Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Už žádné sporné situace? Superliga florbalistů nabídne v nové sezoně rozšířené použití videa

Superliga florbalistů a extraliga florbalistek vyvrcholí v nadcházející sezoně opět v pražské O2 areně, kam se letos superfinále vrátilo po pěti letech. Konat se bude 15. či 16. dubna, titul obhajují muži Mladé Boleslavi a ženy FBC Ostrava. Oba týmy se představí 7. a 8. ledna na Poháru mistrů ve finské Lempäälä. Novinkou bude v superlize rozšířené použití videa pro sporné situace, které se testovalo v minulém ročníku v play-off. Přímé florbalové přenosy opět nabídne v nové sezoně ČT sport a ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Startuje nová domácí florbalová sezona

"Rozhodčí budou moci v rámci přechodného období, které bude trvat do roku 2028, kromě vlastního video systému využít také oficiální záběry z vysílání ČT Sport a TVcom. Cílem je dát rozhodčím možnost zpětně posoudit situace, které dobře nepostřehli, a to především v souvislosti se vstřelením branky. Trenérům pak umožnit opravit verdikt rozhodčích pomocí dostupného video materiálu," uvedl ředitel soutěžního úseku Českého florbalu Zdeněk Mlčoušek.

"Naší dlouhodobou vizí je postupně instalovat plnohodnotný video systém na všechny haly v nejvyšších soutěžích a co nejlépe na základě praxe vyladit pravidla pro používání videa tak, aby co nejvíce reflektovalo potřeby florbalu," doplnil Mlčoušek. Dosud bylo video testováno v zápasech v pražské UNYP Areně a Městské sportovní hale v Mladé Boleslavi.

Hrát se bude také s několika novinkami v pravidlech. Mezi nejvýraznější patří zrušení trestu na pět minut a jeho nahrazení vyloučením na 2+2 minuty či úprava systému červených karet.

"Nahrazení pětiminutového trestu vyloučením na 2+2 minuty v praxi znamená, že družstvo hrající přesilovku může během ní zaznamenat maximálně dvě branky. Pokud totiž dojde ke vstřelení gólu v průběhu prvních dvou minut, pak se zbytek první části trestu zruší a začne se měřit druhá část trestu. Důvodem této úpravy je především to, že trest na pět minut měl značný dopad na vývoj utkání," řekl Mlčoušek.

Sezona už začala zápasy Poháru Českého florbalu, který vyvrcholí 17. ledna, i reprezentačními akcemi. Mužský národní tým, který v červenci v americkém Birminghamu na Světových hrách získal bronz, v St. Gallenu ovládl po výhrách nad Švédskem, Finskem i Švýcarskem podruhé v historii turnaj Euro Floorball Tour. Ten byl generálkou na mistrovství světa v Curychu a Winterthuru, které se koná od 5. do 13. listopadu.

Ženská reprezentace sehrála v St. Gallenu dvě přípravná utkání se Švýcarskem s bilanci jedné výhry a jedné porážky. Florbalistky se dnes dozvěděly od mezinárodní federace IFF, že budou hrát od 31. ledna do 4. února příštího roku kvalifikaci MS v Lignanu Sabbiadoro ve skupině s domácí Itálií, Polskem, Maďarskem a Francií.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články