Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Osobnosti českého týmu: Kouč světových šampionů, 6. nejlepší hráč světa a šestnáctiletý talent

Velký úkol mají před sebou čeští florbalisté. Na mistrovství světa, které se opět po deseti letech koná na domácí půdě, chtějí vybojovat cenný kov. Kdo jsou nejvýraznější osobnosti, které by týmu měly pomoci dosáhnout na vytouženou medaili?

Český národní tým
zdroj: flickr.com/ceskyflorbal autor: Martin FLOUSEK

Petri Kettunen

"Pro mě je on to nejlepší, co mohlo český florbal potkat." Tak hodnotil angažování Petriho Kettunena na lavičku českého národního týmu Tomáš Kafka, dlouholetý reprezentační brankář a bez nadsázky jedna z legend světového florbalu. Fin Kettunen převzal české mužstvo začátkem roku 2017 a stal se tak prvním zahraničním koučem u kormidla mužské reprezentace. 

V jeho rodném Finsku se přitom mnozí jeho rozhodnutí vydat se na českou misi podivovali. Kettunen, který během aktivní kariéry zastával funkci kapitána ve finském týmu a v roce 1996 se stal vicemistrem světa, totiž nebyl ledajakým trenérem. Jako hlavní kouč dovedl Finsko k titulu světových šampionů (na MS 2016) a očekávalo se, že bude u týmu pokračovat. Šestačtyřicetiletý Fin místo toho dal na finském svazu výpověď a vydal se do Česka.

"Přátelé mi popřáli hodně štěstí. Ale samozřejmě by se ve Finsku určitě našli tací, kteří si při mém rozhodnutí klepali na čelo. Ovšem finální rozhodnutí jsem učinil sám a jsem schopen si ho kdykoliv obhájit. Je to šance a jsem extrémně motivovaný," prozradil Kettunen v rozhovoru pro deník Sport.

Svůj hlavní úkol u týmu viděl finský kouč od počátku především ve snaze zlepšit prostupnou českou obranu. "Velké téma byla obrana, protože Češi dostávali v důležitých utkáních proti Finsku, Švédsku a Švýcarsku v průměru skoro osm gólů na zápas. To je prostě moc a museli jsme se na to soustředit, abychom byli na mistrovství světa proti nejlepším týmům konkurenceschopní," řekl Kettunen.

Kouč české florbalové reprezentace Petri Kettunen
zdroj: Flickr/Český florbal

Matěj Jendrišák, lídr reprezentace a v současnosti nejzářivější hvězda českého florbalu, však vidí Kettunenův přínos v mnohem širších souvislostech než jen ve zlepšení obrany národního týmu. "Jeho hlavní devízou je, že přinesl odstup a nadhled v reprezentaci. Ukázal, jak to funguje v zahraničí, jak mu záleží na detailech, jak chce, aby ke hře přistupovali sami hráči," prohlásil český útočník pro MF Dnes.

"Z toho, jak jsme se spolu bavili, mám pocit, že má snahu posunout celý český florbal. Jezdí po klubech, předává jim své vědomosti. To se mi hrozně líbí. Pokud ti lidé pak mají snahu se dostat dál, tak to dokážou díky němu. Vždyť vyhrál mistrovství světa. A myslím, že ve florbale nejsou lidé, kteří by se nechtěli posunout dál. Většina si uvědomuje, že jsme o kousek pozadu, takže jsou otevření radám, které je zavedou do budoucna," dodal.

Filip Langer 

Filipu Langerovi, nejmladšímu českému hráči, který si kdy zahrál na florbalovém mistrovství světa, se loni podařil kousek, jejž asi jen tak někdo nezopakuje. Za seniorskou reprezentaci totiž nastoupil Langer dřív, než okusil mužskou soutěž na klubové úrovni.

V září 2017 si tehdy patnáctiletý talent, který dominoval v juniorské lize, vyhlédl reprezentační trenér Petri Kettunen a Langer se mu hned v prvním utkání, přátelském duelu se Slovenskem, odvděčil brankou. Na debut v prvním týmu Tatranu přitom v té době stále ještě čekal. Nikoliv však proto, že by mu v klubu nechtěli dát šanci. Nemohli.

