Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Obhájí Chodov titul? Florbalistům začíná již 24. sezona

Praha - Český florbal o víkendu vstoupí do své čtyřiadvacáté sezony. Superligu mužů orámují dvě mimořádného akce. O titulu, stejně jako v extralize žen, se rozhodne pošesté za sebou v O2 areně, start superligy během nadcházejícího víkendu ozvláštní zápasy pod širým nebem na pražské Štvanici. Domácí soutěž zažije derniéru s dvanácti týmy, chystá se její rozšíření. Titul obhajuje Chodov, mezi ženami Vítkovice. Na ČT sport budou pondělní večery pravidelně patřit přímým přenosům z florbalu.

Florbal usiluje o zařazení do programu letních olympijských her. Čelí ale konkurenci řady dalších sportů. Sny o účasti pod pěti kruhy se sice o něco přiblížily, ale ke skutečné premiéře je ještě daleko. 

"Poprvé veřejně říkáme, že nás čeká naše první olympijská sezona. Florbal si chce budovat své olympijské sny, což dokládá i propojení s olympijskými parky v tomto roce, kde se florbal během her v Riu de Janeiro prezentoval," řekl prezident českého florbalu Filip Šuman.

Je nám líto, video expirovalo.
O víkendu startuje 24. florbalová sezona

V červnu čeká český florbal účast na programu Olympiády dětí a mládeže v Brně. Zásadní prověrkou pro florbal jako takový pak budou červencové Světové hry ve Vratislavi, jichž se zúčastní šest vyvolených národních týmů. Start má zatím jistý pouze pořádající Polsko.

"Tato akce bude klíčová pro vyhodnocování sportů s ohledem na zařazování do programu olympijských her," uvedl Šuman, který je zároveň místopředsedou Českého olympijského výboru.

I on je plný očekávání, co přinese plánovaný den pod širým nebem na Štvanici, kde se v sobotu na centrálním tenisovém kurtu před hledištěm s kapacitou 7500 diváků utkají nejprve ženy Bohemians a Chodova, po nich nastoupí proti sobě muži stejných klubů.

"Historicky půjde možná i o světově první zápas v tom ohledu, že nepůjde o žádnou exhibici, ale o ostrý zápas o body. Celá akce si vyžádala několikaměsíční přípravy. Jsme přesvědčeni o tom, že Bohemka zvolila správnou cestu, jak zviditelnit celou extraligu. Mám z toho strašně velkou radost. Dokládá to i to, čeho jsou už kluby schopny. Věřím, že půjde o zážitek po všech stránkách," prohlásil Šuman.

Aktéři jsou připraveni vypořádat se s nástrahami, které neznají z krytých hal, kde zápasy běžně hrají. Věří, že dlouhodobě plánovaný projekt nakonec nespláchne déšť, přestože tomu zatím nahrává předpověď meteorologů.

"Kdyby hrozil vytrvalý déšť, přesune se do haly v náhradním termínu. Jinak s tím můžeme i nějak pracovat, třeba dělat přestávky na údržbu hrací plochy. Zápas můžeme odehrát v jakýchkoliv povětrnostních podmínkách, ale přetrvávající déšť by byl samozřejmě problém," řekl ředitel ligových soutěží Zdeněk Mlčoušek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články