Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Kettunen povede florbalisty dvakrát proti Slovensku. Do nové sezony vstupují i Češky

Florbalisté vstupují do nové sezony. Na úvod je čekají dva přípravné zápasy se Slovenskem v pátek a v sobotu na pražském Podvinném mlýně. Vrcholem by pro český tým mělo být prosincové mistrovství světa v Helsinkách. Mezinárodní florbalová federace právě o tomto víkendu bude na návrh pořadatelů jednat o možném odložení šampionátu kvůli koronaviru na příští rok. Na zápasy Slovenskem se chystá i ženská reprezentace. Přípravné duely odvysílá živě ČT sport, resp. web ctsport.cz.

Koronavirová omezení ovlivnila i složení realizačního týmu české reprezentace. Hlavní kouč Petri Kettunen na lavičce chybět nebude, finští asistenti Akseli Ahtiainen a Karo Kuussaari ale ano. Na střídačce tak bude vypomáhat švýcarský trenér české ženské reprezentace Sascha Rhyner.

Opatření zhatil také původně plánovaný turnaj, na kterém měli startovat i Finové a Švýcaři. Ti se odhlásili a hrát se budou dva duely se Slováky, které vede český trenér Radomír Mrázek. 

"Jsem zvědavý, jaký florbal budeme schopni předvést. Na letním soustředění jsem zaznamenal pozitivní impulz, že se ubíráme správným směrem. Nyní si to otestujeme ve skutečnosti," uvedl Kettunen. "Když jsem s hráči probíral nominaci a bavil se s nimi v průběhu léta, získal jsem pocit, že jsou nyní velice motivovaní být součástí národního týmu."

Je nám líto, video expirovalo.
Florbalová sezona se může hrát při potížích až do června

Češi se Slovenskem dosud vyhráli všech šest vzájemných utkání při skóre 59:12 "Zkoumal jsem zápasy Slovenska z lednové kvalifikace, kde hráli mimo jiné se Švýcarskem a Norskem. Mají několik výborných hráčů, především v zahraničí. Například Ujhelyi ze Sparty a Dudovič z Wileru jsou skvělí střelci a mohou být nebezpeční," prohlásil Kettunen.

"Slováci mohou zahrát dobrý florbal, pokud jim na to poskytneme prostor a čas. Na nás tedy bude, jak aktivní jsme schopni být bez míčku a jak chytří dokážeme být s míčkem v těchto utkáních," doplnil finský kouč.

Test čeká hráče po dlouhé zápasové pauze, kterou měli od březnového předčasného ukončení minulé klubové sezony. "Hráčům chybí zkušenosti ze zápasů, především z těch náročných vyřazovacích. Proto je pro nás velmi přínosné, že si můžeme se Slovenskem vůbec zahrát," uvedl Kettunen.

Nominace florbalistů na přípravné zápasy se Slovenskem v Praze (4. a 5. září):

Brankáři: Lukáš Bauer (Mladá Boleslav), Martin Beneš (Sparta Praha),

obránci: Ondřej Němeček, Martin Pánek, Ondřej Vítovec (všichni Tatran Střešovice), Jakub Gruber (Mladá Boleslav), Tomáš Sýkora (Chodov), Martin Kisugite (Köniz/Švýc.), Martin Pražan (Uster/Švýc.), Daniel Šešulka (Chur/Švýc.),

útočníci: Jakub Boček, Jakub Renčín (oba Black Angels), Adam Delong, Matyáš Šindler (oba Vítkovice), Filip Forman (Bohemians), Mikuláš Krbec (Sparta Praha), Filip Langer (Tatran Střešovice), Tom Ondrušek (Chodov), Marek Beneš (Pixbo Wallenstam IBK/Švéd.), Patrik Dóža (Rychenberg/Švýc.), Josef Rýpar (Linköping/Švéd.), David Šimek (Thun/Švýc.).

Nový ročník otevřou dvěma přípravnými duely se Slovenskem i české florbalistky. Obránkyně Hana Koníčková v nich bude útočit na rekord v počtu reprezentačních zápasů. Osmadvacetiletá hráčka švýcarského Red Ants Winterthur má na kontě 119 odehraných utkání a může vyrovnat Denisu Billou, která vládne statistikám se 121 duely.

Švýcarský kouč Sascha Rhyner má v českém výběru šest hráček, které mohou v reprezentaci debutovat.

Jsou to brankářka Lenka Remešová ze Židenic, obránkyně Marie Havlíčková s Kristýnou Lechnerovou a útočnicí Karolínou Suchou z Chodova a v ofenzivě také dvě legionářky ze Švýcarska Lucie Řezáčová ze Skorpions Emmental a Eliška Trojánková z Zug United.

Se Slovenskem český tým sehrál dosud devět utkání, osm vyhrál a jedno skončilo remízou. V prosinci na mistrovství světa v Neuchatelu Češky vyhrály 19:3.

"Sleduji Slovenky hrající v české lize. V řadě týmů mají klíčovou nebo dominantní roli. Na paměti mám náš poslední vzájemný výsledek. Jejich první formace je na světové úrovni, ale v současné chvíli nemají vyrovnaný kádr," řekl Rhyner.

Na významnou metu může útočit také Denisa Ratajová. Útočnici Pixba Wallenstam chybí čtyři body k tomu, aby jako třetí v historii dosáhla na hranici sta bodů, kterou dosud překonaly jen Eliška Krupnová a Tereza Urbánková (obě 120).

Nominace florbalistek na přípravné zápasy se Slovenskem v Praze (4. a 5. září):

Brankářky: Jana Christianová (Chodov), Nikola Příleská (Vítkovice), Lenka Remešová (Židenice),

obránkyně: Marie Havlíčková, Kristýna Lechnerová (obě Chodov), Kamila Paloncyová, Ivana Šupáková (obě Zug United/Švýc.), Vendula Beránková (Tatran Střešovice), Denisa Kotzurová (FBC Ostrava), Michaela Kubečková (Vítkovice), Nela Jiráková (Piranha Chur/Švýc.), Hana Koníčková (Red Ants Winterthur/Švýc.),

útočnice: Tereza Hanzlíková, Karolína Suchá (obě Chodov), Eliška Krupnová, Denisa Ratajová (Pixbo Wallenstam/Švéd.), Michaela Mlejnková (FBC Ostrava), Natálie Martináková (Kloten-Dietlikon Jets/Švýc.), Magdaléna Plášková (Red Ants Winterthur/Švýc.), Martina Řepková (Piranha Chur/Švýc.), Lucie Řezáčová (Skorpions Emmental/Švýc.), Eliška Trojánková (Zug United/Švýc.).

Zdroj
ČTK, ČT sport, Český florbal

Hlavní zprávy

Nejčtenější články