Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Severské derby ovládlo Švédsko, Češky skončily bez medaile

Ostrava - České florbalistky prohrály na mistrovství světa v Ostravě v utkání o bronz se Švýcarskem 3:4 v prodloužení. Švýcarky českému týmu oplatily dva roky starou porážku ze šampionátu v St. Gallenu a domácí výběr tak znovu zůstal na mistrovství bez medaile. Tým kouče Saschi Brendlera od St. Gallenu porazil Češky už podeváté za sebou, v čase 67:19 rozhodla Silvana Nötzliová. Zlaté medaile podle očekávání obhájily Švédky po finálové výhře 5:1 nad Finskem.

Utkání Švýcarsko - Česko
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

"Je to velké zklamání. Bylo to o tom, že jsme naši hru začaly hrát až ve třetí třetině. Začaly jsme dávat góly, ale to bylo pozdě," uvedla útočnice Eliška Krupnová, která v 50. minutě trefou na 3:3 zařídila prodloužení. V něm ale slavilo podobně jako na mužském světovém šampionátu v roce 2008 v Praze Švýcarsko. "Vyhrál šťastnější tým a to jsme byli my. Bylo to podobně jako v roce 2011, kdy to bylo Česko," okomentoval Brendler odplatu za minulou prohru na domácí půdě.

V úvodní části se hrálo dlouho bez velkých šancí a pokusy z dálky obě brankářky Christianová i Schmidová kryly. Největší potíže před českou brankou nadělal pokus Rüttimannové, pak nebezpečně vystřelila Nötzliová. Na druhé straně minula z dobré pozice Urbánková, pak u pravé tyče neuspěla Žůrková, která ještě vzápětí připravila největší možnost pro Paulovičovou. Té ale chyběla přesnější koncovka.

Úvod druhé části patřil Švýcarkám, Christianové pomohla tyč po střele Bärtschiové a český tým měl štěstí i po pokusu Frickové. Vyloučení Žůrkové už soupeřky proměnily ve vedení, když po střele Rüttimanové dorazila míček do odkryté branky Bärtschiová. Český tým svou početní výhodu při trestu Rüttimannové nevyužil a ve 32. minutě Švýcarky zvýšily. Brankářka Schmidová výhozem našla Stellaovou, která se prosadila v souboji s Čapkovou a z otočky zamířila přesně k levé tyči. Domácí výběr pak odolal v dalším oslabení a snížit mohla Jarolímová.

Po 44 vteřinách třetí třetiny ale při trestu Nötzliové po přihrávce Bočanové snížila do odkryté branky Dominika Šteglová a ve 44. minutě vyrovnala Halfarová. Další šance měly Paulovičová a Krupnová, ale do vedení šly po tečované střele Kernové znovu Švýcarky. V 50. minutě bylo opět vyrovnáno, osamocená Krupnová prostřelila Schmidovou mezi nohy. Drama pokračovalo, v 57. minutě Dominika Šteglová při signalizovaném vyloučení trefila pravou tyč. V oslabení ale zahrozily Nötzliová ze standardní situace a Ulberová. Na druhé straně netrefila skákající balonek do prázdné branky Bočanová.

V nastavení nejdříve domácím hráčkám pomohla po dorážce Putziové tyč, ale Nötzliová po trestném úderu sebrala českému týmu naději na druhou medaili v historii. "Už nevím, jak jinak to říct. Řekly jsme si, že Silvana nebude střílet. Ještě když byla ta standardka, snažila jsem se na holky zařvat, že bude střílet ona, ale bylo to k ničemu," řekl brankářka Jana Christianová na adresu švýcarské obránkyně, která dala českému týmu obě branky při prohře 1:2 v základní skupině.

Smutek českých florbalistek po prohře se Švýcarskem
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Trenérce Markétě Šteglové se nelíbila situace, kterou před rozhodující trefou odpískaly Sandra Anderssonová a Therese Jensenová. "Podle mě se obranný odkop nepíská. Přišlo mi, že rozhodčí měly zvláštní metr a z mého pohledu zápas nezvládly. Nevím, jak se dělá nominace, ale tyhle rozhodčí nemají žádné zkušenosti. V boji o bronz takovému nasazení nerozumím. Ale samozřejmě, zápas jsme si prohrály samy," uvedla Markéta Šteglová, která sterjně jako druhá trenérka Karolína Šatalíková u týmu po turnaji končí.

Česko - Švýcarsko 3:4 v prodloužení (0:0, 0:2, 3:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 41. D. Šteglová (A. Bočanová), 44. Halfarová (Krupnová), 50. Krupnová (Urbánková) - 25. Bärtschiová (Rüttimann), 32. Stellaová (Schmidová), 48. Kernová, 68. Nötzliová (Martiová). Rozhodčí: Anderssonová, Jensenová (obě Švéd.). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:1. Diváci: 5021.

Sestava Česka: Christianová - Krupnová, Jílková, Černá, Čapková, Halfarová, Niemcová - Jarolímová, Urbánková, D. Šteglová - Hašová, H. Sládečková, Hyršlová - Žůrková, Paulovičová, Vojáčková - od 41. navíc A. Bočanová. Trenéři: Šatalíková, M. Šteglová a Jedlička.

Utkání Švédsko - Finsko
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Švédské florbalistky získaly čtvrtý titul za sebou

Florbalistky Švédska potvrdily svou suverenitu a porazily ve finále Finsko 5:1. Tým trenéra Curta Söderströma usedl na trůn počtvrté za sebou a na celkově devátém světovém šampionátu získal už šesté zlato. Čtyřmi body za hattrick a jednu asistenci se zaskvěla ve finále Anna Jakobssonová. Finky se musely spokojit stejně jako před dvěma roky v St. Gallenu se stříbrnou medailí.

Po bezbrankové úvodní části otevřela skóre po 30 vteřinách druhého dějství Sandra Mattssonová, jež byla při závěrečném ceremoniálu vyhlášena nejužitečnější hráčkou turnaje. Ve 28. minutě zvýšila Jakobssonová, která v polovině třetí třetiny další trefou pojistila náskok. V 57. minutě sice vykřesala naději pro Finsko v přesilové hře Nina Rantalaová, ale za 79 vteřin dovršila hattrick do prázdné branky Jakobssonová. Výsledek ještě dovršila Cassandra Edbergová.

Finále sledovalo v ČEZ Aréně 3 895 diváků, tedy méně než předcházející duel o třetí místo mezi Českem a Švýcarskem. Ten díky 5 021 příznivcům v hledišti opět vylepšil historický rekord světových šampionátů žen, který padl už v sobotu při semifinále českého týmu se Švédskem. Na devátý šampionát zavítalo 43 806 diváků, což výrazně překonalo rekord z minulého turnaje v St. Gallenu (28 180 diváků).

Švédsko - Finsko 5:1 (0:0, 2:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 21. Mattssonová (Jakobssonová), 28. Jakobssonová (Tschöpová), 50. Jakobssonová (Mattssonová), 58. Jakobssonová (Scheerová), 60. Edbergová (Wikströmová) - 57. Rantalaová (Ilmolaová). Rozhodčí: A. Bienkowski, Chomnicki (oba Pol.). Vyloučení: 2:1. Využití: 0:1. Diváci: 3895.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články