Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Florbalové superfinále čeká v O2 areně super návštěvu

Finále florbalové extraligy láká fanoušky. Superfinále soutěže mužů i žen se po pěti letech vrací do pražské O2 areny a pořadatelé očekávají, že v sobotu přijde do ochozů přes deset tisíc diváků. Nejdříve se střetnou o titul florbalistky Chodova a FBC Ostrava a po nich hráči Mladé Boleslavi a Tatranu Střešovice. Oba zápasy můžete od 13:55 (ženy) a 16:45 sledovat v přímém přenosu na ČT sport i na ČT sport Plus.

"Čeká nás výroční 10. ročník superfinále a po pěti letech se vracíme zpátky do O2 areny. Ale přípravy byly také těžké, protože připravovat akci v době, kdy se buď nehraje, nebo hraje, ale bez diváků, není úplně jednoduchá záležitost. Každopádně jsme se rozhodli, že se chceme vrátit do O2 areny a chceme tu linku, která byla přerušená covidem, nastavit," uvedl prezident Českého florbalu Daniel Novák.

Je nám líto, video expirovalo.
Superfinále se vrací po 5 letech do O2 areny. Obrovská motivace, zní od finalistů

Po zrušeném závěru sezony 2019/20 se muselo od úvah o návratu do největší tuzemské haly ustoupit i v dalším ročníku a hrálo se v nedaleké UNYP Areně na Podvinném mlýně před omezenou návštěvou 525 diváků. V O2 areně se hrálo prvních šest ročníků superfinále, než se na dva roky přesunulo pořadatelství do Ostravy. Už čtyřikrát překročila návštěva v Praze hranici deseti tisíc fanoušků a v roce 2016 přišlo rekordních 12 144 diváků.

"Už v lednu při začátku předprodeje bylo prodáno 4000 vstupenek a jasně se ukazovalo, že florbal má základnu. Dnes se blížíme k číslu deseti tisíc a máme vyprodané celé spodní parto. Pokud se trošku potvrdí, že se po covidu prodávají vstupenky spíš na poslední chvíli, tak je možné, že se nám tato cifra ještě navýší," doplnil Novák.

Novotný: Museli jsme některé věci nastavit jinak

Na velký zápas se těší i aktéři. "Je to krásný zážitek. Spoustu lidí na tom bude hledat nějakou chybu, že by se měla hrát celá série, ale těžko nahradit pro sportovce zážitek z takového zápasu, kdy jde o všechno a lidi se tam přijdou podívat v takovém počtu," uvedl Petr Novotný, trenér Mladé Boleslavi, která titul obhajuje, a on sám prožil superfinále už dříve jako útočník Středočechů.

"Dlouho jsme v sérii neztratili zápas. Teď jsme zápasy ztratili a museli jsme v týmu nějaké věci nastavit jinak a reagovat na situaci. Pro mě to byla také nová zkušenost a myslím si, že nás určitě připravila na superfinále dobře," dolal boleslavský kouč. 

Je nám líto, video expirovalo.
Mladá Boleslav vyřadila Spartu a je popáté v řadě v superfinále

"V naší superlize je to asi nejdůležitější zápas, který může být. Plné tribuny a perfektní atmosféra. Velký zážitek a teď se vzpomínky vrací," prohlásil kouč Střešovic Milan Fridrich, který při poslední účasti klubu v superfinále v roce 2015 právě proti Mladé Boleslavi rozhodl o 16. titulu vítězným nájezdem. "Řada lidí říkala, jestli vůbec play-off bude, ale my jsme té cestě věřili. Teď přišla odměna. Je dobré, že jsme se dostali zpátky mezi nejlepší týmy," dodal.

Jako jediný ze současného kádru Střešovic byl před sedmi lety u triumfu útočník Marek Beneš a návrat do boje o titul si užívá. "Současná parta v Tatranu si prošla hodně špatnými sezonami. Většina mančaftu byla u generační obměny, která začala před několika lety, a od té doby většinou přicházela vypadnutí ve čtvrtfinále. Nebylo to snadné období a asi jsme v ročníku těžili z toho, že jsme si zažili horší časy. O to je mužstvo teď silnější. Navíc ho doplnily posily a mladí hráči, což dělá kvalitní a na svůj věk i hodně zkušený mix," řekl webu Českého florbalu čtyřiadvacetiletý Beneš.

Frantíková: Asi se nám rozklepou kolena

"Doufám, že nám předchozí zkušenosti pomohou, ale atmosféra v O2 areně bude úplně jiná a všem, kdo tam přijdeme, se na začátku trochu rozklepou kolena, protože hrát na Podviňáku a v O2 areně je prostě neporovnatelné. Ale fakt se na to těším, bude to skvělé a doufám, že budou všichni fandit," řekla kapitánka Chodova Daniela Frantíková. Pražanky jsou s omlazeným kádrem v superfinále počtvrté za sebou a celkem pošesté z posledních sedmi konaných ročníků.

V semifinále prohrávaly po dvou zápasech ve své hale s Vítkovicemi už 0:2, ale dokázaly to otočit. "Věděli jsme, že musíme začít něco měnit, a nakonec se to povedlo. Je super, že jsme ten sedmý zápas hráli a jakým zápasem jsme ho zvládli, protože nám dal velkou sílu. Řekli jsme si před ním, že pro nás může skončit sezona průšvihem, ale spíš jsme se nastavili tak, že nám chybí dva zápasy k titulu. A podle toho jsme ho odehráli," konstatoval jejich kouč Lukáš Procházka, který vede i reprezentaci.

FBC Ostrava si po semifinálové výhře nad favorizovanými obhájkyněmi triumfu z Vítkovic zahrají o titul poprvé. "Já se na tu atmosféru hrozně těším. Myslím, že pro hodně holek to bude těžké, protože to možná nikdo z nás takto nezažil. Na druhou stranu nám naši fanoušci v semifinálové sérii vytvořili takovou atmosféru, že byl v naší ČPP Aréně hrozný randál a ani jsme se na hřišti neslyšely, takže na to nějakým způsoben připravení jsme," prohlásila kapitánka FBC Ostrava Michaela Mlejnková.

Je nám líto, video expirovalo.
Florbalistky Chodova si zahrají superfinále extraligy proti FBC Ostrava

"Snažíme si z toho nedělat nějakou velkou hlavu. Víme, že je to na jeden zápas a že budou rozhodovat maličkosti. Snažíme se na to co nejlépe připravit," řekl před superfinále ostravský trenér Jakub Robenek.

Sobotní den v O2 areně bude i součástí oslav výročí 30 let florbalu v Česku. Oceněny budou osobnosti, které se zasloužily o jeho počáteční rozvoj v tuzemsku. "Jubileum jsme oslavili v lednu a bude jím protkané i celé superfinále. Chceme ocenit osobnosti, které se v 90. letech zasloužily o to, že český florbal vznikl," prohlásil Novák.

Uskuteční se i autogramiáda juniorských mistrů světa Filipa Formana a Petra Majera, nejlepšího střelce superligy Filipa Smutného, reprezentantů Martina Beneše a Venduly Beránkové, ale i legendy běžeckého lyžování Kateřiny Neumannové. Dopolední program bude patřit finále středoškolského Subterra Cupu, do kterého se zapojilo celkem 560 týmů.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články