Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Je to největší zklamání v reprezentaci, smutní florbalista Fridrich

Curych - Kapitán českých florbalistů Milan Fridrich před mistrovstvím světa v Curychu věřil, že může tým dovést k obhajobě bronzové medaile z Helsinek a třeba se i na stupních vítězů posunout výše. Po porážkách s Lotyši a Finy se ale Češi rozloučili s ambicemi už ve čtvrtfinále a neskončí lépe než pátí. "Je to pro mě jednoznačně největší zklamání v reprezentaci, protože jsem cítil, že tým má sílu, ale my jsme to vůbec neprodali," posmutněl.

Milan Fridrich v utkání s Finskem
zdroj: ČTK/AP

Zároveň přiznal, že tým si účast v semifinále prohrál v zápase s Lotyši. "Ale i tak jsme chtěli jít třeba až do finále, a to se musí porazit někdo z té silné trojky. Měli jsme k tomu s Finskem příležitost."

Finy postavilo do cesty českému výběru právě zaváhání v základní skupině s Lotyši. Kdyby potvrdil tým trenéra Tomáše Trnavského roli favorita, bojoval by o semifinále s Německem. Tým Suomi byl na Čechy bez ideální formy příliš velké sousto. "Proti Finům jsme přidali bojovnost a všechno možné, ale pořád nám chyběla lehkost," doplnil Fridrich.

Češi nezopakovali úspěch z roku 2010

Už proti Lotyšsku český tým po obratu v první třetině z 0:2 na 4:2 střelecky selhal a zápas prohrál 4:5. S Finy se prosadil jen jednou za stavu 0:3. "Netlačili jsme se tolik do střelby. Finové hráli zkušeně a dobře, ale jeden gól je strašně málo. Nebyla tam jednoduchost v zakončení nebo se nám v těch zápasech nestalo, že by to někdo trefil nádherně z dálky. Ale měli jsme to urvat na sílu, když nám to lehce nešlo," litoval.

Před dvěma roky se český tým s šestnácti hráči, kteří byli i v současném kádru, prodral trnitou cestou i přes remízu s Nory (4:4) v základní skupině a boj s Estonci ve čtvrtfinále (3:2 po samostatných nájezdech) nakonec k bronzu. V Curychu na to ale nenavázal, naopak už s outsiderem těsný zápas nezvládl.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Finsko - ČR

"Bylo to částečně v hlavě, že jsme neměli pokoru. Čekali jsme, že to každý hráč bude mít automaticky v hlavě. Když jsme třeba vedli s Lotyšskem, tak se nechtělo každému do soubojů. Tam jsme chvilku ztratili zápas a sami jsme se dostali trošku pod tlak," vrátil se Fridrich k duelu, který předurčil cestu do boje jen o páté až osmé místo.

V dalším cyklu se na světový šampionát ve Švédsku v roce 2014 bude chystat pod novým trenérem. Kouč Trnavský věděl už dopředu, že skončí. Kandidáty jsou Radim Cepek s asistentem Zdeňkem Skružným, Radomír Mrázek s Danielem Foltou a také Jan Zahalka. "Končí realizační tým a uvidíme, jak to bude hráčsky nastavené. I florbal se obměňuje a vyvíjí, příští šampionát se bude hrát také úplně jiným způsobem," dodal Fridrich.

Nový systém MS oznámí Mezinárodní florbalová federace v sobotu. Přímou účast by měl mít jen pořadatel a další země se zařadí do kvalifikace. Ta se hrála i dosud, ale pět nejlepších zemí z posledního šampionátu mělo jistou přímou účast. Navíc bude šestnáctka účastníků rozdělena v základních skupinách do dvou výkonnostních kategorií, aby se zabránilo velkým debaklům outsiderů s favority.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články