Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Zlato bylo v nedohlednu. Čeští florbalisté prohráli ve finále MS se Švédy 3:9

Čeští florbalisté získali na mistrovství světa ve Švýcarsku stříbrné medaile. Ve finálovém utkání nestačili na Švédy, kteří po vítězství 9:3 získali svůj desátý titul mistrů světa. Druhým místem vyrovnali historické maximum z roku 2004. Bronzové medaile brali Finové, kteří vyhráli v souboji o třetí místo nad domácím Švýcarskem 5:3. Přímý přenos finále můžete sledovat na ČT sport a ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih finálového utkání Švédsko – Česko

Češi vstoupili do zápasu aktivně a byli to právě oni, kdo měl první výraznější příležitost. Na konci šesté minuty se ve vlastním oslabení dostal do úniku Beneš, švédský gólman ale míčku cestu do branky nepovolil. 

Místo toho šli do vedení Švédové. Současně s návratem Jendřišáka se z voleje prosadil Lundmark. 

V desáté minutě se o vyrovnání pokoušel Němeček, Hedlund ale jeho pokus vyrazil. Patnáct vteřin na to byl rozdíl už dvougólový, když s pomocí odrazu od tyčky Bauerovy brány zvýšil Emil Johansson.

Když pak české defenzivě nevyšla rozehrávka, čehož dokázala využít Sankell, bylo to už 0:3 z pohledu českých florbalistů.

Minutu poté mohl korigovat Havlas, jeho rána se ale nevešla do prostoru brány. Tři minuty před přestávkou pak Švédi s pomocí teče Ondruškovy hokejky šli do vedení 4:0, když si do statistik druhý gól přidal Johansson.

Langer své vyloučení nechápal. "Haglund ležel na 'Hemim' (Adamu Hemerkovi), já jsem ho jenom odstrčil. Strčil do mě potom Sankell, vůbec nic vážného. Řekl jsem mu slovo začínající na f, končící na ing. Dál jsem nepokračoval," prohlásil Langer.

"Rozmyslel jsem si to, abych cokoliv řekl. Ale paní rozhodčí si reálně vymyslela, že jsem řekl ještě slovo začínající na i, končící na t. Dala ta slovíčka dohromady, za to mi dala trest. My jsme si tam potom se Sankellem říkali, že tomu nerozumíme. Tyhle věci k tomu podle mě patří, těch slov, kterých se řekne, je tolik…," doplnil Langer.

Češi se přece jen dokázali v úvodním dějství prosadit. Čtyři sekundy před odchodem do šaten se z otočky trefil Šindler a snížil nelichotivě vypadající skóre.

Ve druhé třetině viděli diváci v curyšské Swiss Life Areně dvě branky a obě inkasoval český tým. Na 5:1 zvyšoval Lundmark, nic nepomohla ani trenérská výzva kvůli posunuté brance. 

Ani Češi nebyli bez šancí, třeba Tokoš nastřelil břevno. Trefili se ale znovu Švédi. Šestý přesný zásah přidal Carlström.

Poslední dvacetiminutovka přinesla ve své druhé minutě teč Nordgrena, po níž svítilo na ukazateli skóre 7:1. Haglund pak z brejku navýšil už na sedmibrankový odstup.

Pak si přece jen Češi ještě trochu zvedli střelecké sebevědomí. Brankáře Bedninga-Sorlinga, který vystřídal zraněného Hedlunda, pokořili Havlas a Jendřišák.

Poslední slovo měli ale Švédové. Do prázdné brány stanovil konečný stav na 9:3 Carlström.

"Bohužel byl zápas výsledkově jednoznačný. Myslím si, že hlavně v první třetině jsme byli spíš jenom účastníky zápasu. Chyběla nám energie, dravost ze semifinále. Byli jsme možná opaření, nevím. Nebyli jsme to v první třetině my," řekl útočník Jendrišák, který bude po MS přemýšlet o své budoucnosti v reprezentaci.

Mistrovství světa florbalistů v Curychu:

Finále:

Česko - Švédsko 3:9 (1:4, 0:2, 2:3)

Branky a nahrávky: 20. Šindler (Havlas), 52. Havlas (Marek Beneš), 57. Jendrišák (Langer) - 8. Lundmark (Ahrén), 10. E. Johansson (J. Samuelsson), 14. Sankell (Nordgren), 17. E. Johansson (Ahrén), 25. Lundmark (J. Samuelsson), 36. Galante Carlström (Lundmark), 42. Nordgren (Sankell), 46. Haglund (Nordgren), 59. Galante Carlström (Ahrén). Rozhodčí: Wehingerová, Zurbuchenová (obě Švýc.). Vyloučení: 2:0, navíc Langer (ČR) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 11.254 (vyprodáno).

