Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Kopal s Hložkem, ale zamiloval si florbalový míček. Nyní Hemerka bude bojovat o finále MS

Mohla z něj být hvězda fotbalové reprezentace, ale nakonec vyslyšel vábení florbalu. Adam Hemerka dal florbalu před čtyřmi lety přednost před fotbalem, nyní je oporou reprezentace na MS. Na svou minulost na fotbalovém trávníku, kde nastupoval mj. s Adamem Hložkem, ale občas vzpomíná. Přímý přenos utkání Česko - Finsko sledujte od 17:25 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Adam Hemerka
zdroj: ČTK/PR autor: Flousek Martin

"Začínal jsem s fotbalem před florbalem a ve Zbrojovce jsme měli velmi silný ročník. Byli jsme nejlepší v republice, poráželi jsme Spartu, Slavii a všechny tyhle špičkové týmy. Nastupoval jsem například s Adamem Hložkem, který je teď ve Spartě a v nároďáku, a spoustou dalších, kteří odešli do zahraničí. Ať už to je Adam Obert, Lukáš Vorlický, Tonda Svoboda," řekl Hemerka.

Nabídku měl i z Itálie. "Jednou jsme byli na soustředění ve Fiorentině a tam si nás asi čtyři pět kluků chtěli nechat na zkoušku. Byli jsme v mladém věku a odmítli jsme to, ale musím říct, že na fotbalovou kariéru vzpomínám velice rád a myslím si, že mi to dalo dobrý základ i do té florbalové, co se týče rychlosti, dynamiky, v které teď vynikám. I díky fotbalu jsem teď tam, kde jsem," podotkl Hemerka, jenž získal juniorský titul mistra světa na konci srpna doma v Brně.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští florbalisté se připravují na semifinále MS s Finskem

Kvůli časové náročnosti kombinace obou sportů se ve Zbrojovce rozloučil. "Rozhodl jsem se na přelomu čtrnácti a patnácti let, že nejde stíhat dva sporty naráz. Ve florbale byl lepší kolektiv a bavilo mě to víc, tak jsem se rozhodl pro něj. Myslím, že jsem udělal dobře, ale občas jsem si říkal, jestli jsem přeci jen neměl zůstat u fotbalu kvůli nějakým těm podmínkám, ale nemrzí mě to. Florbal mi přirostl k srdci a je to součást mého života," podotkl.

Fotbal si nechodí zahrát ani občas na nižší úrovni. "Není na to moc času, florbal už se tak posunul, že trénujeme v podstatě každý den, ale samozřejmě sleduju bývalé spoluhráče. Fandím Zbrojovce, chodím se podívat na nějaké zápasy, když mám čas. Ve druhé lize jí to teď šlape, je první, tak doufám, že to klapne a budeme zase mezi elitou. Fotbal nevymizel z mého života," uvedl.

Komunikuje nadále i s bývalými parťáky ze Zbrojovky. "S některými jsme pořád v kontaktu, chodil jsem na sportovní gymnázium se všemi bývalými spoluhráči. Ale s Adamem Hložkem už nejsem, ten už jede vlastní cestu," uvedl.

Ve své kariéře se rychle posouvá, před touto sezonou přestoupil z Hattricku do týmu úřadujícího mistra Mladé Boleslavi, po juniorském MS se dostal i nyní do Helsinek. "Mým hlavním cílem bylo tohle mistrovství. Byl jsem překvapený z nominace a moc mě potěšila. Mým dalším cílem je si zahrát buď ve Švédsku nebo ve Finsku, kde jsem sice působil, ale to se mi moc nepovedlo. Případně Švýcarsko, kde jsou životní podmínky na vysoké úrovni a dá se tam uchytit i mimo florbal," uvedl Hemerka, studující obor management obchodu ve Škodě Auto.

Čeští florbalisté oslavují gól na mistrovství světa
zdroj: Český florbal autor: Flousek Martin

Finsko už si vyzkoušel, hrál v Helsinkách v klubu EräViikingit v první polovině sezony 2019/20 a pak krátce i v dalším ročníku. "Posunulo mě to po florbalové, ale i po životní stránce. Osamostatnil jsem se, naučil jsem se žít sám, vařit si a uklízet. Takové ty věci, co doma zastávala mamka," vzpomínal.

"Florbalově jsem získal nový pohled na sport jako takový. Dá se říct, že jsou tady profesionálové. Ne tedy co se týče smluv a podmínek, ale spíš přístupu k tomu sportu. Jsem nesmírně rád, že jsem dostal příležitost tady ve Finsku hrát. Posunulo mě to v soustředění na střelbu a přihrávku, důležité věci, které fungují, a také na osobní souboje, bez nichž se ve Finsku neobejdete," dodal Hemerka, který dnes bude proti Finům bojovat v semifinále mistrovství světa.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články