Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kožušník kouřil marihuanu, 14 měsíců si nezahraje

Praha - Florbalový útočník Miroslav Kožušník z Havířova byl za pozitivní test na marihuanu potrestán zákazem startu na čtrnáct měsíců. Osmadvacetiletý Kožušník neprošel kontrolou při duelu 20. kola extraligy v Mladé Boleslavi 18. února a po oznámení výsledku zkoušky ani nepožadoval analýzu B vzorku. Torpedo zaplatí za jeho prohřešek pokutu 20 tisíc korun.

Florbalová extraliga
zdroj: ČT24

Kožušník má zastavenou činnost do 7. května 2013. Jde o druhý nejdelší trest v tuzemsku za užití marihuany, v roce 2006 dostal plochodrážník Věroslav Kollert dvouletý distanc. "U Kožušníka se přihlédlo k tomu, že v první reakci lhal a také u něj byly hodnoty překročeny několikanásobně," doplnil Březina s tím, že každý svaz má navíc jiná kritéria.

Prohřešek účastníka mistrovství světa v roce 2002 začala řešit disciplinární komise po upozornění antidopingového výboru 12. března. "Hráč se z jednání omluvil, protože je z Havířova a má pracovní povinnosti. Poslal vysvětlení, že se mu to stalo poprvé a užil tu látku při narozeninách, když byl ovíněn," řekl Březina s tím, že se nakonec ukázala pravda jiná. "Pan Chlumský z antidopingového výboru nás upozornil, že to nemůže být pravda, protože hodnoty byly tak vysoké, že ukazovaly na pravidelné užívání marihuany."

Šéf disciplinární komise České florbalové unie Tomáš Březina:

"Rozhodli jsme se pro trest, který bude trvat vlastně celou příští sezonu. První čtyři měsíce z toho čtrnáctiměsíčního trestu jsou neefektivní, protože se nebudou hrát soutěže."

Disciplinární komise proto vyzvala Kožušníka, aby se k tomu vyjádřil, a rozhodovala o trestu až dnes. "Přiznal, že to, co nám psal poprvé, nebyla pravda a užíval marihuanu vícekrát. Napsal to prý proto, aby uchránil svůj klub od sankcí," uvedl Březina. Druhý nejproduktivnější hráč Torpeda má od 8. března zastavenou činnost. O víkendu nezasáhl do úvodních čtvrtfinálových zápasů v Praze proti mistrovskému Tatranu Střešovice.

Jedná se o druhý dopingový trest v historii českého florbalu. V srpnu 2007 byl rovněž z užití marihuany usvědčen obránce Marek Deutsch z Tatranu Střešovice. Bronzový medailista z předloňského mistrovství světa v Helsinkách tehdy dostal tříměsíční zákaz startu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články