Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Herbadent padl po 7 letech, superfinále vyhrály Vítkovice

Praha – Vítězkami ženského superfinále se staly florbalistky Vítkovic, které porazily Herbadent nečekaně suverénně 5:0. Brankami se o to postaraly Michaela Šponiarová, Andrea Pastušková, Katarína Klapitová, Denisa Ferenčíková a Hana Sládečková, gólmanka Lenka Kubíčková udržela čisté konto. 

Superfinále vyhrály florbalistky Vítkovic
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Ostravanky získaly titul podruhé v historii a v říjnu si zahrají na Poháru mistryň v Curychu. Zápas sledovala rekordní návštěva na extraligovém utkání žen 6 413 diváků, která překonala loňských 6 296 příznivců rovněž z O2 areny.

Vítkovice oplatily Pražankám loňskou porážku ze superfinále 2:3. Pro Herbadent to byla první finálová porážka od začátku kralování v roce 2007 (ještě jako Děkanka Praha), během nějž vyhrál pětkrát série o titul 3:0 na zápasy a zvítězil i v roce 2012 v prvním superfinále na jediný zápas nad FbŠ Bohemians 6:2. Vítkovice se radují z triumfu poprvé od roku 2000.

"Každopádně jsme už chtěly konečně vyhrát a sesadit Herbadent. Víme, že sedmkrát vyhrály, ale my chtěly být zase po dlouhé době ty první, kdo je sesadí," řekla kapitánka Vítkovic Andrea Pastušková.

Po šancích na obou stranách prolomila bezbrankový stav v 19. minutě Šponiarová, která se prosadila po levé straně a povedenou střelou překonala Horňákovou. Největší šanci na vyrovnání měla ve 34. minutě Jarolímová. Suverénně nejproduktivnější hráčka play off, která v devíti duelech při cestě do superfinále nasbírala 31 bodů za 14 branek a 17 asistencí, ale minula u levé tyče odkrytou branku.

Náskok vzápětí zvýšily Vítkovice, když po střele Šupákové dorážela Pastušková. Po 86 vteřinách závěrečného dějství se dostal balónek ke Klapitové před prázdnou branku a bylo to už 3:0. "Máme tým tak zkušený, že jsme zvládly i horší situace než 0:2 po dvou třetinách. Dvacet minut je přeci jen ve florbalu dost dlouhá doba na nějaký zvrat. Konec konců Vítkovice to taky loni dokázaly vyrovnat. Ale třetí gól už byl asi rozhodující," uvedla kapitánka Pražanek Kristýna Jílková.

Snaha Herbadentu, jemuž v play off pomáhaly i zkušené Ilona Novotná a Klára Rozumová z B-týmu, byla marná. Naopak zvýšit mohla ve 44. minutě z trestného střílení Paloncyová, ale neuspěla. Další vítkovickou penaltu neproměnila 122 vteřin před koncem Sládečková. Ostravanky přesto ještě vylepšily výsledek díky gólům Ferenčíkové v přesilovce a Sládečkové v power play do prázdné branky.

"Naše hra nebyla taková jako vždycky, Vítkovice hrály výborně celý zápas a zaslouženě vyhrály," uznala trenérka Herbadentu Markéta Šteglová. Její tým ztratil oproti minulé sezoně několik opor a pro zranění jsou mimo hru Dominika Šteglová a Denisa Billá. "Chybějících šest hráček z minulého superfinále je moc," dodala Markéta Šteglová.

"Obě zraněné holky jsou zkušené a je to znát, když v týmu nejsou. Na druhou stranu v semifinále s Bohemkou jsme se s tím dokázaly vyrovnat výborně. V superfinále chyběl jejich klid na hokejkách oproti třeba mladým holkám, ale ty musí taky zkušenosti někde sbírat," doplnila Jílková.

"S tímto výkonem jsme nemohly vyhrát. Jak se nám dařilo herně a střelecky v semifinále s Bohemkou, tak se nám nepodařilo přenést nic," doplnila Jílková, která má na kontě všech sedm titulů z minulých let. "Hladový po titulu je každý, ať je to první titul, nebo osmý. Před tolika lidmi a tak super atmosférou nechce nikdo prohrát," dodala.

Vítkovice si mohly po loňské prohře tentokrát užívat triumf. "Před dvěma roky jsme začali budovat kádr a říkali jsme si, že druhý rok by měl být nejlepší. Loni jsme nasadili laťku stříbrem vysoko a jsme rádi, že jsme to zvládli splnit," uvedl trenér Vítkovic Jiří Velecký.

Herbadent SJM Praha 11 - 1. SC Vítkovice 0:5 (0:1, 0:1, 0:3)

Branky a nahrávky: 19. Šponiarová, 36. Pastušková (Šupáková), 42. Klapitová (Sládečková), 59. Ferenčíková (Enenkelová), 60. Sládečková. Rozhodčí: Hejnová, Romančáková. Vyloučení: 2:0. Využití: 0:1. Diváci: 6 413.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články