Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Chance Extraliga 2023/2024

Jendrišák může na MS sahat po rekordu, při návratu do reprezentace se mu ale změnila role

Šest bodů, tři branky a tři asistence chybějí útočníkovi Matěji Jendrišákovi k vyrovnání historických rekordů florbalové reprezentace Radima Cepka, ale třiatřicetiletý bývalý kapitán týmu už nebude při svém návratu patřit na mistrovství světa ve Švýcarsku jako dříve primárně mezi ofenzivní lídry. Jendrišák odmítal hrát pod finským koučem Petrim Kettunenem a po nástupu Jaroslava Berky je jako člen třetí formace v jiné roli. Přímé přenosy z MS odvysílá ČT sport a ČT sport Plus.

Spolu s několika dalšími hráči se Jendrišák rozhodl po Euro Floorball Tour v listopadu 2019 pod Kettunenem nenastupovat a vrátil se až letos k květnu na kvalifikaci MS v italském Celanu.

"Naše komunikace začala vcelku záhy po nástupu Jardy. On se díval na naše zápasy a potom i během play-off byl v Linköpingu. Tam jsme si od první chvíle nastavili nějaké věci. V průběhu toho půlroku a akcí, které byly, tak se v tom pokračovalo," popsal Jendrišák.

V kádru pro šampionát v Curychu a Winterthuru, který se hraje od 5. do 13. listopadu, doplnil spolu s dalším zkušeným útočníkem Martinem Tokošem z Mladé Boleslavi a nováčkem Jonášem Kreysou z Tatranu Střešovice sedmnáctku z prosincového MS v Helsinkách.

Tam Češi pod Kettunenem dosáhli na bronz. Jendrišák neměl problém s tím, že po návratu pod Berkou se bude stavět na dosavadních lídrech omlazeného kádru. Nebyl ani součástí týmu, který v červenci získal bronz na Světových hrách v americkém Birminghamu.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Ve Švýcarsku startuje MS florbalistů

"Ve chvíli, kdy jsem tady nebyl tři roky, tak je moje pozice jiná. Už jen z toho mimozápasového hlediska. Samozřejmě nemládnu a nastavení bylo od první chvíle jasné. Věděli, na kom chtějí postavit první dvě lajny. Já jsem s tím byl ztotožněný a bylo na mně, jestli tu roli přijmu, nebo nepřijmu. Já jsem motivaci a ambici zahrát si za nároďák měl, tak jsem to přijal. Pro mě to v ten moment znamenalo, že nebudu mít potřebu a snahu ty Jardou nastavené procesy rozbíjet," podotkl Jendrišák.

Je v podobné roli jako kapitán týmu z minulého MS Tom Ondrušek z Chodova či další navrátilec Tokoš. "Já věřím, je budeme přinášet zkušenosti z vypjatých momentů a z předešlých mistrovství. Nejen já, ale i Tom Ondrušek budeme takovými rádci a držiteli takové klidné síly v pozadí. Reprezentace je specifická, ale doufám, že se to na hřišti bude projevovat tímto způsobem, že z toho nebudeme vyplašení a budeme schopní hrát v klidu ve vypjatějších momentech," prohlásil Jendrišák.

zdroj: ČT4 autor: Kameryt Michal

V reprezentaci má na kontě 137 bodů za 68 branek a 69 asistencí ze 120 utkání. Díky návratu tak má šanci překonat Cepka, který zaznamenal 143 bodů za 71 gólů a 72 přihrávek ze 126 duelů. "Asi by mě to potěšilo. Ale kdybych chtěl tenhle rekord za každou cenu překonat, tak reprezentační kariéru nepřeruším," konstatoval Jendrišák.

"Já jsem věděl v té době před třemi lety, že je to relativně blízko. Kdybych v tom cyklu zůstal, tak bych se mohl přiblížit. Body pro mě v nároďáku a vlastně ani v klubu priorita nejsou a nikdy nebyly. Je to fajn vyhrát kanadské bodování nebo dostat se na čelo nějaké historické tabulky, ale neupínám se na to, protože si nemyslím, že to může k něčemu pomoct," podotkl Jendrišák.

Chce být hlavně platný pro tým, který se za dobu jeho absence výrazně obměnil. "Užívám si to, je to samozřejmě úplně nový kolektiv, mladí kluci. V počátcích jsem byl rád ten, co je v pozadí, pozoroval jsem to, nasával jsem atmosféru a vnitřní procesy. Teď jsem rád, že jsem součástí týmu," dodal Jendrišák, který by rád na svém šestém mistrovství světa rozšířil sbírku bronzů z Helsinek z roku 2010 a z Göteborgu o čtyři roky později.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články