Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Zálesný měl nejvyšších soutěží dost, ve čtvrté švýcarské lize si libuje

Curych - Až ze čtvrté nejvyšší švýcarské soutěže se dostal na mistrovství světa v Curychu český florbalista Aleš Zálesný. Dvaatřicetiletý útočník, který si během kariéry vyzkoušel angažmá v elitních ligách ve Švédsku, Finsku i Švýcarsku, zvolil v létě klub Verbano Gordola. Paradoxně šel o tři patra níže proto, aby se finančně zajistil.

Aleš Zálesný
zdroj: Isifa/EPA

"Je pravda, že jsem nejvyšších soutěží měl dost. Momentálně jsem šel za podmínkami a za životem. Ten je tam nádherný," popsal Zálesný. Gordola se nachází v kantonu Ticino u italských hranic. "Je tam teplo, palmy před barákem, hory jsou blízko. Opravdu krásné žití."

Zálesnému skončila v létě smlouva v Langnau, měl nabídky jak ze švýcarské nejvyšší soutěže, tak i odjinud. Do Gordoly si jej ale vybral Phillip Soutter, pod kterým hrál už v Langnau. Klub mu nabídl práci u mládeže a slušný příjem. "Je to mančaft, který chce jít do pěti let do nejvyšší ligy. Nebo aspoň do druhé," uvedl Zálesný. "Finance na to mají. Doufám, že i příští rok se koupí aspoň jeden cizinec, protože jeden hráč tým neudělá."

Klub má vynikající zázemí. "Ticino je známé, jezdí tam švýcarský nároďák v létě. Je tam obrovský areál, mají na to, do budoucna hrát vyšší ligy," uvedl Zálesný, který se učí italsky. "Snažím se do toho proniknout, od ledna mám nastoupit kurz. Spoluhráči mluví italsky, trenér německy i anglicky."

Půl sezony v nižší soutěži nebere jako handicap vzhledem k reprezentaci. V českém kádru je i Štěpán Slaný z druholigové České Lípy a Tomáš Chrápek z Langenthalu, z druhé nejvyšší soutěže ve Švýcarsku. Rozlučku s národním týmem si Zálesný nechtěl nechat ujít, navíc v zemi, kde prožil nejúspěšnější období kariéry.

"Je to poslední reprezentační akce, pak končím. Už je toho hodně za ty roky. Snad odehraju ještě dva roky v klubu. Trenér Trnavský se mě ptal, jaký mám cíl, co bych chtěl ještě udělat. Tak jsme se dohodli, že se hecnu na tenhle turnaj. I kdybych na to měl kvality, už to pak nechám mladým," řekl vicemistr světa z roku 2004 a majitel bronzu z minulého šampionátu v Helsinkách.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články