Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Silnější, než se čekalo. Lotyši šokovali český tým a slaví triumf

Českým florbalistům nevyšel jejich druhý duel na šampionátu. Proti Lotyšsku se sice brzy ujali vedení, jenže soupeř otočil a nakonec vyhrál 4:3. Češi si mohli s předstihem zajistit postup do čtvrtfinále, nyní se jejich cesta turnajem zkomplikovala. 

Lotyšští florbalisté
zdroj: Český florbal

Češi mají stejně jako Lotyši na kontě po dvou zápasech dva body a v úterý je čeká od 19:30 závěrečný duel ve skupině A se Švýcarskem, které má na kontě plný počet čtyř bodů. Lotyši v pondělí nastoupí proti Německu, které ještě nebodovalo.

Do branky českého týmu se postavil po úvodním duelu s Německem (10:5) místo Lukáše Součka Lukáš Bauer, který po sedmičce debutantů z úvodního duelu zasáhl do hry jako osmý český nováček na MS. Soupeř jej hned v úvodu prověřil, ale postupem času získali Češi stále větší převahu.

"My vůbec neskládáme zbraně a turnaj je teprve na začátku. Musíme si samozřejmě přiznat, že je to velká komplikace do pokračování turnaje," řekl pro utkání nominovaný brankář Lukáš Bauer.

Ve čtvrté minutě po ideální Delongově přihrávce otevřel skóre Ondrušek. Velké šance úvodní dějství nenabídlo, až v 17. minutě trefil Tomašík z úhlu levou tyč. Před pauzou po dlouhé době prověřil Bauera Kovalevskis, na druhé straně nevyužil velkou šanci Kisugite.

V úvodu druhé části sice dostal Raitums balónek za Bauerova záda, ale gól neplatil. Švýcarky Corina Wehingerová a Sandra Zurbuchenová, první ženský pár v historii na mužském šampionátu, gól neuznaly pro hru vysokou holí. Ve 22. minutě ale už po brejku Lotyšů a přihrávce Akmenlaukse vyrovnal do odkryté branky Kruminš, který se za 142 vteřin prosadil znovu a střelou ze středu se trefil k levé tyči.

Český gólman další soupeřovy šance z brejků pochytal, ale ve 32. minutě v brankovišti nepokrytý Bitmanis usměrnil do české branky Kostusevsův pas a zvýšil na 3:1. V závěru druhého dějství snížil Delong, který se prosadil z dorážky po předchozím Ondruškově pokusu.

"Klíčová byla druhá třetina, do které jsme nenastoupili dobře a začali jsme být statičtější, čímž jsme dostali soupeře výrazně do hry. Když Lotyšsko cítí energii a to, že má šanci vyhrát, tak je to velmi nepříjemný soupeř," uvedl asistent trenéra Milan Fridrich.

Ve 43. minutě smazal ztrátu střelou od levého mantinelu na bližší tyč Ondrušek. Přesně za minutu ale trefil od pravého mantinelu protější roh Bauerovy branky Stepans a vrátil Lotyšům vedení. "Všechno se dá samozřejmě chytat, trefil mi to hezky nad rameno a já jsem se tam dostal tou rukou pozdě. Jenom jsem to škrtnul a pak už jsem to nechytl," litoval Bauer.

Následná Jurševskisova branka neplatila pro vysokou hůl a další možnost z brejku neproměnil Akmenlauks. Tlak českého týmu byl bezzubý. V 54. minutě ve velké šanci nepřekonal zblízka Salcevičse kapitán Jendrišák. Neuspěli ani Beneš a Dóža. Závěrečný tlak Čechů už druhou prohru v devátém vzájemném duelu neodvrátil. .

Švýcaři vysoko porazili Němce

Zatímco v sobotních úvodních duelech skupiny A Švýcaři prohrávali před obratem na 7:3 v první třetině s Lotyšskem 1:3 a Němci při porážce s Českem 5:10 nejdříve třikrát vedli, byl zápas zcela v režii favorita. Šesti body za čtyři branky a dvě asistence se uvedl v premiéře na šampionátu jednadvacetiletý útočník Deny Känzig.

Dvě asistence si připsal sedmatřicetiletý Matthias Hofbauer, který opět posunul svou rekordní bilanci na šampionátech na 94 bodů za 48 branek a 46 asistencí z 53 duelů.

Do skupiny B vstoupilo vítězně Norsko, které porazilo Dánsko 9:3 i díky pěti bodům Oleho Mossina Olesena za dvě trefy a tři přihrávky. Hattrick a jednu přihrávku přidal Markus Lindgjerdet.

