Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

O2 arena hostí svátek českého florbalu, neděle patří superfinále

Praha - Florbalisté Vítkovic a hráčky Herbadent SJM Praha 11 budou v superfinále v pražské O2 areně obhajovat extraligové tituly. Vítkovice útočí na šestý triumf v historii proti vítězi základní části a patnáctinásobnému šampionovi Tatranu Střešovice. Herbadent může ovládnout nejvyšší soutěž už poosmé za sebou, v cestě mu stojí stejně jako loni Vítkovice. Finále ženské extraligy sledujte od 12:50, mužské superfinále vysíláme od 15:50 na programu ČT sport a našem webu.

Vítkovičtí florbalisté si atmosféru superfinále, prestižní bitvy o titul v jediném zápase, prožijí i potřetí. Před dvěma roky při premiéře podlehli Tatranu Střešovice 4:5 v prodloužení a loni zdolali Chodov 4:3. V této sezoně se vyrovnávali s odchodem opor, obměnou kádru, krizí i odchodem dlouholetého trenéra Radomíra Mrázka.

"Když už postoupíte do superfinále, tak tam nemůžete jet, že se podíváte na diváky. Pojedeme vyhrát. Mrzí nás jen oslabení kvůli zlomené noze Honzy Jelínka," řekl obránce Pavel Brus"Měli jsme těžký začátek sezony a vyhrabali jsme se z toho. Před čtvrtfinále s Brnem nám všichni říkali, že vypadneme. Pak to všichni říkali před semifinále s Boleslaví a teď nám všichni říkají, že prohrajeme s Tatranem."

Střešovice loni vůbec poprvé v play-off, které se hraje od roku 1999, chyběly ve finále. Tatran také obměnil tým, ale soutěží procházel bez potíží. "V Tatranu, ať bude kádr jakýkoliv, bude úspěch vždycky jen titul. Tím, že máme mladší hráče, tak spíš je trošku otazník, jak to všichni zvládnou. Pro spoustu to bude první krizová situace - hodně diváků, televize, může to na někoho dolehnout. Je to o nás starších, abychom to ukočírovali a předvedli se všichni v co nejlepším světle," uvedl útočník Martin Richter.

Ukončí vítkovické hráčky dlouholeté kralování Herbadentu?

Herbadent kraluje extralize nepřetržitě od roku 2007 (tehdy ještě pod názvem Děkanka) a ve finále nezná přemožitele. Všechny série až do roku 2011 vyhrály suverénky domácí scény 3:0, v superfinále zdolaly v roce 2012 FbŠ Bohemians 6:2 a loni Vítkovice 3:2. "Je to vrchol sezony. Těžko se hledá motivace k běžným zápasům, ale superfinále je to, pro co trénujeme," řekla obránkyně Kristýna Jílková, která byla u všech triumfů.

Pražankám chybí dlouhodobě zraněná kapitánka Dominika Šteglová. "Během sezony jsme místo posílení měli spíše úbytek, ať vinou odchodů, nebo zranění, takže sestava se musí lepit. Povolali jsme i hráčky z béčka a doufáme, že nám pomůžou k zisku titulu," zmínila trenérka Markéta Šteglová návrat bývalých reprezentantek Ilony Novotné a Kláry Rozumové na scénu. "Holky zapadly dobře. Jen Klára měla větší zápisné, protože jí ukradli při tréninku před naší halou auto," doplnila Jílková. Vítkovice dosud triumfovaly v nejvyšší soutěži jen jednou, v roce 2000.

V základní části vyhrály Ostravanky nad Herbadentem doma 8:4 a v Praze mu podlehly 3:4 po samostatných nájezdech. "Myslím si, že to bude určitě o něčem jiném než v základní části. Herbadent je zkušený tým. Dokáže vyhrávat klíčové zápasy. Tohle chceme ale prolomit. Během celé sezony jsme získaly taky mnoho zkušeností, jsme silný tým. Myslím si, že je dokážeme porazit, pokud budeme hrát technicky a týmově," řekl útočnice Hana Sládečková. Finále žen začne ve 12:50, mužský boj o titul o tři hodiny později.  Vítězové extraligy mužů i žen si vybojují účast na říjnovém Poháru mistrů v Curychu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články