Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Superfinále je za dveřmi. O titul se poperou Chodov a Vítkovice mezi muži i ženami

Praha - Popáté vyvrcholí domácí nejvyšší florbalové soutěže bitvami o tituly v superfinále v pražské O2 areně a ta by se měla v neděli opět zaplnit rekordní návštěvou. Tu na ligový florbal stanovil loňský souboj Tatranu Střešovice s Mladou Boleslaví, který sledovalo 11 073 diváků. O šampionovi se v extralize žen i superlize mužů rozhodne mezi Chodovem a Vítkovicemi. 

"Celé spodní patro O2 areny bylo vyprodáno už před play-off, což nás příjemně překvapilo. V horním patře jsme museli otevřít už šestnáct sektorů. Jsme si jistí, že překonáme loňský rok. Budeme se ale snažit, aby zájem ani v posledních dnech před superfinále neutichl a účastníci obou utkání si užili co nejlepší atmosféru," řekl prezident Českého florbalu Filip Šuman.

V budoucnu by se superfinále mohlo stěhovat i mimo Prahu. "Tohle téma se dostává na stůl daleko konkrétněji, než to bylo v minulosti. Děláme praktické kroky a není to otázka jestli, ale kdy," navázal Šuman.

Stěhování vrcholu domácí sezony by mohlo souviset i s domácím mistrovstvím světa mužů v roce 2018. "Je možné, že by v souvislosti s tím mohla superfinále hostit nějaká moravská metropole, i když jiná hala taková čísla kapacity jako O2 arena nenabízí," přemýšlí Šuman.

Je nám líto, video expirovalo.
V Superfinále na sebe narazí Chodov a Vítkovice mezi muži i ženami

Souboj o titul na jediný zápas kopíruje od kolébky florbalu Švédska čím dál více zemí. Z velmocí k němu sáhli po Česku a Švýcarku nově také ve Finsku a stejný model je i v Polsku, Norsku a Lotyšsku. "Postupně se rozvíjí superfinálová horečka po světě," uvedl Šuman, který je viceprezidentem Mezinárodní florbalové federace.

Ve Švédsku se chystá výjimečná akce na tři zápasy na starém fotbalovém stadionu ve Stockholmu. "Má kapacitu 50 tisíc diváků, ale musela být uzpůsobena, aby bylo vidět na plochu. Kapacita je tak asi 22 tisíc diváků a je jasné, že padne historický rekord návštěvnosti na florbale," doplnil Šuman. Dosavadní maximum padlo v hale Globen při finále mistrovství světa mužů v roce 1996. Tehdy souboj Finska se Švédskem sledovalo 15 106 diváků.

V sobotu se může na nebývalý zážitek těšit v dresu Linköpingu i Matěj Jendrišák a v ženské kategorii Eliška Krupnová s Pixbem a Lenka Kubíčková s Terezou Urbánkovou s Morou. Ve Finsku si zahraje superfinále Hana Koníčková s NTS Lappeenranta, ve Švýcarsku Chur s Hankou Lackovou a ještě o něj bojuje Michal Podhráský s Rychenbergem Winterthur.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články