Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1975

Největší šance na finále za poslední roky, věří florbalista Beneš před zápasem se Švýcarskem

Čeští florbalisté v pátečním čtvrtfinále mistrovství světa zvládli bez potíží roli jasného favorita proti Slovensku (9:4) a proti domácímu Švýcarsku se pokusí výhrou minimálně vyrovnat historický úspěch z roku 2004 v podobě stříbra. Ofenzivní lídr Marek Beneš věří, že na to má výběr trenéra Jaroslava Berky velké šance. Přímý přenos sledujte od 17:20 na ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy čtvrtfinálového utkání Česko - Slovensko

"V podstatě začíná turnaj. To, co ho dělá. I když bylo potřeba zvládnout i ty předešlé zápasy, abychom se tam dostali," prohlásil Beneš.

Myslí si, že zaplněné hlediště Swiss Life Areny by nemuselo domácí reprezentaci prospět. "Doufejme. Máme z toho zkušenost z mistrovství světa v Praze. Že sice atmosféra je nabíjející pro domácí tým, ale dokáže se to otočit v nervozitu," řekl.

"Takže potřebujeme dobře vstoupit do zápasu. Ideálně jít do vedení. Pak by mohlo hrát pro nás, že bude trošku nervozita. Když se povede jim začátek, hodně je to požene. Je to extrémní rozdíl, jak se začne," prohlásil člen All Star týmu z loňského MS v Helsinkách, kde Češi po výhře 4:3 v prodloužení nad Švýcary získali bronz.

Podle Beneše tým ukazuje, že v konkurenci Švýcarů, Švédů a Finů může mířit nejvýš. "Tým máme super. Máme kvalitu. Za hodně dlouhou dobu je na nejvyšší úrovni a jsme nejblíž. Vidíme to na výsledcích s top týmy. Je to hrozně vyrovnané. Proto cítíme, že teď je ta chvíle, že to může vyjít. Může se stát všechno," prohlásil Beneš.

Semifinále bude dalším zážitek pro tým, jehož sedmnáct členů dosáhlo loni v Helsinkách na bronz. "Hrajeme florbal, ne hokej, kam chodí několik tisíc lidí každý zápas. To je to, proč to hrajeme. Atmosféru budeme vnímat, bude nervozita, ale jakmile to začne, ani to člověk nevnímá. Je to super hrát před tolika lidmi. Doufejme, že to lidem hodně znepříjemníme," podotkl.

"Každý to cítí, že hra šla nahoru. Už nemusíme spoléhat jenom na brejky a na gólmana. Musí nás podržet, to jo, i brejky, ale dokážeme hrát otevřený florbal se všemi týmy. Navíc se Švýcary. Naopak oni už vědí, že jsme kvalitnější tým, snaží se naopak hodně držet míček, rozhodit nás. To, co jsme dělali my před pár lety proti Finům nebo Švédům," řekl pětadvacetiletý Beneš.

Byl rád, že ve čtvrtfinále český tým splnil roli favorita bez problémů. "Bylo to trošku podobné Německu. První třetina nebyla úplně špatná, i když možná malinko ustrašenější. Ale dali jsme pár šancí Slovákům, to je pravda. Druhá jako s Němci dobrá. Tam se rozhodlo. Nám to ubralo trochu elánu do třetí třetiny. Jednoznačně si v šatně říkáme, že nic nepodceníme, žádné šetření, ale tak to bývá. Že už ve třetí třetině to podvědomě nejde tak dobře. Výsledkově nakonec dobré, i když zbytečné góly ve třetí části," podotkl Beneš.

Ani ve čtvrtfinále se po základní skupině nepodařilo českému týmu vyvarovat zbytečným vyloučením. "To je hrozné. Sešlo se, že rozhodčí měli přísný metr. Ale první dvě byla úplně zbytečná. Nás na to rozhodčí upozorňuje, že bude vylučovat strčení. No a my tam dáme koleno," prohlásil Beneš.

"Na tom musíme zapracovat. To by se nám mohlo jednoznačně vymstít. Myslím si, že zápas byl vedený naprosto nestandardně. Nevím, o co se snažily švýcarské rozhodčí. Teď to bude tvrdé a soubojové. Čtvrtfinálový metr byl nastavený úzkostlivě, my jsme to nezvládli přijmout," navázal Beneš.

V hledišti měl i podporu z rodiny včetně otce Luďka, který jej trénuje v Tatranu Střešovice a byl účastníkem MS z let 1998 a 2000. "Už dneska tu byla přítelkyně, táta, máma, babička, děda, teta... Asi sedm lidí. Dobře vyšlo, že jsou zápasy po sobě. I více lidem přijedou. Snad bude náš sektor slyšet," dodal Beneš.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články