Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Florbalistky finalizují přípravu před MS. Tentokrát chceme finále, říká trenér

České florbalistky zahájí v pátek v Hostivici závěrečné soustředění před MS v Singapuru, do něhož vstoupí 3. prosince utkáním proti Polsku. Reprezentantky budou útočit na druhou medaili v historii. Trenér Lukáš Procházka chce s týmem dojít poprvé do finále.

České florbalistky
zdroj: Český florbal

V přípravě jeho tým na začátku září v Ústí nad Labem na Euro Floorball Tour zdolal poprvé v historii i úřadující šampionky Švédky (4:3 po samostatných nájezdech). "Můžu hodnotit cyklus jako zvládnutý, ale to nejdůležitější máme samozřejmě před sebou. Teď je třeba ještě nějaké věci dotáhnout a dosáhnout toho, v co všichni doufáme a chceme," uvedl Procházka.

"Od začátku jsem tvrdil, že tým má na to hrát finále. To je cíl, který mám. Ten základní je přivézt medaili, na kterou český ženský florbal dvanáct let čeká. Já mám ty cíle vyšší a věřím, že si holky potvrdily, že je můžeme mít vyšší," řekl kouč.

Kapitánka Eliška Krupnová se stejně jako brankářka Jana Christianová chystá na sedmý světový šampionát. "Je to samozřejmě exotická destinace, což vidím pozitivně. Nechci říct, že to bylo to samé dokola, ale v evropských zemích je to hodně podobné. Je to zpestření a já mám ráda i teplo, tak se na těch třicet stupňů těším," řekla Krupnová.

Ofenzivní opora Krupnová se hned v prvním utkání MS může stát novou rekordmankou české reprezentace se 136 zápasy, kterými překoná Hanu Koníčkovou. "Nějak rychle to naskákalo. Hraju florbal, protože mě to baví. Nehraju to pro čísla. Je pro mě poctou hrát v reprezentaci. Že těch zápasů bylo tolik a ještě pár bude, to je hezké, ale chci hlavně s týmem přivézt nějaký úspěch," uvedla Krupnová, která už je rekordmankou národního týmu se 165 body, 101 góly i 64 asistencemi.

Procházka doufá, že po zranění z říjnového turnaje EFT v Turku bude připravená Vanessa Rebecca Keprtová ze švédské Mory. "Pracujeme na tom intenzivně. Byla pro nás v celém cyklu strašně důležitá. Je to hraniční, ale zprávy jsou pozitivní. Věřím, že v Hostivici doléčíme drobné šrámy, které jsou," řekl Procházka.

S týmem odletí do Singapuru vedle Christianové a Lenky Remešové třetí brankářka Monika Šolleová. "Ta destinace je logisticky složitá. Kdyby došlo k nějakému zranění nebo problému na tomto postu, tak nejsme schopní hráčku dostat do dějiště v řádu hodin jako při šampionátu v Evropě. Trvalo by to dny a to by bylo extrémní riziko, které jsme nechtěli absolvovat," uvedl kouč.

Eliška Krupnová v utkání se Švýcarskem
zdroj: flickr.com/ceskyflorbal

S týmem se chystá nejen na sedmihodinový časový posun, ale i na vedro a vysokou vlhkost. "Bylo to důležité téma. Snažili jsme se zpracovat pro celý tým adaptační program, který by minimalizoval rizika spojená s přesunem. Samozřejmě každý organismus pak bude fungovat specificky a musíme být připravení, že to s námi může nějak zamávat, ale v tomto ohledu jsme nic nepodcenili," uvedl Procházka. Mezi doporučeními byly i návštěvy sauny.

"Singapur je rozvojovým projektem Mezinárodní florbalové federace. Je to samozřejmě pro všechny evropské země nesmírně ekonomicky náročné, ale pro globální rozvoj florbalu extrémně důležité. V Asii je florbal možná ještě trošku politicky silnější než v Evropě a koná se tam spousta multisportovních akcí, kterých se může účastnit. Samozřejmě sportovně je Asie ve florbalu ještě v kolébce," řekl prezident Českého florbalu Daniel Novák. Další MS bude v roce 2025 v Brně a Ostravě.

Šampionát v Singapuru bude i kvalifikací na Světové hry, které se budou konat v srpnu 2025 v čínském Čcheng-tu a kde se nově objeví po mužském i ženský florbal. Postoupí nejlepší pětice týmů. "Určitě je to motivací, že se ten sport posouvá dopředu. Všichni víme, že florbal je relativně mladý sport a asi na olympiádu připravený není, ale být součástí Světových her je velký krok dopředu. Možná už bylo i na čase, aby tam byla nejen mužská, ale i ženská složka," uvedla Krupnová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články