Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Výkony florbalistů nebyly ideální, ale formu našli včas

Helsinky - Čeští florbalisté se sice během mistrovství světa v Helsinkách nepotkali s ideální formou, trápili se při cestě mezi nejlepší čtyři s Norskem a Estonskem, ale nakonec dokráčeli k úspěchu. V zápase o bronz se Švýcarskem (9:3) předvedli nejlepší výkon na turnaji a po stříbru z roku 2004 získali druhou medaili na osmém světovém šampionátu. "Věřil jsem týmu, že umí hrát florbal. Česká mentalita je taková, že když se hodně mluví o někom, že je slabý, tak to trenér může omílat dokola, ale stejně to nezabere," okomentoval trenér Tomáš Trnavský proměnu týmu od semifinále. Už v boji o finále s Finskem se Češi drželi až do začátku třetí třetiny, ale tým Suomi i ve finále se Švédskem potvrdil, že momentálně nemá konkurenci.

Medaili berou florbalisté jako velký úspěch, ale nechtějí usnout na vavřínech. "Tento bronz florbal dál neposune. To jen práce v klubech a motivace pro hráče dostat se na mistrovství světa. Ze všech registrovaných hráčů se to v současnosti týká třeba sta lidí, což je strašně málo. Musíme touhu po reprezentaci v lidech probudit," řekl Trnavský s tím, že florbal nesmí být na nejvyšší úrovni jen sportem pro zábavu.

Trnavský převzal národní tým na začátku roku 2009, když po mistrovství světa v Ostravě a Praze vystřídal Zdeňka Skružného. Končí mu smlouva, ale chtěl by v dalších dvou letech pokračovat, protože nepovažuje svou práci za dokončenou.

"Při tak malém množství srazů je dvouletý cyklus málo," řekl Trnavský, který se jako hráč zúčastnil pěti světových šampionátů a v roce 2004 by kapitánem. Podle prezidenta České florbalové unie Filipa Šumana by měl být Trnavský po zisku medaile prvním, s kým by měla reprezentační komise diskutovat.

V dalším cyklu se bude reprezentace chystat na šampionát v roce 2012 ve Švýcarsku. Dá se očekávat, že někteří hráči skončí a dojde k obměně kádru. "Stoprocentně asi končí Radek Sikora, který tak chtěl učinit už po loňské sezoně, ale ještě si o rok kariéru prodloužil. Se zbytkem jsme o tom nemluvili. Bude asi také důležité, kdo bude dalším trenérem," myslí si Trnavský.



K tomu, aby mohli čeští florbalisté v budoucnu bojovat o nejvyšší mety, musí prý hrát v konkurenci špičkových hráčů v kvalitních soutěžích. "Bez toho to nepůjde. My musíme vypěstovat hráče světového formátu, které zatím nemáme," myslí si gólman Tomáš Kafka.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články