Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

O mimořádnou florbalovou podívanou je velký zájem

Praha - Sedm až osm tisíc fanoušků by mělo zavítat v sobotu na historicky první superfinále florbalové extraligy mužů a žen do pražské O2 areny. O titul se v jediném zápase utkají hráči Střešovic s Vítkovicemi a florbalistky Herbadent SJM Praha 11 s FbŠ Bohemians. Program zahájí v poledne finále soutěže krajských reprezentací dorostu, finále žen startuje ve 14:00 a finále mužů v 17:00. Mezi tím se odehraje i exhibice vozíčkářů. Přímý přenos vysílá ČT4 a www.sportzive.cz od 16:55.

Pohár pro vítěze florbalového superfinále
zdroj: ČT24

"Naplnit halu pro nás byla obrovská výzva. Čeká nás divácky velký úspěch. Myslím, že můžeme vytvořit ligový rekord halových sportů," řekl na tiskové konferenci prezident České florbalové unie Filip Šuman. Vstupenky se prodávaly jen do dolního a klubového parta, proto se nemůže návštěva vyšplhat přes osm tisíc diváků. Zbývá prý asi 300 lístků.

Ambice naplnit celou halu florbalová unie neměla. "Pracovali jsme s variantou otevřít horní patro, pokud by se akce vyprodala dlouho dopředu. Jestli bude vyprodáno, bude to pro nás signál, abychom příští rok zahájili prodej dříve," uvedl Šuman. Otevření horního prstence by bylo i finančně náročnější. Ze stejných důvodů se bude chystat speciální florbalový povrch na ploše až od páteční půlnoci.

Prezident České florbalové unie Filip Šuman:

"Jsme hrdí, čeho za dvacet let florbal dosáhl, že se stal druhým nejmasovějším sportem. Má co oslavit."

Rozpočet na organizaci superfinále se i tak vyšplhal na tři miliony. "Z finančního výsledku jsem měl před rokem největší obavy," přiznal Šuman s tím, že 20 procenty se na této částce podílejí kluby odběrem vstupenek a zbytek byl na organizačním štábu. Původně zástupci unie počítali, že se akce zaplatí až ve druhém či třetím ročníku. "Jsem ale přesvědčen, že už letos skončíme minimálně ve vyrovnaném rozpočtu," dodal Šuman.

Je nám líto, video expirovalo.
Před florbalovým superfinále

Superfinále bude i součástí oslav 20. výročí florbalu v Česku. Florbal má přes 70 000 registrovaných hráčů a superfinále je jedním z kroků, jak dosáhnout i větší popularity u širší veřejnosti. Na ochozech O2 areny si mohou fanoušci v sobotu prohlédnout výstavu mapující historii domácího florbalu. Zájemci se budou moci vyfotit s mistrovským pohárem. Akreditováni jsou i zahraniční novináři a do Prahy dorazí prezident Mezinárodní florbalové federace Tomas Eriksson.

Nový model finále po vzoru švédské Superligy sice po sportovní stránce zástupci zúčastněných týmů nevítají, nicméně na nevšední zážitek se těší. Série na tři vítězné zápasy jim přinášely více kvalitních zápasů. "Ale je vyprodaná ta část haly, má to nový rozměr a ukazuje to, že superfinále smysl má," prohlásil trenér Střešovic Jan Zahalka. "Mrzí, že přijdeme o delší sérii, ale těšíme se na to," uvedl kapitán Vítkovic Jan Jelínek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články