Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Florbalistky se probily do semifinále MS, dál jdou i Švýcarky

České reprezentantky potvrdily roli favoritek, když ve čtvrtfinále světového šampionátu porazily Dánky 7:5, na postupový výsledek se ale Češky poměrně nadřely. V sobotním semifinálovém zápase tak české hráčky od 19:55 nastoupí proti Finsku a jejich duel můžete sledovat na webu ctsport.cz a HbbTV.

České florbalistky
zdroj: ČTK/PR/Flousek Martin/Český florbal

"Bylo to velmi těžké utkání, ale jsme rádi, že jsme je zvládli. Dánky hrály velmi dobře z defenzivy a rovněž nám dělaly problémy jejich brejky po našich neproměněných šancích. Dánsku ale patří za výkon velký kredit," řekl švýcarský trenér českého týmu Sascha Rhyner.

Ke 133. utkání v národním týmu nastoupila obránkyně Hana Koníčková, která tak překonala i Tomáše Sladkého, jenž drží maximum v mužské reprezentaci. Na chvilku se posunula i na pozici světové rekordmanky, když předčila Finku Elinu Kujalaovou a Švýcarku Tanju Stellaovou, která ji ale ve večerním duelu se Slovenskem opět dorovnala.

Češky se při stálé převaze dlouho potýkaly se zataženou obranou soupeřek, za Dánky nejdříve zahrozila Frida Mainz Olssonová, po jejíž další možnosti v 9. minutě otevřela skóre její starší sestra Sara. V polovině úvodní části trefila Vendula Beránková tyč a vyrovnáno bylo až v čase 14:49. Pavlína Bačová po úspěšném forčekingu předložila míček před branku volné Denise Ratajové, která se ve čtvrtém utkání na turnaji dočkala první trefy.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Česko - Dánsko

Za 74 sekund otočila stav Eliška Chudá, kterou ideálně uvolnila Vanessa Rebecca Keprtová. Nerozhodný stav do první pauzy zařídila přesnou střelou od mantinelu Anna Kajsa Habersatterová.

Ve 23. minutě si našla střeleckou pozici za velkým brankovištěm Eliška Trojánková a svým premiérovým gólem na MS vrátila českému výběru vedení. Za 108 sekund smazala ztrátu po zisku balonku Laura de Friesová. V polovině utkání Češky během 77 sekund unikly do dvoubrankového náskoku díky povedené střele Beránkové a trefě Michaely Kubečkové po kombinaci s Trojánkovou.

Na snížení Habersatterové, která ve 33. minutě podruhé v utkání z pravé strany od mantinelu trefila protější horní roh branky Remešové, odpověděla také druhým gólem Kubečková. Za Mette Thorsager Jensenovou usměrnila pokus Marie Havlíčkové. V čase 35:44 se Dánky dostaly opět na kontakt. Cecilia Di Nardová si na hraně velkého brankoviště zpracovala balonek a bekhendem posunula svůj rekord MS na 54 gólů z 39 utkání.

"Nebyl to úplně nejlehčí zápas. Vždycky to není úplně jednoduché, když na gólmanku nejde moc střel. Mohla jsem udělat něco líp, ale celkově to nebyl zápas, který by nám nějak sednul. Ony čekaly na šance, které jsme jim samy vytvořily a měly zhuštěnou obranu, takže bylo těžké to prostřelovat, a navíc jsme šance netrefovaly. My jsme dostaly poměrně laciné branky," prohlásila Remešová.

V závěrečném dějství se Češky nejdříve ubránily při vyloučení Koníčkové, Remešová si poradila i se střelou Mathilde Christensenové a v 52. minutě se národní tým dočkal pojistky náskoku po první využité přesilovce na turnaji. Kapitánka Eliška Krupnová zužitkovala přihrávku Kubečkové.

Teď už se mohou Češky soustředit na boj s Finskem. "Je to těžký protivník, který má v týmu velmi kvalitní hráčky. Hráli jsme s ním poměrně častokrát, takže víme, co od něj očekávat, ale to samozřejmě vědí i Finky o nás. Hodně spoléhají na svou první lajnu, ale i ostatní dvě formace mají velmi dobré. Budeme si muset dávat pozor na to, co děláme, a vyvarovat se chyb,” dodal Rhyner.

