Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Aerobic Open

Česko porazilo Finsko na samostatné nájezdy 5:4. Rozhodl Forman

Po skalpu Švédska, které čeští florbalisté teprve podruhé v historii dokázali porazit i silné Finsko. Rozhodly až samostatné nájezdy. V sedmé sérii rozstřelu rozhodl útočník Filip Forman. V 51. duelu s Finskem dosáhli svěřenci finského trenéra Petriho Kettunena na čtvrtou výhru. Turnaj byl generálkou na mistrovství světa ve Helsinkách, které se bude hrát od 3. do 11. prosince.

Čeští florbalisté proti Finsku
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

Češi po sobotní výhře nad Švédskem 6:3 museli proti Finsku dohánět už od 7. minuty dvoubrankovou ztrátu. Nejdříve v čase 5:23 prostřelil gólmana Lukáše Bauera Eemeli Salin a potom zvýšil po přihrávce Juhy Kivilehta do odkryté branky Oskari Heikkilä.

Domácí snížili deset sekund před koncem první třetiny, kdy přesilovou hru pěti proti třem využil Filip Langer. V čase 26:26 bylo vyrovnáno, když po Bauerově výhozu uvolnil Filip Forman Mikuláše Krbce, který forhendovým zakončením překonal Joonase Kaltiainena.

V polovině druhé části při vyloučení Ondřeje Němečka vrátil Finům vedení Justus Kainulainen, v 46. minutě se přes clonu před Bauerem trefil Sami Johansson a podruhé to bylo o dva góly. V 57. minutě ale zamířil přesně z pravé strany od mantinelu Filip Forman a 94 sekund před koncem při power play smazal ztrátu Němeček.

Forman hrdinou

V nájezdech odpověděli na góly Němečka a Langera Tatu Väänänen a Justus Kainulainen, ale po Formanově brance už Rasmus Kainulainen neuspěl a bylo rozhodnuto.

"Je to samozřejmě problém, když po chvilce prohráváte o dva góly. Chtěli jsme hlavně hrát. Věděli jsme, že máme ještě dost času na to se zápasem něco udělat, a také jsme to dokázali," uvedl útočník Filip Forman.

"Nervy jsem ani moc neměl. Už na tréninku jsme si probírali, kdo by jel případně nájezd, a já byl až ve druhé pětici. Vlastně jsem stál na konci střídačky se sundanou čelenkou a nemyslel jsem si, že bych vůbec mohl jet," prohlásil devatenáctiletý Forman, který má dvě zlata z juniorských MS a v srpnu v Brně dovedl tým k obhajobě jako kapitán.

"Když se schylovalo k mému nájezdu, tak jsem čelenku opět nasadil a asi za minutu a půl přišel trenér, že jdu. Chtěl jsem udělat to, co dělám vždycky. Počkal jsem si na pohyb gólmana a vystřelil, což se i tentokrát povedlo," dodal Forman. Češi tak mají s Finy bilanci čtyř výher, čtyř remíz a 43 porážek.

Turnaj Euro Floorball Tour mužů v Plzni

ČR - Finsko 5:4 po sam. nájezdech (1:2, 1:1, 2:1 - 0:0)

Branky: 20. Langer (Němeček), 27. M. Krbec (F. Forman), 57. F. Forman (Kisugite), 59. Němeček (Langer), rozhodující sam. nájezd F. Forman – 6. Salin, 8. Heikkilä (Kivilehto), 30. J. Kainulainen (Johansson), 46. Johansson (Astala).

Rozhodčí: Söderman, Boström (oba Švéd.). Vyloučení: 1:2. Využití: 1:1. Diváci: 646.

Švýcarsko - Švédsko 4:11 (1:3, 1:6, 2:2).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články