Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Povedený vstup do MS. Florbalistky nasázely Lotyškám patnáct branek

Tampere (Finsko) – Správnou nohou vstoupily do mistrovství světa české florbalistky. V prvním utkání na šampionátu potvrdily roli favoritek a rozstřílely Lotyšsko 15:2. Skvělým výkonem se blýskla hlavně Eliška Vrátná, která čtyřmi góly vyrovnala český rekord v počtu branek v jednom utkání. Svěřenkyně Miroslava Janovského díky tomu ukončily sérii šesti reprezentačních proher za sebou.

Česká reprezentantka Hana Sládečková
zdroj: Český florbal autor: Martin Flousek

Češky měly od úvodu převahu, ale jako první se prosadil pátý tým minulého šampionátu v Brně a Ostravě. Po 111 vteřinách trefila pravý horní roh branky Ametereová. Odpověděla Vrátná, která překvapila z dálky Višněvskou, a obrat zařídila práce Krupnové s Urbánkovou ve velkém brankovišti. Zaváhání české defenzivy nabídlo vyrovnání Isjominové.

"Obě jsme to trefily a ani jsme se neshodly, kdo to byl, protože čepele byly úplně u sebe. Jako kdyby to byla jedna tlustší. Nevíme, která byla první, tak jsme si střihly a napsaly to Tereze a mně asistenci," řekla Krupnová.

Favoritky ale opět strhly vedení na svou stranu po dorážce Krupnové. Přes převahu českého výběru mohly Lotyšky vyrovnat po šanci Garklavové a pak v 15. minutě Paloncyová odvracela balonek těsně před brankovou čárou. Chybu Lotyšek naopak potrestala Vrátná a po 27 vteřinách druhé části v přesilovce zvýšila Ratajová už na 5:2.

Ve 30. minutě završila hattrick Vrátná, kterou ideálně uvolnila Jarolímová. Skóre ještě ve druhé části navýšily Řepková, Koníčková a opět Vrátná.

V závěrečné třetině se dostaly do hry i náhradnice Rybičková, Bočanová a Enenkelová, naopak odpočívaly Jarolímová, Ratajová a Vrátná. Gólmanku Kirilovovou, která vystřídala Višněvskou, ještě překonaly šestkrát. Dvakrát skórovala Mlejnková, jednou Vojáčková, Urbánková, Čapková a Billá.

"Ve chvíli, kdy to skončí 15:2, tak se musí říci, že byl zápas úspěšný. Ale především v úvodu tam byly věci, které z naší strany opravdu dobré nebyly," řekl trenér Miroslav Janovský. "Máme v týmu osm nováčků a některé hráčky, které hrají po delší době. Nervozita tam byla od prvního střídání velká."

V úvodu byl hodně nespokojený s obranou. "Jen jsme kolem soupeře pobíhali, z toho pramenily inkasované góly a nedobře řešené situace. Na druhou stranu jsme se na Lotyšsko dlouho připravovali, měli jsme několik videorozborů a v útočné fázi je 15 gólů důkazem, že jsme to zvládli dobře," shrnul Janovský.

Finky míří za vítězstvím ve skupině

Florbalistky Finska zdolaly ve druhém utkání na domácím mistrovství světa v Tampere Švýcarsko 6:4 a zvládly tak klíčový krok k vítězství v základní skupině A. Hattrickem zařídila výhru úřadujících vicemistryň nad obhájkyněmi bronzu Alisa Pöllänenová.

Na zápas zavítalo do Hakametsä Areny 3476 diváků, což je rekordní návštěva na zápase základní skupiny světových šampionátů. Dosud nejvíce fanoušků přišlo v této fázi na minulém mistrovství světa v roce 2013 v Brně na souboj mezi Českem a Švýcarskem, který vidělo 2528 lidí.

Celkový rekord byl stanoven také před dvěma roky v Ostravě, kde na duel českého týmu se Švýcarskem o bronz do ČEZ Arény dorazilo 5021 diváků. 

ČR - Lotyšsko 15:2 (4:2, 5:0, 6:0)

Branky a nahrávky: 4. Vrátná (Paloncyová), 7. Urbánková (Krupnová), 10. Krupnová (Ratajová), 17. Vrátná (Vojáčková), 21. Ratajová (Jarolímová), 30. Vrátná (Jarolímová), 33. Řepková (Koníčková), 37. Koníčková (Sládečková), 40. Vrátná (Jarolímová), 44. Vojáčková (A. Bočanová), 44. Urbánková (Enenkelová), 47. Mlejnková (Billá), 51. Čapková (Enenkelová), 53. Billá (Koníčková), 55. Mlejnková (Sládečková) - 2. Ametereová (Mikovová), 9. Isjominová (Garklavová). Rozhodčí: Kirves, Snellman (oba Fin.). Vyloučení: 1:1. Využití: 1:0. Diváci: 207.

Sestava ČR: Kubíčková - Leierová, Čapková, Billá, Koníčková, Paloncyová, Hyršlová, od 41. navíc Rybičková - Urbanková, Krupnová, Ratajová - Sládečková, Mlejnková, Řepková - Vrátná, Jarolímová, Vojáčková - od 41. navíc A. Bočanová, Enenkelová. Trenéři: Miroslav Janovský a Lenka Bartošová.

Polsko - Norsko 4:2 (2:1, 0:1, 2:0)
Branky: 8. a 48. Piotrowská, 18. a 49. Fulaová - 20. Gidskeová, 28. Vikaová.

Finsko - Švýcarsko 6:4 (1:1, 3:1, 2:2)
Branky: 12., 30. a 46. Pöllänenová, 31. Kauppiová, 34. Hannonenová, 52. Eskelinenová - 7. Wikiová, 24. Ulberová, 43. Chalveratová, 48. Rüttimannová.

Singapur - Austrálie 5:4 (2:0, 1:4, 2:0)

Slovensko - USA 15:2 (3:2, 2:0, 10:0)

Rusko - Nizozemsko 8:2 (3:0, 3:0, 2:2)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články