Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Nastartovali jsme novou éru českého florbalu, hlásí Skružný před MS

Praha – Poslední mistrovství světa skončilo výbuchem a bylo jasné, že u florbalové reprezentace muselo dojít ke změnám. Novým trenérem se stala jedna z legend českého florbalu Radim Cepek, jenž měl dva roky na to, vybudovat nový tým podle svých představ. O úspěchu či neúspěchu Cepkovy mise rozhodne nadcházející mistrovství světa, které startuje už za dva týdny v Göteborgu.

Česká reprezentace byla zvyklá na mistrovství světa pravidelně bojovat o medaile. Většinou z toho sice bylo "jen" čtvrté místo a na medailové umístění dosáhli Češi pouze dvakrát, přesto 7. místo z posledního šampionátu ve švýcarském Curychu bylo obrovským zklamáním a přineslo značné rozčarování do florbalové obce.

Na lavičce národního týmu skončil Tomáš Trnavský, který o dva roky dříve dovedl český tým k historickému bronzu. Pikantní bylo, že na trenérském postu ho nahradil Radim Cepek, kterého Trnavský právě před bronzovým šampionátem v roce 2010 na poslední chvíli vyřadil z nominace. Což Cepek, podle odborných serverů tehdy jeden z nejlepších hráčů světa, nesl velmi těžce.

Cepek přišel k národnímu týmu s jasným úkolem: vrátit tým do závěrečných bojů o medaile. K ruce si jako asistenta přivedl Zdeňka Skružného, jenž sám dříve osm let reprezentaci vedl. "Strašně nás lákala vzájemná spolupráce. Zkusili jsme si to dva roky předtím, kdy jsme společně vedli akademickou reprezentaci, a podařilo se nám vyhrát akademické mistrovství světa. Řekli jsme si: Ano, takhle by to mohlo fungovat," popisuje Skružný.

Cepka se Skružným čekala přestavba kádru a na šampionát do Švédska tak putuje hned deset debutantů na velké světové akci. To ale nebyly zdaleka jediné změny, se kterými se nová trenérská dvojice vytasila. "Změnili jsme celý systém přípravy. Dřív to bylo tak, že se tým sešel čtyřikrát pětkrát do roka. My jsme si vyžádali změnu. Chtěli jsme se scházet v podstatě každých čtrnáct dní," popisuje asistent reprezentačního kouče.

Je nám líto, video expirovalo.
Host SZ: Zdeněk Skružný o florbalovém MS

"Utvořili jsme tréninkové skupiny v Ostravě pro moravskou část a v Praze pro část českou, hráli jsme přípravná utkání s extraligovými týmy, přidali jsme jedno teambuildingové letní soustředění a věříme, že jsme nastartovali novou éru českého reprezentačního florbalu," dodává Skružný.

Přestože na hodnocení "nové éry českého florbalu" je brzy, zdá se, že práce Cepka se Skružným zatím nese ovoce. Český tým letos v dubnu dosáhl na historicky první vítězství nad světovým hegemonem ze Švédska, jen o pár měsíců dříve si připsal svou historicky největší výhru 34:0 s Nizozemskem a obstojně si vedl i na nedávném Euro Floorball Tour.

Podlehl sice favorizovaným celkům Finska a Švédska, porazil ale bronzový tým posledního šampionátu Švýcary, kteří Čechy čekají spolu s Estonskem a Norskem v základní skupině nadcházejícího mistrovství. Švýcary navíc přehráli "rozdílem třídy", když zvítězili jednoznačně 5:0, což vlilo českým florbalistům další kapku optimismu do žil.

Skutečnou zkouškou ale bude až mistrovství světa, které začíná ve švédském Göteborgu 6. prosince. Šampionát se poprvé hraje novým systémem, v němž nejsilnější čtyři země včetně Česka byly nalosovány do skupin A a B. Z nich první dvě mužstva postoupí rovnou do čtvrtfinále, zbylé dva týmy se pak o postup do čtvrtfinálové fáze utkají s prvním a druhým ze skupin C a D.

"První dva týmy nemusí hrát předkolo a postoupí přímo do čtvrtfinále, takže ušetří trochu sil, ale hlavně se v nasazení do čtvrtfinále vyhnou dalším dvěma silným soupeřům z druhé skupiny Švédsku a Finsku. To znamená, že zápas jak s Norskem, tak s Estonskem je pro nás nesmírně důležitý," hlásí Skružný. Už brzy se tak dozvíme, jak silnou reprezentaci Cepek se Skružným za dva roky vybudovali.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články