Sestavy:

Česko: Bauer - Hemerka, Němeček, Punčochář, Rýpar, Kisugite, Šindler, Gruber - Marek Beneš, Langer, Havlas - Delong, F. Forman, M. Krbec - Kreysa, Jendrišák, Besta - Ondrušek, Tokoš. Trenér: Jaroslav Berka.

Švédsko: Hedlund (48. Bending) - T. Gustafsson, Nilsberth, E. Johansson, Enström, Persson, Ramirez, Holmgren - K. Nilsson, Ahrén, Sjögren - Galante Carlström, J. Samuelsson, Lundmark - Haglund, Nordgren, Sankell - Backby, Malmström. Trenéři: Niklas Norden a Thomas Brottman.

Finové stejně jako Švédové, s kterými prohráli v sobotním semifinále 3:4 po samostatných nájezdech, nikdy nechyběli na stupních vítězů. Ke čtyřem zlatým a sedmi stříbrným medailím přidali třetí bronz. Švýcaři sbírku osmi medailí –⁠ jedné stříbrné a sedmi bronzových –⁠ už na druhém MS za sebou nerozšířili. Naposledy skončili třetí v roce 2018 v Praze.

Švýcaři, kteří v semifinále podlehli české reprezentaci 3:11, s Finy už po první třetině prohrávali 0:3. V 6. minutě otevřel skóre z trestného střílení Justus Kainulainen, potom se prosadili Mikko Leikkanen a Miko Kailiala.

Po 49 sekundách druhé části zajistil Seveřanům čtyřbrankový náskok Nico Salo, ale Švýcaři se ještě v prostředním dějství vrátili do hry díky gólům Jana Bürkiho a Patrika Mendelina, který využil přesilovou hru.

V polovině závěrečné třetiny dostal domácí ve vyprodané Swiss Life Areně na kontakt Jan Zaugg, ale 23 sekund před koncem při power-play do prázdné branky skóroval Sami Johansson a sebral Švýcarům naděje.

Páté místo z minulých dvou šampionátů obhájili Lotyši, kteří porazili Německo 8:3. Historickou 7. pozici z posledního MS v Helsinkách obhájili Slováci s českým trenérem Radkem Mrázkem a asistentem Karlem Ševčíkem, kteří zvítězili nad Norskem 10:5.

Mistrovství světa florbalistů v Curychu a Winterthuru:

O 3. místo:

Švýcarsko - Finsko 3:5 (0:3, 2:1, 1:1)

Branky: 29. Bürki, 37. Mendelin, 51. Zaugg - 6. J. Kainulainen z tr. střílení, 15. Leikkanen, 16. Kailala, 21. Salo, 60. S. Johansson. Rozhodčí: Boström, Söderman (oba Švéd.). Vyloučení: 1:1. Využití: 1:0. Diváci: 11 254 (vyprodáno).

O 5. místo:

Lotyšsko - Německo 8:3 (2:0, 2:2, 4:1)

Branky: 16., 41. a 50. Trekše, 53. a 59. Kruminš, 18. Anis, 31. Purinš, 40. Rajeckis - 25. Hoppe, 26. J. Bröker, 55. Nihlén.

O 7. místo:

Slovensko - Norsko 10:5 (5:1, 3:2, 2:2)

Branky: 18., 25. a 41. Dudovič, 19., 27. a 37. Gašparík, 10. Gál, 15. Kvasnica, 20. Gajdoš, 45. Kozák - 27. a 52. Hjemgard, 14. Olesen, 31. Gidske, 58. Pedersen.

Konečné pořadí: 1. Švédsko, 2. Česko, 3. Finsko, 4. Švýcarsko, 5. Lotyšsko, 6. Německo, 7. Slovensko, 8. Norsko, 9. Estonsko, 10. Dánsko, 11. Polsko, 12. Kanada, 13. Austrálie, 14. Thajsko, 15. Filipíny, 16. Singapur.

All Star tým: Lukáš Bauer - Ondřej Němeček (oba Česko), Emil Johansson (Švédsko) - Marek Beneš (Česko), Hampus Ahrén, Alexander Galante Carlström (oba Švédsko).

Nejužitečnější hráč: Alexander Galante Carlström (Švédsko).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články