Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Florbalová Boleslav oslabuje. Hemerka bude hrát ve Finsku za SC Classic, Pěnička míří do EräViikingit

Florbalový reprezentant a vicemistr světa z loňska z Curychu a Winterthuru Adam Hemerka míří z Mladé Boleslavi do celku SC Classic, který si jej ve středu vybral na 8. pozici premiérového draftu. Ve Finsku dvacetiletý univerzál schopný hrát v obraně i v útoku stráví nadcházející sezonu a pak se podle webu středočeského klubu vrátí zpět do Mladé Boleslavi. Tu opouští i útočník Matěj Pěnička, jenž bude hrát ve Finsku za celek EräViikingit.

Je nám líto, video expirovalo.
Florbalový reprezentant Hemerka míří do SC Classic

"Classic je jeden z nejlepších týmů na světě a trénuje ho finská legenda Juha Kivilehto, který hrával na stejném postu, na němž teď hraji já. Bude mi určitě skvělým mentorem a těším se, až mi předá zkušenosti. Těší mě hodně, že mám velkou důvěru právě v takovém klubu, jakým je Classic. Je v něm spoustu finských reprezentantů, čili se těším i na velké konkurenční prostředí a na to, jak se v něm poperu o místo a zahraji si kvalitní florbal," řekl Hemerka.

Juniorský mistr světa z roku 2021 z Brna má na kontě i bronzy z předloňského MS v Helsinkách a z loňska ze Světových her v americkém Birminghamu.

"Samotný draft je moc zajímavý. Funguje to tak, že když vás tým do konce dubna osloví a uzavře s vámi smlouvu, tak si vás zarezervuje do draftu, kde si vás vyberou. Mezi týmy se posléze samozřejmě mohou dělat různé rošády za domluvenou kompenzaci, ale když si vás tým předem zamluví, tak má výsadní právo na to, aby si vás vybral," popsal Hemerka, který už dvakrát působil v celku EräViikingit.

"Zkušenosti jsou to určitě kladné. Dvakrát jsem tam krátký čas pobyl, takže vím, jak to tam funguje, jaká je ve Finsku kultura a jací jsou tam lidé. Znám prostředí i po florbalové stránce, čili je to pro mě velká výhoda."

Klub z Tampere, který má na kontě šest mistrovských titulů, má nejvyšší ambice. "Na tuto výzvu se hrozně moc těším. Je to ambiciózní tým, který se chce v příští sezoně vrátit na vrchol a usednout na trůn finské ligy. Doufám, že toho budu součástí," doplnil odchovanec Hattricku Brno, který bude ve Finsku i studovat.

Dodělává Škoda Auto Vysokou školu. "Chtěl bych jeden semestr studovat na tamperské univerzitě. Tampere je univerzitní město, takže v tomto ohledu je to skvělé místo. Druhý semestr bych chtěl ve Finsku absolvovat povinnou pracovní stáž a u toho se plně soustředit na florbal."

Jednadvacetiletého Pěničku si EräViikingit vybral na 14. pozici. "Zahraniční angažmá byl vždycky můj sen. Už jako malý kluk jsem všude říkal, že chci jednou hrát v zahraničí. Je to tady a já se musím dobře připravit tak, abych mohl vydat ze sebe to nejlepší. Rozhodně se těším na tu kulturu jako takovou, pokaždé, když se jede do Skandinávie, tak se hrozně těším," prohlásil Pěnička.

"Jsou zde skvělí lidé a příjemné prostředí. Očekávám úplně jiný herní styl než v celé lize. Těším se, že potkám nové lidi a zažiju nové věci. Děkuju celé organizaci Bolky, spoluhráčům a fanouškům. Budu klubu držet palce v nadcházející sezoně nejen v superlize, ale i v mládežnických kategoriích," dodal Pěnička.

V novém klubu se potká se spoluhráčem z týmu juniorských šampionů z Brna Šimonem Stránským. Útočníka Liberce si celek z Helsinek vybral hned jako dvojku draftu za Lotyšem Krišjanisem Tiltinšem, po kterém sáhlo FBC Turku.

Celkem si finské kluby vybraly třináct českých florbalistů, ale osobně se vedle Hemerky, Pěničky a Stránského zúčastnil draftu v Lempäälä už jen brankář Martin Hanousek z prvoligového celku Štíři České Budějovice, jehož si vybralo Jymy.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články