Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Zatím to vypadá, jako kdybychom byli úplní ignoranti, hodnotí hru Garčar

Českým florbalistům se na domácím mistrovství herně i výsledkově nedaří. Teprve podruhé v historii prohráli proti Lotyšsku, přestože se na turnaj připravovali v teple Kanárských ostrovů. Když v roce 2012 s Lotyšskem prohráli, dostali ve čtvrtfinále silné Finy a skončili na dosud nejhorším 7. místě.

"Zase volíme nedobrovolně tu těžší cestu. Všichni, kteří se o florbal zajímají, tak vidí, jakým způsobem se tady zatím prezentujeme, což nás vnitřně užírá a nejsme k tomu lhostejní," řekl obránce Milan Garčar.

Byl na neúspěšném turnaji před šesti lety stejně jako další hráči současného výběru Patrik Suchánek, Matěj Jendrišák, Tom Ondrušek, Daniel Šebek a Milan Tomašík. Navíc ještě v roli hráče to prožil také současný asistent trenéra Milan Fridrich.

Garčara mrzí, že tým pod koučem Petrim Kettunenem na domácí šampionát v přípravě hodně obětoval, ale teď se nemůže dostat z křeče. "Rádi bychom se tady prezentovali hrou, kdy nám budou všichni tleskat a vynášet nás do nebes, ale zatím to vypadá, že jsme úplní ignoranti a neudělali jsme nic," trápí pětatřicetiletého nejstaršího hráče výběru dojem, který tým zanechal po vstupu do turnaje s Německem (10:5) a dnešní prohře.

"Ideální bude v úterý proti Švýcarsku ukázat, že něco umíme a není to pouťový turnaj z naší strany, protože bychom asi zahodili všechno, co se tady dělo kolem. Jinak to bude hrozný průšvih. Snaha bude jednoznačná. Odvrátit blamáž. A nepřihrát si silného soupeře do čtvrtfinále," uvedl Garčar.

Je nám líto, video expirovalo.
Kettunen: Nehrajeme na takové úrovni, na jaké bychom měli být

Finský kouč Kettunen dosud na tým působil v dvouletém přípravném období především klidem, ale podle Garčara přijde možná i potřebná bouřlivá promluva. "Když hrajeme takhle, je přesně čas, aby bouchly saze. Aby se něco událo. Aby byl zlomový moment. Za ty roky jsem toho zažil spoustu. A když jsou věci, které se přecházejí, tak se potom nevyčistí stůl. Takže tohle je ideální situace. Ať už to udělá hlavní trenér, nebo my si tam mezi sebou řekneme ostřejší věci."

Nedokáže si vysvětlit, proč tým zatím nepředvádí svou kvalitní hru, kterou měl proti papírově slabším soupeřům předvést. "Včera jsme se trochu hájili tím, že je to první zápas před silným a početným publikem. Dneska už nemám, o co bych se opřel a na co bych to hodil. Není to na co házet. My jsme neměli být v podobném srabu ani ve včerejším utkání, moc tomu nerozumím. Nevím, kde je chyba."

Věří ale, že to ještě tým prolomí a bude bojovat o vysněnou domácí medaili. "Pár kluků si prošlo rokem 2012, tam jsme kousali velice hořkou porážku. Hrozně se to omílalo, proběhla čistka v týmu. Nechci být dvakrát u takové nepořízené. Protože hrát za národní tým je vždycky speciální. Každý si to musí považovat." 

"Teď si musíme sednout, říct si, co jsme vlastně udělali, abychom měli šanci bojovat o medaili. Včera to byla sice výhra, ale příšerný výkon. Dneska facka. Přitom jsme o tom mluvili, že s podobným výkonem, který jsme podali proti Němcům, dneska dopadneme tak špatně. Beze zbytku se to ukázalo," uvedl Garčar.

Pokud nepomohou českému týmu Němci výhrou nad Lotyši, mají stále přímé čtvrtfinále ve svých rukou a stačí jim porazit Švýcary. "Máme ještě dva dny na to, abychom se důkladně připravili. Švýcaři teď mají dva zápasy ztrát proti nám, bude to zajímavé utkání. Doufám, že se srazí dva týmy elitního florbalu a že si všichni budou moct říct, hlavně my v šatně mezi sebou, že jsme udělali naprosté maximum," dodal Garčar.

Ocenil kouče Kettunena, jenž se vedle pečlivé přípravy týmu naučil i českou hymnu. "Je to profesionál. I to, že se naučí hymnu, je ukázka, že se cítí na maximum součástí týmu. Že jsme silný organismus, není to jenom, že bychom měli zahraničního kouče," řekl.

Doufá, že práce i soudržnost českého týmu se ještě projeví. "Týmová práce byla na soustředění na Tenerife super. Ale zatím to vypadá, že jsme se sešli po měsíci v kabině, pozdravili se a nafasovali oblečení. Takhle to na mě působí. A předpokládám, že to takhle působí na všechny," dodal Garčar, jenž doufá, že český tým v dalších zápasech nepříznivý dojem pozmění.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články