Podle pravidel Českého florbalu totiž může hráč nastupovat přinejlepším ve věkové kategorii o jednu vyšší než v té, do níž náleží. Talentovanému dorostenci Langerovi, který si v juniorské lize připsal v 10 zápasech 37 kanadských bodů, tak byla mužská soutěž v té době zapovězená.

Filip Langer na tréninku národního týmu
zdroj: flickr.com/ceskyflorbal autor: Martin FLOUSEK

Tuto absurdní situaci se jal řešit reprezentační kouč Kettunen a Langerovi tak byla v prosinci 2017 udělena výjimka. V pěti zápasech v superlize nasbíral talentovaný útočník šest bodů za čtyři góly a dvě přihrávky, jenže pak musel dát Langer mužskému florbalu zase na chvíli sbohem.  Po odvolání 1. SC Vítkovice totiž odvolací a revizní komise jeho další starty v sezoně nepovolila a Langer tak mohl opět nastupovat maximálně za juniorský výběr Střešovic.

"Poté, co jsem již nemohl nastoupit do nejvyšší české soutěže, chodil jsem na tréninky A-týmu jako hráč do počtu. Bez vidiny kvalitních zápasů bych přišel o veškerou motivaci v právě probíhající sezoně," prohlásil pro iSport.cz Langer.

A tak Střešovice přišly s řešením. Čerstvě šestnáctiletý dorostenec putoval na hostování do konce sezony do švédského Pixba Wallenstam, kde si zahrál nejlepší a nejnáročnější florbalovou soutěž světa. V ní odehrál sedm zápasů, v nichž si připsal jeden bod za vstřelený gól.

Od nové sezony Langer, který už věkově poskočil do juniorské kategorie, nastupuje za první tým Tatranu v české nejvyšší soutěži a neunikla mu tak ani nominace na šampionát. "Nikdy jsem neviděl tak mladého hráče hrát na tak vysoké úrovni. Od prvního startu v létě 2017 hrál dobře a udělal velký pokrok, proto je v týmu. Není to z důvodu věku, ale pro jeho schopnosti," prohlásil o něm reprezentační kouč Kettunen.

Kapitán českého týmu Matěj Jendrišák
zdroj: flickr.com/ceskyflorbal autor: Martin FLOUSEK

Matěj Jendrišák

Být mezi desítkou nejlepších hráčů světa, to je vizitka, kterou se nemůže pochlubit mnoho českých sportovců. Matěj Jendřišák však ano. Kapitán, lídr a hlavní ofenzivní opora českého týmu byl letos prestižní švédským serverem Innebandymagazinet vyhlášen šestým nejlepším florbalistou světa. Ve Švédsku, kde působí již pátou sezonu, se zkrátka Jendřišák vypracoval v jednu z osobností světového florbalu.

To dokládá i fakt, že v Linköpingu při absenci kapitána Antona Karlssona navléká kapitánskou pásku. "Nechci, aby to vyznělo nabubřele, ale vypovídá to o tom, jakou jsem si vydobyl pozici. Nejde o to, že bych měl nejvíc bodů a rozhodoval zápasy. Ale spíš o můj přístup ke každodenním věcem, tréninkům. Jsem v podstatě asistent kapitána a pro mě to je zajímavě důležité ocenění toho, co jsem tu předváděl. Že na mě pohlížejí jako na osobnost," řekl pro iDnes.cz Jendrišák.

Možná ještě důležitější roli má však pětinásobný nejlepší florbalista Česka v národním týmu. "Musím říci, že na mě udělal velký dojem, je to lídr a dobrý člověk. A také excelentní hráč. Kdykoliv je na hřišti, dokazuje, že patří k nejlepším florbalistům na světě. Ve švédském Linköpingu opravdu vyrostl ve špičkového centra. Pro český národní tým je strašně důležité, že takového hráče, srovnatelného se zahraničními top hráči, ve svém středu má. Naši hru na něm postavíme, bude základním kamenem," prohlásil o něm před mistrovstvím světa reprezentační trenér Kettunen.

"Je velkým idolem pro ostatní hráče, titulní stránkou českého florbalu. Pro nás je výborné, že ho máme. Doufáme, že příklad, který dává, budou ostatní následovat. Aby se dostali na jeho úroveň," dodal Kettunen na adresu hráče, který si na živobytí vydělává jako účetní linköpingského klubu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články