Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Spousta lidí mě odepsalo, ale do třetice to vyšlo, říká chodovský brankář Barák

Praha - Gólman Chodova Jan Barák má za sebou třetí superfinále v kariéře. Poprvé byl ale ve finálovém klání v roli brankářské jedničky týmu a zároveň hráčem vítězného celku. V roce 2013 skončil s Chodovem stříbrný, loni mistrovský titul sice Pražané získali, Barák ale úspěch mohl sledovat pouze ze střídačky. Po vleklých zdravotních problémech se osmadvacetiletý brankář dočkal zlata z florbalové extraligy nyní, když Chodov ve finále porazil favorizovanou Mladou Boleslav 3:1.

Jan Barák dovedl Chodov k vítězství v superfinále
zdroj: Český florbal autor: Martin FLOUSEK

Loni se Barák na finálovou bitvu musel kvůli zranění dívat pouze z chodovské střídačky. Letos už ale do závěrečného zápasu nastoupil a vychytal Chodovu titul. "Do třetice to vyšlo. Na konci mě to trochu vzalo. Je to jiné, když to chytáte, než když sedíte. Minulý rok jsem si to taky užil, ale tohle je tak krát osmnáct a je to skvělé, přál bych to každému," popsal šťastný gólman pocity bezprostředně po vítězství Chodova.

Nérvozní byl podle svých slov paradoxně víc loni než letos, kdy odchytal celé utkání. "Já mám větší nervy, když jsem na střídačce. Tam to člověk totiž moc neovlivní. Uteklo to ale hrozně rychle, já jsem ani neměl chvíli být nervózní," vysvětlil. Čas utkání na doporučení nesledoval, konec zápasu vydedukoval až při boleslavské hře bez brankáře. "Moje sportovní psycholožka mi zakázala se dívat na časomíru. Takže jsem neviděl žádný gól, ani jsem nevěděl, kolik času je do konce," vysvětlil.

Baráka dlouhodobě trápily problémy se zády, sám nevěděl, jestli bude moci v kariéře pokračovat. Mistrovský titul je pro něj po náročném období velkou satisfakcí. Ale ani po postupu neměl pozici ve finále jistou. Ve vyřazovacích bojích se v brance střídal s osmnáctiletým Danielem Mückem. Ve finále ale padla volba právě na Baráka.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih superfinále florbalistů Mladá Boleslav - Chodov

"Spousta lidí mě odepsalo, možná jsem se odepsal já sám. V ten moment jsem si začal florbal víc užívat a vážil jsem si každého tréninku. Tohle je veká odměna, je to pro mě taková satisfakce po tom loňském roce. Dan Mück chytal úžasně, se mnou se asi nepočítalo. Ale sezona byla dobrá, v play-off jsme se střídali. Superfinále vyšlo na mě, jsem šťastný," řekl gólman.

Svůj cíl chodovský brankář v superfinále naplnil. Přál si, aby týmu neuškodil vlastní hrubou chybou. Mužstvo ale významně podržel a za svá záda pustil jen jednu trefu. "Chytal jsem určitě už složitější zápasy než letošní Superfinále. Jsem spokojený, jsem rád, že jsem nic nezkazil. To byl můj cíl, nedostat nějaký špatný gól, který by nás srazil," vysvětlil.

Superfinále mužů zhlédlo ve vysočanské aréně 11 237 diváků. To je na poměry v tuzemské florbalové soutěži obrovský nepoměr k návštěvnosti zápasů v základní hrací části. "Na naše domácí zápasy chodí 180 diváků. Takže tohleto je trochu někde jinde, je to skvělé. Ale člověk nemá moc čas to vnímat," řekl Barák.

Právě enormní divácký zájem o superfinále  zvyšuje v českých podmínkách popularitu florbalu. Podle Baráka může být dalším krokem pro český florbal také domácí světový šampionát, který hostí Praha v příštím roce. "Myslím si, že ten největší boom přijde až v době domácího mistrovství světa, pokud český tým projde do finále. To by florbal mohlo posunout, ten sport si to zaslouží. Pokud ale budeme dál amatéři, tak trénovat více než čtyřikrát týdně nejde a je to náš strop," narazil Barák na současné podmínky florbalistů v extralize.

Kam povedou jeho kroky, gólman Chodova nyní neví. Chce si především užít oslavy s týmem. "Popravdě, vůbec nevím, co bude dál. Dnešek si užiju, zítra mám z práce také volno. Pak nad tím začnu přemýšlet. Náš tým umí slavit, i když prohraje. A když vyhrajem, tak to je něco neuvěřitelného.  Máme skvělou partu a ty oslavy jsou skvělé. Nejsme jen spouhráči, jsme i kámoši," dodal Barák.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články