Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ratajová před MS: Z týmu mám jeden z nejlepších pocitů, co jsem kdy měla

Na svém pátém mistrovství světa chce česká florbalová útočnice Denisa Ratajová konečně vybojovat premiérovou medaili. Věří, že tým se po pěti čtvrtých místech posunul tak daleko, že má šanci navázat či ještě vylepšit historický bronz ze St. Gallenu z roku 2011. Osmadvacetiletá opora v reprezentaci zvládla v 93 zápasech nasbírat už 129 bodů za 70 branek a 59 asistencí. 

Denisa Ratajová v dresu české reprezentace na mistrovství světa
zdroj: RvSMedia autor: Bastien Gallay/RvS.Media

"Na začátku cyklu bylo hodně nových tváří a ušly jsme za tu dobu velký kus cesty. Mám jeden z nejlepších pocitů před mistrovstvím světa, co jsem kdy měla. Velmi se těším a věřím, že jsme se dost posunuly a můžeme udělat úspěch," řekla Ratajová.

Kouč Lukáš Procházka vzal do Singapuru mix zkušenosti s dravým mládím. V kádru má pět vicemistryň světa z loňského juniorského šampionátu v Katovicích a vyhlásil jako cíl finále. "Nechcete to zakřiknout, dělat na sebe tlak, ale je to první krok pro úspěšný tým nasadit si cíle vysoko. Statisticky šance není obrovská, ale věřím, že to je možné," prohlásila Ratajová.

Čtrnáctý světový šampionát se uskuteční mimo Evropu teprve podruhé a vrací se do Singapuru, kde se konal i v roce 2005. "Bude to zajímavá zkušenost, pro evropské týmy budou podmínky stejné. Zima v Evropě není úplně pěkná, slunce moc nevychází a věřím, že energii ze sluníčka přispěje k dobré náladě," uvedla Ratajová. Za dva roky se na prosinec v Česku ale bude těšit. "Je to velké lákadlo si zahrát doma, navíc v Ostravě. Pro mě bylo v Ostravě první EFT, co jsem si zahrála za juniorky, tak by dávalo smysl to tam uzavřít. Ale já zatím nemám potřebu spekulovat, co bude dál."

Loni se přesunula po čtyřech letech ve švédském celku Pixbo Wallenstam do švýcarského Zugu a bývalá hráčka FBC Ostrava a Vítkovic i finského SB-Pro si tak jako první Češka vyzkoušela všechny čtyř nejlepší ligy světa. "Vyšlo to tak spíš náhodou. Já věděla, že bych si chtěla zahrát ve Švédsku, ale když mi bylo devatenáct a přišla nabídka z Finska, tak mi to dávalo docela smysl. A zpětně to bylo fajn rozhodnutí, měla jsem prostor od klubu se věnovat škole a dokončit bakaláře," řekla Ratajová, která studovala ekonomickou fakultu VŠB v Ostravě.

"Pak přišlo Švédsko. Tam jsem si splnila čtyři roky a cítila, že by to chtělo změnu. Rozhodovala jsem se mezi Českem a Švýcarskem a zatím jsem se přiklonila ke Švýcarsku. Samozřejmě mi chybí rodina a kamarádi, ale pracovní možnosti jsou ve Švýcarsku příjemnější. A je to krásná země, zatím si to užívám," podotkla Ratajová. S Zugem si v tomto ročníku zahrála nový systém Poháru mistryň a její tým vypadl se švédským celkem Thorengruppen IBK po porážkách 3:15 a 2:15.

"Řekla bych, že švýcarská s českou jsou na podobné úrovni. Ve Švýcarsku mě víc baví soutěživost mezi týmy, že rozdíly nejsou až tak velké, i když teď v české lize už je to lepší oproti minulosti. Finská liga je o něco výš, nebo byla, když jsem tam byla před pár lety. A švédská, tam je rozdíl furt hodně velký," porovnávala. "Pro nás bylo to semifinále proti Thorengruppenu hodně těžké, možná kdyby na nás vyšlo Pixbo, třeba bychom v nějakých pasážích hrály vyrovnaněji. Ale Thorengruppen ani za stavu 10:2 nepřestane hrát, tak každá hraje jako by hrála o své místo v sestavě a sypou ty góly stále a stále," konstatovala Ratajová.

Ve Švýcarsku je spokojená i po pracovní stránce. "Pracuju na finančním oddělení v Johnson & Johnson, takže je to konečně blízko k tomu, co jsem studovala. Bylo to pro mě uklidnění a povzbuzení, vnese to klid i do florbalu. Zase jsem si ho začala užívat, protože ve Švédsku už to bylo ke konci náročné. Vše si sedlo," dodala Ratajová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články