Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

Švýcaři jsou teď favorité, zatím hrajeme pod svoje možnosti, říká Jendrišák

Dle Matěje Jendrišáka utrpěla sebedůvěra Čechů po nečekané prohře s Lotyšskem 3:4 značné rány. České reprezentaci hrozí, že půjde do čtvrtfinále kvůli špatnému umístění ve skupině jako outsider. K odvrácení blamáže by potřebovala porazit silné Švýcary.

Jendrišák vs Německo
zdroj: ČT4 autor: Kameryt Michal

"Sebevědomí je určitě pocuchané dost. Na druhou stranu máme den na to, se z toho vzpamatovat a předvést to, co v nás je, protože zatím hrajeme pod své možnosti," řekl v rozhovoru s novináři Jendrišák, který byl u dosud jediné prohry s Lotyši na mistrovství světa v roce 2012 v Curychu.

Český tým tehdy podlehl v posledním duelu základní skupiny 4:5, následně vypadl ve čtvrtfinále s favorizovaným Finskem a turnaj skončil historickým propadákem v podobě 7. místa. Ze současného kádru byli v tehdejším týmu také Milan Garčar, Patrik Suchánek, Tom Ondrušek, Daniel Šebek a Milan Tomašík. Na hřišti to prožil i současný asistent trenéra Petriho Kettunena Milan Fridrich.

Na rozdíl od tehdejšího turnaje mají Češi ještě stále naději se případnému nejtěžšímu čtvrtfinále vyhnout, pokud Němci porazí Lotyše nebo oni sami vyhrají nad Švýcarskem. "Švýcaři jsou favorit, to je v tuhle chvíli jasné, ale chceme vyhrát. Poslední rok jsme s nimi hráli dost kvalitní zápasy na to, abychom na ně byli dobře připravení. Zkomplikovali jsme si cestu a myslím si, že všichni si umí spočítat, co v úterý musí udělat," podotkl Jendrišák.

Z pozice kapitána si uvědomuje, že by měl jít týmu příkladem. "Dneska jsem měl dost šancí, které jsem neproměnil. V tomhle to cítím. Celkově musíme přispět mnohem více do ofenzivy. Jsem kapitán a zodpovědnost určitě cítím velkou," řekl Jendrišák, který ve dvou zápasech zaznamenal jednu branku.

Lotyše český tým nepodcenil. "Určitě jsme si nemysleli, že ten zápas bude jednoduchý, protože s Lotyši je to vždycky přetahovaná. Už včera jsme odehráli špatné utkání, nějakých 35 minut jsme tam neměli momenty, které bychom mohli vyzdvihnout. Dneska to z tohohle pohledu bylo lepší, co se týče přístupu, větší aktivity, pohybu a kontroly balonku, ale zase jsme zklamali v útočné fázi a proměňování šancí," vyjmenoval Jendrišák důvody prohry.

Domácím nevyšla druhá třetina, v níž soupeř obrátil skóre z 0:1 na 3:2. "Byli jsme na balonku trochu moc sebejistí, protože první dvě tři minuty jsme si v šatně určitě takhle nepředstavovali. Říkali jsme si, že chceme být s balonkem pořád aktivní, ale místo toho jsme se vrátili trochu do včerejší hry, kdy začali běhat víc než my, a v rozehrávce jsme byli statičtí. To byl problém začátku druhé třetiny," řekl útočník Linköpingu.

Čechům se nepovedlo navázat na Švýcary, kteří si v úvodním duelu poradili s Lotyši 7:3, přestože v první třetině prohrávali 1:3. "Na rozdíl od Švýcarů jsme nedokázali být v útoku kreativní, především ve druhé třetině, kdy jsme čekali, že budeme hrát aktivněji do branky. Místo toho to bylo po rozích. Sice to bylo pod kontrolou, ale nešlo o nic světoborného," uvedl havířovský rodák.

Na rozdíl od duelu s Německem hnala Čechy komornější kulisa. Zatímco v sobotu se v O2 areně sešlo 12 326 diváků, tentokrát jich do haly zavítalo jen 4639. "Včera to hrálo roli, ale dneska věřím tomu, že už to takovou roli nehrálo. Včera to hrálo roli první třetinu, kdy jsme byli nervózní. Samozřejmě je to pro nás zážitek a já to cítím tak, že nás diváci ženou dopředu a povzbuzují, takže doufám, že ten tlak od nich nikdo necítí," dodal devětadvacetiletý majitel bronzových medailí z MS v letech 2010 a 2014.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články