Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Tatran je po osmi letech znovu mistrem, ženám kralovaly florbalistky Vítkovic

Dlouhá léta Tatran Střešovice kraloval českému florbalu, naposledy se ale radoval v roce 2015. To už ale neplatí. Střešovičtí v superfinále porazili Vítkovice 4:3 po prodloužení a završili úspěšnou sezonu. Hráčky FBC Ostrava nedokázaly obhájit florbalový titul, když se suverénkami základní části z  Vítkovic prohrály v superfinále 4:6. Vítkovické hráčky se tak na pomyslný florbalový trůn vrací po roční odmlce a radují se z historicky sedmého mistrovského titulu. 

Prodloužení mužského superfinále rozhodl v čase 60:51 tečovanou střelou Matěj Havlas. Utkání sledovala rekordní návštěva 12 538 diváků, která překonala 12 144 fanoušků na superfinále v roce 2016 mezi Vítkovicemi a Chodovem.

Tatran si vynahradil loňské superfinále, v němž prohrál s obhájcem titulu Mladou Boleslaví 1:2 v prodloužení. Střešovice se mohou těšit v nadcházející sezoně na Pohár mistrů, který se bude hrát v novém formátu za účasti dvou týmů z Česka, Švédska, Finska a Švýcarska. Jako vítěz Poháru Českého florbalu se tam už v lednu kvalifikovali také Bohemians.

Střešovice, které v celé sezoně z 36 zápasů prohrály jen dva v semifinálové sérii s Mladou Boleslaví, mohly otevřít skóre v polovině úvodní třetiny. Po výběhu trefil z pravé strany protější tyč Marek Beneš.

Vedení se dočkal Tatran v čase 16:50, kdy odvedl mezi vítkovickými hráči klíčovou práci Beneš a Tomáš Hanák připravil gól pro osamoceného Matěje Havlase. Svěřenci trenéra Milana Fridricha 96 sekund před koncem první třetiny zvýšili díky trefě Jakuba Kolíska z pravé strany přesně k protější tyči.

V 32. minutě sice překonal Tomáše Jurca Jakub Hubálek, ale předcházel tomu odpískaný faul. Ostravané se dočkali snížení až v čase 34:55, kdy Marek Matejčík zpoza branky našel Adama Zubka, který prostřelil střešovického gólmana bekhendem pod pravou nohou. Za 122 sekund bylo vyrovnáno, opět Zubek po výběhu od levého mantinelu prostřelil Jurca. Před pauzou mohl otočit stav Matejčík, ale trefil pravou tyč.

Ve 46. minutě už se to Vítkovicím podařilo. Po Matejčíkově střele se dostal k dorážce Michal Pažák, připravil si zakončení a poslal balonek k pravé tyči. Za necelé tři minuty při vyloučení Rostislava Gattnara vyrovnal David Šimek z dorážky po střele Milana Meliše. V 55. minutě kryl Jurco velkou šanci Martina Gattnara.

V závěru základní hrací doby přišel Tatran o lídra Beneše, který odkulhal na střídačku. V nastavení se se svými spoluhráči radoval. Havlasova střela tečovaná blokujícím Matyášem Šindlerem zapadla k pravé tyči.

Radost florbalistek Vítkovic
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Vítkovice slaví titul po roční odmlce

Zápas v pražské O2 areně se hrál před rekordní návštěvou na utkání ženské extraligy 10 122 diváků. Dosavadním maximem bylo 8711 fanoušků na superfinále mezi Vítkovicemi a Chodovem v roce 2016. Hattrickem a jednou asistencí zařídila výhru týmu trenéra Dušana Dudeška polská útočnice Dominika Buczeková, která se tak rozloučila před odchodem do švédského Kalmarsundu.

Vítkovice navázaly na triumfy z let 2000, 2014, 2016, 2018, 2019 a 2021. FBC Ostrava oplatily porážku 0:4 na zápasy z loňského semifinále, která ukončila jejich nadvládu a sérii 70 utkání bez prohry. Poražené finalistky si ale stejně jako loni zahrají také v nadcházející sezoně na Poháru mistrů, který se uskuteční v novém formátu za účasti dvou týmů z Česka, Švédska, Finska a Švýcarska. Vítkovice se tam dostaly už jako vítězky pohárové soutěže.

Vítkovické hráčky se ujaly vedení v čase 12:28, kdy po přihrávce Michaely Kubečkové zamířila z pravé strany k bližší tyči Buczeková. Za 23 sekund se radovaly vítězky základní části znovu, ale předčasně. Paulínu Hudákovou obrala o balonek Barbora Husková a z úniku skórovala. Jakub Robenek si vzal ale trenérskou výzvu a videozáznam potvrdil, že Husková nejdříve zasáhla nedovoleně hokejku Paulíny Hudákové.

V 16. minutě Paulína Hudáková faulovala Vendulu Maroszovou a nařízené trestné střílení proměnila bekhendovým blafákem Kubečková. Za 70 sekund FBC Ostrava snížil. Denisa Kotzurová našla z otočky Polku Malwinu Zagórskou, která zamířila do odkryté branky. Ve 28. minutě sebrala na polovině hřiště Buczeková míček Lindě Pudišové a z brejku bekhendovým blafákem zvýšila na 3:1. Vítkovice se znovu radovaly 47 sekund před druhou pauzou, Sára Seevaldová našla od levého mantinelu na středu Barboru Huskovou a ta zamířila přesně.

Ve 42. minutě Tereza Matýsková faulovala ostravskou Pavlínu Bačovou, ale nařízené trestné střílení Kristína Hudáková neproměnila. V čase 42:08 při vyloučení Paulíny Hudákové na dvě plus dvě minuty Buczeková zužitkovala u levé tyče přihrávku Denisy Ferenčíkové a dovršila hattrick.

Mezi 46. a 49. minutou obhájkyně titulu snížily na rozdíl jediné branky. Nejdříve zakončila po parádní kombinaci kapitánka Michaela Mlejnková, vzápětí proměnila přihrávku Karolíny Bínové Bačová a po pasu z otočky Paulíny Hudákové se podruhé trefila Mlejnková. V polovině závěrečné části ale Buczeková obrala o balonek Markétu Vrlíkovou, zpoza branky našla volnou Maroszovou, která pojistila vítězství Vítkovic.

Superfinále play-off v pražské O2 areně:

Tatran Střešovice - 1. SC Vítkovice 4:3 v prodl. (2:0, 0:2, 1:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 17. Havlas (T. Hanák), 19. Jakub Kolísko (M. Mühlfait), 49. D. Šimek (Meliš), 61. Havlas (Němeček) - 35. Zubek (Matejčík), 37. Zubek (Jan Šebesta), 46. Pažák (Matejčík). Rozhodčí: Furmánek, Šolc. Vyloučení: 0:1. Využití: 1:0. Diváci: 12.538.

1. SC Vítkovice - FBC Ostrava 6:4 (2:1, 2:0, 2:3)
Branky a nahrávky: 13. Buczeková (Kubečková), 16. Kubečková z trestného střílení, 28. Buczeková, 40. Husková (Seevaldová), 43. Buczeková (Ferenčíková), 50. Maroszová (Buczeková) - 17. Zagórská (Kotzurová), 46. Mlejnková (Bínová), 47. Bačová (Bínová), 49. Mlejnková (P. Hudáková). Rozhodčí: Prouza, Rogowski. Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. Diváci: 10.122.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články