Švýcarky nezaváhaly

Švýcarské florbalistky zvítězily ve čtvrtfinále nad Slovenskem vedeným českým trenérem Michalem Jedličkou 12:1. V sobotu od 15:15 čeká obhájkyně stříbra v repríze finále minulého šampionátu z roku 2019 z Neuchatelu domácí Švédsko.

Hattrickem přispěly k vítězství favoritek Corin Rüttimanová a Isabelle Gerigová. Čtyři asistence zaznamenala Julia Suterová. Rüttimanová se díky třem trefám vyrovnala s 54 brankami v čele historické tabulky střelkyň Dánce Cecilii Di Nardové, která k nim potřebovala 39 zápasů. Rüttimanová sehrála o jeden více.

"Hodnocení bude rozporuplné. V první třetině jsme měli hodně šancí, mohli jsme ji vyhrát 2:0 nebo 3:0 a nebyl by to problém. Zápas by se vyvíjel úplně jinak," řekl Jedlička. "I do druhé třetiny jsme vstoupili slušně, ale hned jsme dostali gól a ve chvíli, kdy už je to zhruba 5:0, tak se zápas vlastně dohrává. Švýcarky byly v klidu, my už šetřili síly, protože chceme páté místo a doufám, že si ho odvezeme," uvedl český kouč. Jeho tým bude hrát v sobotu od 11:30 o 5. až 8. místo s Norskem.

"Taková je realita. Je to o rozhodování hráček. Je obrovský problém, že hrajeme proti Polsku nebo Německu, což jsou týmy, které nemají takovou kvalitu, a my nehrajeme zápasy s týmy, které tu kvalitu mají. Jsem na lavičce Slovenska šest let a dneska jsem hrál poprvé se Švýcarskem, vždyť to je úplný úlet," uvedl Jedlička.

"IFF by se nad tím měla zamyslet, protože pokud týmy jako my nebudou hrát s nejlepšími, tak se k nim nikdy nepřiblížíme. To je zatím jiná florbalová planeta. To nemůžete nasimulovat ani v tréninku. Pak se mi možná někteří smějí, že hraju proti Švédkám v šesti, ale je to přesně o tom rozhodování, abych holky do těch situací dostal," dodal Jedlička, který na úvod se Švédskem sáhl k power play už na začátku utkání za stavu 0:1.

Výsledky mistrovství světa florbalistek v Uppsale

Čtvrtfinále:

ČR - Dánsko 7:5 (2:2, 4:3, 1:0)
Branky a nahrávky: 15. Ratajová (Bačová), 17. Chudá (Keprtová), 23. Trojánková (Keprtová), 30. Beránková, 31. Kubečková (Trojánková), 34. Kubečková (Havlíčková), 52. Krupnová (Kubečková) - 9. S. M. Olssonová (F. M. Olssonová), 20. Habersatterová (Thaarupová), 25. De Friesová, 33. Habersatterová, 36. Di Nardová (F. M. Olssonová). Rozhodčí: Teová, Linová (obě Singapur). Vyloučení: 1:1. Využití: 1:0. Diváci: 296.

Sestava ČR: Remešová - Beránková, Jiráková, Koníčková, Paloncyová, Havlíčková, Keprtová, Šupáková - Ratajová, Krupnová, Bačová - Mlejnková, Suchá, Řepková - Chudá, Kubečková, Trojánková - Plášková, Kotzurová. Trenéři: Sascha Rhyner a Jakub Robenek.

Švýcarsko - Slovensko 12:1 (3:0, 5:1, 4:0)
Branky: 15., 24. a 47. Rüttimannová, 37., 42. a 59. Gerigová, 10. a 36. Wikiová, 8. Spichigerová, 26. Martiová, 32. Liechtiová, 46. A. Wyssová - 29. Chupéková.

O 9. místo:

Lotyšsko - Německo 7:5 (1:1, 2:2, 4:2).

O 11. místo:

USA - Rusko 2:17 (0:6, 0:5, 2:6).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články