Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Lesní běh Říčany XCR

Nejlepšími českými florbalisty uplynulé sezony jsou Beneš a Krupnová

Marek Beneš z mistrovských Střešovic a Eliška Krupnová ze švédského klubu Pixbo Wallenstam ovládli Ceny Českého florbalu. Šestadvacetiletý Beneš dovedl jako kapitán Tatran k triumfu v Poháru mistrů i k obhajobě titulu v superlize a získal ocenění podruhé v kariéře. Krupnová s kapitánskou páskou pomohla v prosinci české reprezentaci k bronzu na mistrovství světa.

Marek Beneš (vlevo) se raduje z branky
zdroj: tatranflorbal.cz

Marek Beneš navázal na triumf v anketě z ročníku 2021/22. V minulé sezoně jej předčil obránce Ondřej Němeček, který loni odešel ze Střešovic do švédské Storvrety. Tentokrát si pozice opět vyměnili. Beneš si v 10 zápasech letošního play-off superligy připsal 33 bodů za 18 branek a 15 asistencí a předvedl druhý nejlepší výkon ve vyřazovací části v dějinách. Lepší byl pouze Michal Jedlička také v dresu Střešovic, který v roce 2008 ve 13 duelech zaznamenal 38 bodů za 18 branek a 20 přihrávek. V základní části byl Beneš s 54 body za 27 tref a stejný počet asistencí z 24 utkání desátý.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Florbalisty sezony jsou podruhé Beneš a poosmé Krupnová

Dubnové superfinále v pražské O2 areně proti Mladé Boleslavi při výhře 6:5 v prodloužení ozdobil Beneš čtyřmi body za dvě branky a stejný počet přihrávek. V lednu při triumfu v pražské UNYP Areně ve finále Poháru mistrů proti Falunu přispěl k výhře 6:4 gólem a dvěma asistencemi. Tatran ovládl soutěž jako první český klub v historii.

Němečkovi nepomohl k obhajobě prvenství ani triumf ve švédské lize se Storvretou, na který dosáhl i třetí Filip Langer. Před nimi se to podařilo jako jedinému Čechovi útočníkovi Martinu Tokošovi s Falunem v roce 2017.

Beneš je z 23 ročníků ankety pátým vícenásobným vítězem. S dvěma triumfy vyrovnal Martina Ostřanského a Milana Fridricha, třikrát vyhrál Radim Cepek a osminásobným vítězem je Matěj Jendrišák.

Krupnová si na MS v Singapuru připsala v šesti zápasech 11 bodů za šest branek a pět asistencí. Lépe si vedla z českých reprezentantek se 14 body za osm gólů a šest přihrávek jen devatenáctiletá Anna Brucháčková z Bulldogs Brno, která druhým místem v anketě dosáhla na své maximum. Krupnová si s Pixbem letos zahrála opět superfinále, v kterém musela už počtvrté za sebou strávit porážku s Thorengruppenem. Florbalistkou sezony se stal poosmé za posledních devět let, její kralování přerušila jen v ročníku 2019/20 Denisa Ratajová.

Nejužitečnějším hráčem superligy zvolili florbalisté už pošesté a poprvé od sezony 2019/20 Jiřího Curneyho ze Sparty. V ženské extralize získala ocenění podruhé za sebou Brucháčková. Nejlepším brankářem se stal poprvé Tomáš Jurco ze Střešovic a ukončil čtyřleté kralování pětinásobného vítěze Lukáše Bauera z Mladé Boleslavi. Brankářkou sezony je potřetí za sebou a celkově podesáté rekordmanka Jana Christianová z Chodova.

Nejlepšími juniory jsou Jakub Vařecha z Mladé Boleslavi a podruhé za sebou Brucháčková. Nejlepším trenérem mužů byl zvolen potřetí za sebou Milan Fridrich. V ženské kategorii vyhrál podruhé Lukáš Procházka, který dovedl české florbalistky na MS k historicky druhé medaili. Nejlepší dvojicí rozhodčích jsou poprvé Tomáš Kostinek a Martin Reichelt. Hvězdami sezony se stali poprvé Marek Beneš a potřetí za sebou Vanessa Rebeca Keprtová ze švédské Mory.

Ceny Českého florbalu za sezonu 2023/24:

Florbalista sezony: 1. Marek Beneš (Tatran Střešovice), 2. Ondřej Němeček, 3. Filip Langer (oba Storvreta/Švéd.), 4. Jiří Curney (Sparta Praha), 5. Filip Forman (Kalmarsund/Švéd.).

Florbalistka sezony: 1. Eliška Krupnová (Pixbo Wallenstam/Švéd.), 2. Anna Brucháčková (Bulldogs Brno), 3. Denisa Ratajová (Zug/Švýc.), 4. Vanessa Rebecca Keprtová (Mora/Švéd.), 5. Michaela Kubečková (Vítkovice).

Nejužitečnější hráč superligy: 1. Jiří Curney (Sparta Praha), 2. Marek Beneš (Tatran Střešovice), 3. Milan Tomašík (Mladá Boleslav).

Nejužitečnější hráčka extraligy: 1. Anna Brucháčková (Bulldogs Brno), 2. Michaela Kubečková (Vítkovice), 3. Lucie Baldreichová (Chodov).

Brankář sezony: 1. Tomáš Jurco (Tatran Střešovice), 2. Lukáš Bauer (Mladá Boleslav), 3. Lukáš Kříž (EräViikingit/Fin.).

Brankářka sezony: 1. Jana Christianová (Chodov), 2. Lenka Remešová (Lund/Švéd.), 3. Monika Šolleová (Tatran Střešovice).

Junior sezony: 1. Jakub Vařecha (Mladá Boleslav), 2. Šimon Vavroušek (Tatran Střešovice), 3. Jakub Faksa (Liberec).

Juniorka sezony: 1. Anna Brucháčková (Bulldogs Brno), 2. Karolína Klubalová (Liberec), 3. Lucie Baldreichová (Chodov).

Trenér/ka sezony kategorie mužů: 1. Milan Fridrich (Tatran Střešovice), 2. Jaroslav Berka (reprezentace Česka), 3. Michal Jedlička (Bohemians).

Trenér/ka sezony kategorie žen: 1. Lukáš Procházka (reprezentace Česka), 2. Jakub Robenek (FBC Ostrava), 3. Tomáš Martiník (juniorská reprezentace Česka).

Rozhodčí sezony: 1. Tomáš Kostinek – Martin Reichelt, 2. Kamil Sojka – Tomáš Sojka, 3. Lukáš Čížek – Lukáš Laštovička.

Hvězda sezony – muži (podle fanoušků): 1. Marek Beneš (Tatran Střešovice).

Hvězda sezony – ženy (podle fanoušků): 1. Vanessa Rebecca Keprtová (Mora/Švéd.).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články