Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Století Dynama

Mistrovský Tatran poprvé odpálí sezonu v zahraničí, Olomouc před obrazovkami ČT sport

Do nové sezony superligy nastoupí úřadující mistři z Tartranu Střešovic vůbec poprvé v německém Chemnitzu, kde vyzvou florbalisty Bohemians. Po vzoru minulých ročníků soutěž vyvrcholí stejně jako extraliga žen superfinálem v dubnu v pražské O2 areně. Ženy také čeká první kolo nejvyšší české ligy o víkendu. Hráčky Olomouce v neděli vyzvou od 17:20 živě na ČT sport a ČT sport Plus Ostravu.

Florbalisté Tatranu Střešovice
zdroj: Tatran Střešovice/Facebook

Tatran proti Bohemians nastoupí v Richard-Hartmann-Halle v sobotu od 18:00 po utkání německé soutěže mezi mistrovským Weissenfelsem a domácím Floor Fighters. "Český florbal má ambici být lídrem a posunovatelem i mezinárodního florbalu," uvedl prezident Českého florbalu Daniel Novák.

"Toto je jeden z projektů, který by mohl pomoct jedné z klíčových zemí. Je to největší evropská ekonomika. Věříme, že tento projekt by mohl pomoct nastartovat více florbal v Německu. A chceme superligu postupně představovat i mimo Českou republiku. Chtít a být ambiciózní, aby naše liga působila ještě dominantněji, než působí teď," doplnil Novák.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Začíná florbalová sezona, poprvé zavítá i do zahraničí

Nováčky superligy jsou Kanonýři Kladno a Bulldogs Brno. Sestoupil pražský celek Butchis. Přes pád o soutěž níže bude pokračovat v superlize tým BA Sokoli Pardubice, protože licenční podmínky nesplnil pražský celek Black Angels a mohl se přihlásit až do třetí nejvyšší soutěže.

"Cílem licenčního řízení, které je zavedeno v našich nejvyšších soutěžích už přes deset let, je ochránit soutěže před určitým problémem, který může v oddíle nastat. Bohužel teď se nám stalo, že oddíl neplnil žádná ekonomická kritéria, a proto nemohl být do této soutěže připuštěn," řekl Novák.

Pardubičtí Sokoli odstartovali společný projekt s Black Angels, který propojil mužstva tak, aby byl sportovně úspěšný a ekonomicky stabilní elitní tým. V názvu proto mají i BA.

Extraliga žen, která startuje také v sobotu, se bude hrát stejně jako v minulé sezoně s jedenácti týmy, protože po vítězství v baráži nepodal přihlášku do nejvyšší soutěže Start98. Nováčkem je Dobruška. Do první ligy sestoupilo Znojmo.

Superfinále nemá oproti minulým rokům před startem pevně dané datum. Organizátoři v uplynulé sezoně řešili kolizi s prodlužovaným sedmým duelem semifinále play-off hokejové extraligy mezi Spartou a Třincem.

"Důvod je velmi pragmatický. Potřebujeme najít absolutní shodu s ostatními sporty, které se s námi potkávají v O2 areně. Neradi bychom opět jen drželi Spartě palce, aby dohrála svůj zápas tak, abychom byli schopní plynule navázat. Termínovka hokeje je podrobovaná nějaké diskusi a během následujících dvou tří měsíců bychom měli vědět přesný termín," řekl Novák.

Pohárová soutěž, která odstartovala v srpnu, vyvrcholí finálovými zápasy mužů a žen 25. února 2025 ve Zlíně. Její vítězové si spolu s mistry poslední dvě sezony zajistili účast v Poháru mistrů.

V něm se představí ve čtvrtfinále jako první 20. září florbalistky Chodova proti Kloten-Dietlikon Jets a o dva dny později se šampionky Vítkovice představí na hřišti Zug United. Ve stejný den obhájce triumfu Tatran Střešovice bude hrát venku proti SV Wiler-Ersigen a florbalisté Mladé Boleslavi přivítají Zug United. Odvety se uskuteční o týden později. Vrcholem mužské reprezentační sezony bude MS v Malmö od 7. do 15. prosince.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články