Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Florbalová nespoutanost. Talentovaní žáci se utkají o Pohár ministryně školství

Plzeň – Sportovní liga základních škol ve florbale o Pohár ministryně školství vrcholí. Nejvýznamnější školní soutěže staršího žactva se od 22. do 23. března účastní v Plzni šest nejlepších chlapeckých a stejný počet dívčích družstev z celé České republiky, která prošla náročným kvalifikačním labyrintem. Ke sledování láká i kapitán české reprezentace Jan Jelínek. "Baví mě ta nespoutanost, nadšení, bezprostřední emoce a nesvázanost taktikou!" říká.

Jelínek je patronem projektu už třetí rok za sebou. "Těším se na to, protože mě to baví. Pamatuji si dobře na to, jak mě jako kluka akce, kterých se účastnili už známí a zkušení dospělí hráči nebo reprezentanti, bavily. Teď to mohu dětem pro změnu vracet já," prohlásil.

Nespoutanost, dravost a zápal. Jelínek oceňuje atributy turnaje. "Je to návrat ke kořenům této hry. Člověk vidí čisté nadšení a bezprostřední emoce, hra je oproštěná od svázanosti taktikou. Radost i zklamání jsou nefalšované a dvojnásobně intenzivní. A to je na těchto soubojích zajímavé i krásné," zdůraznil zkušený florbalista a kapitán superligového týmu z Mladé Boleslavi.

Ve středočeském městě se hrálo loňské finále. Co Jelínkovi utkvělo nejvíce v paměti? "Asi těsná semifinálová porážka domácí 6. Základní školy a Mateřské školy z Mladé Boleslavi, která podlehla pozdějším vítězům z Plzně až po nájezdech. Jako poloviční 'Boleslavák' jsem klukům fandil a pak i rozuměl jejich zklamání," popsal.

Je nám líto, video expirovalo.
Seriál přenosů ČT ze Sportovní ligy ZŠ otevřou florbalisté

Dva roky po sobě zvítězili žáci ze 33. Základní školy Plzeň. Jelínek by byl velice rád, kdyby vznikala nová florbalová líheň. "Myslím, že ve florbalovém hnutí je vznik případných nových a kvalitních oddílů hodně probírané téma. Bylo by určitě dobře, kdyby se k tradičně silným regionům, jako jsou Praha nebo Ostravsko, přidala také další města nebo regiony – a západní Čechy mohou být jedním z nich. Rozhodně by to zvýšilo konkurenci a podnítilo zájem veřejnosti o florbal. Sportovní liga základních škol určitě objeví pro tyto kluby nové talenty," dodal.

Jelínek se akce zúčastní nejen jako divák. V rámci tzv. All Star Game po skončení úvodního hracího dne turnaje se čtyřiadvacet vybraných chlapců i dívek zapojí pod jeho vedením do čtvrthodinového modelového tréninku a také s ním symbolicky změří síly v připravených dovednostních soutěžích.

Více informací najdete na webu sportovniligazs.cz.

Zdroj
ČT sport, sportovniligazs.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články