Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Florbalové MS v prosinci ve Finsku nebude, řeší se odložení na příští rok

Mezinárodní florbalová federace (IFF) rozhodla o víkendu o odložení mistrovství světa mužů v Helsinkách na příští rok. Hrát se mělo v Hartwall Areně a Jäähalli od 4. do 12. prosince. O přesném termínu se bude rozhodovat na příštím jednání 29. září.

IFF řešila přesun 13. světového šampionátu na žádost organizátorů kvůli opatřením proti šíření nemoci covid-19 ve Finsku.

Ti po jednáních s finským ministerstvem školství a kultury zůstávali v nejistotě, jaká opatření omezující například cestování či povinná karanténa by se týkala účastníků turnaje.

"Rada IFF rozhodla na základě žádosti Finské florbalové federace odložit mistrovství světa 2020. Teď bude finská federace hledat vhodný termín pro rok 2021. Rozhodne o něm definitivně rada IFF 29. září, do kdy máme čas probrat představy všech investorů," uvedl generální sekretář IFF John Liljelund.

Český tým, který vede finský trenér Petri Kettunen, se na šampionátu představí v základní skupině B se Švýcarskem, Německem a Norskem. Skupinu A tvoří Finsko, Švédsko, Dánsko a Lotyšsko.

Na turnaji hraje 16 zemí. Ve skupině C jsou to Slovensko, Polsko, Thajsko a Spojené státy americké. V 'déčku' Kanada, Austrálie, Singapur a Japonsko.

Problém odložit šampionát přesně o rok činí pořadatelům kolize s ženským mistrovstvím světa, které se má hrát ve švédské Uppsale od 4. do 12. prosince 2021. IFF zároveň potvrdila, že další šampionát mužů se uskuteční v plánovaném termínu v roce 2022.

Vedení Českého florbalu bude řešit, kdo tým na odloženém šampionátu povede. Kettunen i jeho asistenti Akseli Ahtiainen a Kare Kuussaari, kteří jej doplnili po loňské prosincové rezignaci českých asistentů Pavla Bruse a Milana Fridricha, mají smlouvu do února příštího roku.

"Je to pro nás nová situace, ale určitě ji budeme řešit urychleně a výkonný výbor se touto otázkou bude zabývat hned na svých dalších zasedáních," uvedl prezident Českého florbalu Filip Šuman.

Kettunen od srpna pracuje ve Finsku na částečný úvazek jako manažer florbalových operací ve velkém sportovním centru v Eerikkilä a od začátku roku 2021 tam bude zaměstnán i naplno.

Přesto kouč, pod kterým od začátku tohoto roku odmítla reprezentovat řada hráčů v čele s kapitánem Matějem Jendrišákem, podle svých slov může na české lavičce pokračovat.

"Nemám s tím problém, můj zaměstnavatel ve Finsku je velmi flexibilní, i když se vracím vždy do dvou týdnů karantény. Doufám, že se šampionát bude moct odehrát za rok, půl roku nebo tři měsíce, kdykoliv," řekl Kettunen po sobotním přípravném utkání v Praze se Slovenskem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články