gól v 36. utkání na mistrovství světa a v čele historického pořadí unikla Dánce Cecilii Di Nardové.

V nastavení však po přihrávce kapitánky Anny Wijkové rozhodla Hultgrenová. Osmadvacetiletá Wijková, jež už s předstihem oznámila konec kariéry po této sezoně, se rozloučila šestou zlatou medailí. Tolik jich má spolu s ní jen Isabell Krantzová.

Wijková navíc ovládla s 24 body ze šesti zápasů produktivitu turnaje. S 20 asistencemi navíc vytvořila nový rekord na jednom šampionátu. Rekordmankou je i s 88 body za 23 branek a 65 asistencí z 36 duelů.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články