Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Máme nejlepší tým v historii, řekl před duelem s Českem legendární Švýcar Hofbauer

Švýcarská florbalová legenda Matthias Hofbauer se těší na večerní souboj na mistrovství světa v Praze proti domácí reprezentaci, který rozhodne o prvenství v základní skupině A. Sedmatřicetiletý nejproduktivnější hráč historie šampionátů má českou metropoli rád. Před deseti lety slavil v O2 areně zisk bronzové medaile a v roce 1998 viděl v Edenu jako fanoušek poprvé elitní florbalovou scénu. Letos se bude pravděpodobně loučit a touží po zlatu. Přímý přenos utkání Česko - Švýcarsko sledujte od 19:00 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Švýcar Matthias Hofbauer (vpravo) v utkání s Českem
zdroj: ZUMA autor: 50/Monika Majer

"Bude to nejdůležitější zápas v základní skupině před skvělým publikem a všichni se na to těšíme," řekl Hofbauer. "Proti Česku je to vždy těžký zápas. Minule v Uppsale hráli velice dobře i proti Švédsku a mohli vyhrát. Jsou také světová třída."

Autor 94 bodů za 48 branek a 46 asistencí z 53 utkání na MS nicméně také zaznamenal, že se Češi na turnaji trápí. Po vítězství nad Německem (10:5) v neděli nečekaně podlehli Lotyšsku (3:4). "Bylo vidět, že se musí vyrovnávat s atmosférou, tlakem a spoustou věcí mimo hřiště. Není lehké hrát doma. Na jednu stranu je to skvělé a na druhou nesou tlak na bedrech," upozornil. Poznal to na vlastní kůži v roce 2004, kdy Švýcaři před vlastními příznivci v Curychu prohráli v semifinále MS s Čechy 3:5 a nakonec skončili bez medailí.

Dlouholetá opora nejúspěšnějšího švýcarského klubu SV Wiler-Ersigen dobře zná české hráče i z tamní ligy a před vzájemným soubojem varuje zejména před útočníkem Patrikem Dóžou z Könizu. "Dóža je velice chytrý hráč. Nesmíme mu dát prostor. Hraje velmi dobře a je nebezpečný. Šebek hrál dlouho u nás a je to velký bojovník. Je škoda, že je zraněný Šešulka, protože hrál ve skvělé formě," mrzí jej absence klubového spoluhráče.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Švýcarsko - Lotyšsko s ohlasem

Podle vyjádření českých hráčů mají Švýcaři možná nejlepší tým v historii. "Neřekl bych, že jsme favorit turnaje, ale velmi dobře jsme se připravovali čtyři roky pod (švédským trenérem Davidem) Janssonem. Máme vyváženou hru v defenzivě i ofenzivě. Myslím, že jsme velice nebezpeční," podotkl Hofbauer. "Vyhlásili jsme, že náš cíl je zlatá medaile. Na to musí všichni předvést své maximum a všechno je možné. Je pravda, že v celém komplexu i s taktikou a se vším máme asi nejlepší tým v historii," doplnil.

Startuje na desátém šampionátu a více účastí (o jednu) má jen Fin Mika Kohonen. Vlastní šest bronzových medailí a jednu z nich získal před deseti lety právě v Praze. Švýcaři tehdy připravili velké zklamání české reprezentaci a zápas o třetí místo vyhráli 5:4 v prodloužení. Hofbauer gólem v 58. minutě zařídil nastavení.

"Byla to velká party v hledišti. Koukal jsem se na ten zápas před několika týdny. Nasazení bylo neuvěřitelné. Mám na to krásné vzpomínky," konstatoval Hofbauer.

Cestu za historickým stříbrem Švýcarů v roce 1998 v Praze sledoval jako fanoušek. "Přijeli jsme sem s rodiči. Ani jsem nepřemýšlel, že budu někdy hrát za reprezentaci, a o rok později jsem tam už byl. Viděl jsem poprvé mezinárodní florbal a byla to velká inspirace," uvedl.

Po letošním MS asi dlouhou reprezentační kariéru uzavře. "Žiju přítomností a rozhodnu se na konci týdne. Ale asi to tak bude. I když nikdy nevíte," prohlásil Hofbauer, hlavní postava historie švýcarského florbalu.

"Já o sobě mluvím nerad, ale samozřejmě je to tak, že jsem odehrál nejvíce zápasů a dosáhl jsem na nějaké milníky. A hraji za reprezentaci téměř 20 let. Naše jméno je známé i díky mému bratrovi, který už bohužel musel skončit kvůli zranění," připomněl o dva roky mladšího Christopha, s nímž hrál léta v útoku v národním týmu i v klubu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články