Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Věřím, že nás lidi dokážou vybláznit, říká kapitán florbalové reprezentace

Touží po medaili a věří, že fanoušci k tomu florbalovým reprezentantům v Praze hodně pomohou. S tím jde do nadcházejícího mistrovství světa nejlepší český florbalista posledních let Matěj Jendrišák. Opora švédského Linköpingu povede výběr finského kouče Petriho Kettunena s kapitánskou páskou. Zápasy šampionátu budete moci od soboty sledovat na ČT sport i na webu ctsport.cz.

Matěj Jendrišák
zdroj: ČTK autor: Martin Flousek/Český florbal

"Pro mě je motivací získat medaili na jakémkoliv mistrovství světa, doma by to ale bylo dvojnásob sladké. Mělo by to větší dopad na celý náš sport, v tom je ta medaile důležitá," řekl devětadvacetiletý Jendrišák, pro kterého to bude už pátý šampionát. Při své premiéře na MS v roce 2010 v Helsinkách získal bronz, který přivezl i o čtyři roky později z Göteborgu. Tam dal vítězný gól zápasu o třetí místo se Švýcarskem - 4:3.  

Právě jeho radost z "bronzového" gólu je hlavním motivem billboardů letošního mistrovství v Praze. "Celkem často se to připomíná, ale jak jsem celou sezonu ve Švédsku, tak jsem si na to vzpomněl, až když jsem viděl cestou z letiště nějaké billboardy," popsal Jendrišák, že atmosféru začal vnímat až na začátku finální přípravy českého týmu.  

Poslední šampionát, který byl v Česku uspořádán v roce 2008, sledoval ještě jako fanoušek. "Ta atmosféra pro mě byla tehdy obrovským zážitkem. Pamatuju si Ostravu, kde jsme byli s taťkou, i do Prahy jsme přijeli na finálový víkend," vzpomínal kapitán českého výběru. Tím se stal na první velké akci pod koučem Kettunenem, na Světových hrách ve Vratislavi loni v červenci. Teď si tuto roli vyzkouší poprvé na mistrovství světa.  

"Kapitánem byl pro mě Honza Jelínek. Odvedl výbornou práci. Ve chvíli, kdy s námi Honza nebyl po delší dobu, vybíral se nový kapitán. Byl to přirozený proces a důkaz, jak to v týmu fungovalo. Kapitán a asistenti jsou i lídři na hřišti," uvedl Jendrišák.  

Předpokládá, že rozhodovat o medailích se bude tradičně mezi silnou čtyřkou Finsko, Švédsko, Švýcarsko a Česko. Ale uvědomuje si, že ani ostatní soupeře nejde podcenit. "K medaili není o nic blíž nebo dál než na jiných mistrovstvích. V první řadě musíme zvládnout zápasy proti slabším soupeřům," konstatoval florbalista.  

Nikoho nechce podcenit. "Už jsem zažil šampionát 2012, kdy jsme to nezvládli, ačkoliv jsme si před turnajem mysleli, že budeme hrát o zlato. K medaili vede cesta přes nejlepší mančafty a věřím, že jsme nachystaní tak dobře, že budeme schopní předvést nejkvalitnější výkon za ten rok a půl," konstatoval. Domácího prostředí chce využít. "Věřím, že nás lidi dokážou vybláznit k takovým výkonům, že budeme schopni i ty klíčové zápasy zlomit. Může to být hrozně zajímavý šampionát. Musíme předvést absolutní maximum a k tomu nám mohou pomoct diváci," uvedl Jendrišák.  

Zájem o šampionát v Praze cítil už v sezoně v Linköpingu. "Pro Švédy je největší lákadlo Praha. Kluci i fanoušci se na ni těší. A také na to, že my Češi umíme mistrovství uspořádat a bude trochu jiné, než jsou zvyklí," dodal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články