Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Lukáš byl naprosto famózní. Klíčové zákroky měl neskutečné, vyzdvihl Beneš Bauera

Pěti body za hattrick a dvě asistence se podepsal pod výhru českých florbalistů na mistrovství světa v Helsinkách nad Lotyšskem 9:1 útočník Marek Beneš. Čtyřiadvacetiletého hráče Tatranu Střešovice potěšilo, že tým kouče Petriho Kettunena splnil první postupný cíl a sám už viděl ve třetí třetině náznak, že by se po zranění kolena mohl dostávat před boji o medaile do ideálního rozpoložení.

Lukáš Bauer
zdroj: ČTK/Český florbal autor: Martin Flousek

"Je to super. Teď nám vlastně začíná turnaj. Přijeli jsme sem hlavně pro semifinále a finále. I když jsme věděli, že cesta do semíčka nebude jednoduchá, tak jsme to zvládli a první krok jsme udělali. V tomhle ohledu je to super pocit," řekl Beneš.

Odpor Lotyšů Češi definitivně zlomili v poslední třetině, kterou vyhráli 6:0. "Výsledek vypadá hodně jednoznačně. Mně se paradoxně nejvíc líbila první třetina, tam jsme hráli fakt neskutečně do obrany. Lotyšům jsme nepustili snad ani jednu střelu na bránu, ačkoliv jsme tam nedali tolik gólů, tak jsme tam položili dobrý základ," zhodnotil zápas Beneš.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Česko – Lotyšsko

"Ve druhé třetině jsme trošku polevili a hra byla trošku otevřenější. Ve třetí třetině rozhodl asi rychlý gól z přesilovky, kdy jsme mohli dostat a naopak jsme dali gól z brejku. Pak už Lotyši začali napadat a bylo pro nás jednoduché chodit do brejkových situací," líčil Beneš.

Gólman Lukáš Bauer při české přesilovce za stavu 3:1 nejdříve chytil šanci Artise Raitumse a ještě stále při vyloučení Andrise Rajeckise po pauze zlikvidoval únik Peterise Trekše. "Ty zákroky byly opravdu klíčové. Oni šli sami na bránu, Lukáš to skvěle chytil a my jsme z toho dali na 4:1, což byl rozhodující moment. Jako každý zápas na turnaji byl Lukáš naprosto famózní a můžeme mu děkovat, ačkoliv neměl třeba tolik práce, ale ty klíčové zákroky měl neskutečné," pochválil gólmana Beneš.

Věří, že forma týmu graduje. "Spokojení musíme být, protože tohle byl bez debat asi náš nejlepší zápas. Až na krátké výpadky ve druhé třetině, kdy jsme soupeři povolili nějaké šance, to bylo solidní. Je to dobrý základ pro semifinále a jsme hodně rádi, že jsme se nemuseli s Lotyši nějak přetahovat a třeba jsme i ušetřili pár sil," uvedl Beneš.

Třetí třetina jako odpich?

Na turnaji zasáhl do hry až od druhého zápasu, přesto je se sedmi body za pět branek a dvě asistence ze tří startů druhým nejproduktivnějším hráčem týmu za spoluhráčem z lajny Filipem Langerem. Doufá, že ve třetí třetině duelu s Lotyšskem společnou souhru doladili.

"Na konci už to bylo ideální, ale první dvě třetiny nám tam něco vázlo. Možná na sebe vytváříme moc velký tlak. Chceme, víme, že dokážeme hrát skvěle, a jsme trošku takoví roztěkaní. Věřím, že třetí třetina bude náš odpich k lepším výkonům," podotkl.

Beneš od poloviny října od Euro Floorball Tour v Plzni stihl kvůli problémům s kolenem před šampionátem v superlize jen dva zápasy a s koučem Kettunenem hledají ideální vytížení, aby byl připraven na klíčové boje. "Furt se do toho dostávám, ale pevně doufám, že ta třetí třetina mi hodně pomůže. Měl jsem štěstí, odráželo se to ke mně, ačkoliv v prvních dvou třetinách to nebylo úplně ono, tak v té třetí se naší pětce dařilo. Byl to skvělý obrat a doufám, že to naší psychice hodně pomůže," řekl Beneš.

V reprezentačním dresu si připsal pět bodů premiérově a dosáhl na druhý hattrick. První zaznamenal v zářijovém přípravném utkání v Praze proti Slovensku při výhře 10:3. "Bude mě to něco stát," smál se Beneš, který obě branky ve třetí třetině dal při power-play. "Z prázdných bran mám trošku fobii, takže jsem byl strašně rád, že v obou těch případech jsem mohl zakončovat relativně zblízka. Fakt bytostně nesnáším střílet do prázdné brány z dálky."

V pátek narazí Češi v boji o finále na Finsko a Beneš se už těší. "Těším se hodně, je to semifinále mistrovství světa, navíc proti domácím, takže bude proti nám stát celá hala. Nebude to určitě nic jednoduchého proti Finům herně ani mentálně. Bude to proti celé hale a musíme se na to dobře připravit. Musíme podat náš absolutně stoprocentní výkon, musí výborně zachytat Lukáš (Bauer), věcí se musí sejít víc. Když se to povede, máme šanci. Musíme tomu věřit," dodal Beneš.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články