Mistrovství světa florbalistů v Praze:

ČR - Lotyšsko 3:4 (1:0, 1:3, 1:1)

Branky a nahrávky: 4. Ondrušek (Delong), 38. Delong (Ondrušek), 43. Ondrušek (Delong) - 22. Kruminš (Akmenlauks), 25. Kruminš (Trekše), 32. Bitmanis (Kostusevs), 44. Stepans (Atis Blinds). Rozhodčí: Zurbuchenová, Wehingerová (obě Švýc.). Bez vyloučení. Diváci: 4639.

ČR: L. Bauer - Kisugite, Němeček, Garčar, Suchánek, M. Pražan, J. Bauer, od 30. navíc Veltšmíd - Marek Beneš, Jendrišák, D. Šebek - Delong, Dóža, Ondrušek - Tomašík, Langer, Rýpar - od 48. M. Krbec. Trenéři: Petri Kettunen, Milan Fridrich, Radek Sikora a Akseli Ahtiainen.

Lotyšsko: Salcevičs - Gribusts, J. Rajeckis, Kruminš, Jurševskis, Bitmanis, Petrovskis - Kovalevskis, Raitums, Cerinš - Akmenlauks, A. Rajeckis, Trekše - Lauga, Atis Blinds, Kostusevs - od 41. navíc Stepans. Trenéři: Arto Riihimäki, Perttu Kytohonka a Ingus Laivinš. 

Milan Fridrich (asistent trenéra ČR): "Klíčová byla druhá třetina, do které jsme nenastoupili dobře a začali jsme být statičtější, čímž jsme dostali soupeře výrazně do hry. Když Lotyšsko cítí energii a to, že má šanci vyhrát, tak je to velmi nepříjemný soupeř. Poměrně málo jsme se tlačili do střelby, kromě třetí třetiny. Spíš jsme ty situace přehrávali. Potřebujeme mít velkou zásobu střel a tlaku do branky, který přišel pozdě. Určitě to komplikace je. Důležité je, jak se s tím dokážeme vypořádat a jak to bude fungovat dál."

Matěj Jendrišák (kapitán ČR): "Určitě jsme si nemysleli, že ten zápas bude jednoduchý, protože s Lotyši je to vždycky přetahovaná. Na druhou stranu už včera jsme odehráli špatné utkání, nějakých 35 minut jsme tam neměli momenty, které bychom mohli vyzdvihnout. Dneska to z tohohle pohledu bylo lepší, v přístupu, větší aktivitě, pohybu a kontrole balónku, ale zase jsme zklamali v útoku a proměňování šancí. Sebevědomí je určitě pocuchané dost. Na druhou stranu máme den na to se vzpamatovat a předvést to, co v nás je, protože hrajeme pod své možnosti."

Lukáš Bauer (brankář ČR): "Bohužel se nám zápas nepovedl. Nedokázali jsme udělat tlak do brány a překonat jejich hluboký obranný blok a bohužel z brejků jsme potom inkasovali. Já jsem si v tom zápase celkově moc nezachytal, bylo to hodně složité. V první třetině na mě šla podle mě jen jedna střela a snažil jsem se nějakým způsobem udržet trochu v tempu. Potom bohužel vždycky přijde nějaká gólová šance, oni to dokážou proměnit, jsou efektivní a nakonec vyhráli. My vůbec rozhodně neskládáme zbraně a turnaj je teprve na začátku. Musíme si samozřejmě přiznat, že je to velká komplikace do pokračování turnaje."

Milan Garčar (obránce ČR): "Všichni, kteří se o florbal zajímají, tak vidí, jakým způsobem se tady zatím prezentujeme, což nás vnitřně užírá a nejsme k tomu lhostejní. Rádi bychom se tady prezentovali hrou, kdy nám budou všichni tleskat a vynášet nás do nebes, ale zatím to vypadá, že jsme úplní ignoranti a neudělali jsme nic. Ideální bude v úterý proti Švýcarsku ukázat, že něco umíme a není to pouťový turnaj z naší strany, protože bychom asi zahodili všechno, co se tady dělo kolem. Volíme nedobrovolně tu těžší cestu."

Skupina A:

Švýcarsko - Německo 13:1 (4:0, 3:0, 6:1)

Branky: 18., 22., 44. a 53. Känzig, 15. a 59. Mendelin, 16. a 29. Hartmann, 7. Riedi, 32. Ch. Meier, 41. Rüegger, 44. Camenisch, 53. Braillard - 57. Schuschwary.

Skupina B:

Dánsko - Norsko 3:9 (3:2, 0:5, 0:2)

Branky: 5. Schmidt, 8. Glass, 17. Bückner - 6., 38. a 53. Lindgjerdet, 7. a 30. Olesen, 24. Martinsen, 24. Normann, 33. Jansson, 55. Bjerknes.

Skupina D:

Slovensko - Japonsko 15:1 (7:0, 4:0, 4:1)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články