Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Superfinále klepe na dveře. Florbalisté Vítkovic i Střešovic berou pouze výhru

Praha – Před dvěma lety po vzájemném souboji slavili florbalisté Střešovic, minulý rok zase při premiérové absenci Tatranu v boji o titul triumfovaly Vítkovice. Letošní superfinále extraligy svede poslední dva mistry znovu proti sobě a ani jeden z nich si nepřipouští, že by měl prohrát. Zatímco Střešovičtí by se rádi vrátili na trůn, úřadující mistr chce oplatit svému soupeři porážku z finále. Přímý přenos utkání můžete sledovat v neděli od 15:50 na ČT sport nebo na našem webu.

V obou táborech již čtyři dny před duelem panuje velké napětí a vzrušení. Velice natěšený je i jeden z nejzkušenějších hráčů Martin Richter ze Střešovic, který se v dresu Pražanů bude bojovat již o pátý titul a prestižní vrchol nejvyšší soutěže v pražské O2 areně prožil už před dvěma roky.

"Dva roky jsou jako věčnost, člověk už zapomene, jaký je to pocit. Užiju si to stejně jako to první. Mám věk a zkušenosti, abych byl v klidu a bez přehnané nervozity," řekl Richter. Střešovice v roce 2012 získaly už patnáctý titul. Před rokem však vypadly v semifinále s Chodovem.

Richtera těší, že finálovým sokem budou právě Vítkovice. "Přijde mi, že zápasy jsou sice taky vyhrocené a mají kvalitu, ale zároveň je to pořád v nějakých mantinelech. Je tam vzájemný respekt. Lepší než třeba Mladá Boleslav, bude to takový férovější zápas," doplnil.

Hlad po zlatu je v Tatranu velký. "Už jednou jsem to zažil v roce 2009, že jsme neměli titul. V té další sezoně bylo vidět, že tým funguje úplně jinak. Stejné to bylo i letos. Už od letní přípravy byla vůle a koncentrovanost týmu na vyšší úrovni než v minulých sezonách. Evidentně nám prospívá jednou za čas nevyhrát," dodal Richter.

Brus: Odměna není superfinále, ale titul

Naopak premiéra v ostře sledovaném zápase čeká obránce Vítkovic Pavla Bruse, který do týmu obhájce titulu přišel v létě po třech letech strávených v cizině.

Vítkovice se v sezoně potýkaly s problémy, propadly i na Poháru mistrů a skončil také dlouholetý trenér Radomír Mrázek, jehož nahradil Michal Deus. Mužstvo se tím ale prokousalo a bude znovu bojovat o titul. "My to máme nastavené tak, že pro nás není za to všechno odměna to superfinále, ale bude to titul," řekl Brus.

Z výsledkové krize se pětinásobný šampion dostal a v play-off zdolal nejdříve Brno a pak i druhý tým základní části Mladou Boleslav. "Na jednu stranu byla na začátku sezony krize, na druhou stranu jsme věděli, že herní a individuální kvalitu máme. Pohár mistrů se prostě nevyvedl a individuálně jsme se zvedali strašně dlouho, ale byla to otázka toho, že odešlo pět lidí a pět nových přišlo," navázal Brus.

Sám byl jednou z posil společně například s dalším reprezentantem Janem Jelínkem nebo Matějem Koňaříkem. Z ofenzivy ale odešli Tomáš Sladký s Martinem Tokošem a obránci Patrik Suchánek a Petr Kološ. Po ztrátě takových hráčů prý ve Vítkovicích s problémy počítali.

"Dodalo nám teď všem sebevědomí, že jsme se s tím vypořádali za jednu sezonu. Když chceme a děláme to poctivě, tak to funguje," pochvaloval si Brus. Podle něj týmový duch posílil i fakt, že Ostravané zdolali Mladou Boleslav, přestože byli pasováni do role outsidera. "My jsme ale v kolektivu věděli, že když nám bude vycházet to, co umíme, tak je vyřadíme."

Vítkovice svedou se Střešovicemi bitvu o titul popáté za posledních sedm let, za tu dobu uspěly ve vzájemných bitvách jen jednou. Podle Bruse jsou však předešlé zápasy minulostí. "Byla by chyba kalkulovat, co bylo. Oba dva týmy mají značně obměněnou sestavu. Je to nový zápas, nová výzva, nic z minulosti neplatí. Soustředíme se na to, co bude. Oba týmy do toho půjdou sebevědomě," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články