Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Florbalistky chtějí z MS v Bratislavě medaili. Ta ale visí vysoko, uvědomuje si kouč

Už jednou se jim to povedlo. V roce 2011 na mistrovství světa v St. Gallenu skončily bronzové. Čekání na historicky druhý cenný kov chtějí české florbalistky ukončit na šampionátu v Bratislavě. Reprezentace, která na posledních dvou vrcholech sezony skončila vždy čtvrtá, ví, že to bude náročný úkol. S očekávanou velkou podporou fanoušků přesto touží v boji o stupně vítězů předčít někoho z favorizovaného tria Švédsko, Finsko či Švýcarsko.

České reprezentační florbalistky
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

"Ta medaile je opravdu hodně vysoko. Musí se sejít hodně věcí, aby český tým mohl na medailovou příčku vystoupat. Situace je rozdílná oproti mužskému florbalu. Ženský začal stahovat tu špičku o něco později a uvidíme, na co bude současná forma a kvalita stačit," řekl trenér Miroslav Janovský, který na lavičce národního týmu z osobních důvodů skončí.

"Tým si uvědomuje, jak na tom je i jak jsou na tom soupeři. Musíme si přiznat, že Švédsko, Finsko a Švýcarsko jsou stále ještě před námi, ale my budeme připraveni v klíčových zápasech proti Finsku a případně Švýcarsku uspět," doplnil Janovský.

Do turnaje vstoupí Češky v pátek v 15:15 proto Lotyšsku, v sobotu od 16:00 budou hrát s vicemistryněmi světa Finkami. V pondělí je pak čeká souboj s Norskem. První dva celky ze skupin A i B, kterou tvoří obhájkyně titulu Švédky, Švýcarky, Němky a Polky, postoupí přímo do čtvrtfinále.

Je nám líto, video expirovalo.
Florbalistky vyrazily do dějiště MS, za klíčový považují duel s Finskem

Ostatní čeká předkolo play-off s prvními dvěma týmy ze skupin C a D. V "céčku" bude bojovat domácí Slovensko, Estonsko, Austrálie a Singapur a v "déčku" Dánsko, Japonsko, USA a Thajsko.

"Karty před zápasem s Finskem jsou rozdány naprosto jasně. Tým, který uspěje, bude mít šanci se v semifinálovém zápase vyhnout obávanému Švédsku. Už tento zápas v základní skupině bude jako play-off. Uvědomujeme si sílu Finska, že je výkonnostně stále ještě nad námi, ale budeme chtít v tomto zápase uspět," prohlásil Janovský k možná klíčovému duelu skupiny.

Český tým sehraje první dva zápasy v Hant Areně pro 4200 diváků. Zimní stadion Ondreje Nepely pro 10 055 příznivců si v utkání vyzkouší až v pondělí s Norskem.

"Na Slovensku mají s pořádáním šampionátu velké ambice. Je to extrémně náročná práce. Jsem zvědav, jak zvládnou organizaci a přitáhnou diváky. Ohromně jim fandím, protože když se jim šampionát povede, tak může nastartovat podobný boom, který přišel v České republice v zájmu o florbal v roce 2008," řekl prezident Českého florbalu a viceprezident Mezinárodní florbalové federace Filip Šuman. 

Turnaj vyvrcholí v sobotu 9. prosince. Od 14:15 se bude hrát o bronz a od 17:05 je na programu finále. Na šestý titul v řadě a celkově osmý na jedenáctém MS budou útočit Švédky, které drží na šampionátech už 26 zápasů vítěznou sérii.

Obránkyně Denisa Billá může pomýšlet na vyrovnání rekordu v počtu odehraných zápasů na MS. Jednatřicetiletá účastnice už osmého šampionátu jich má zatím na kontě 37. Dotáhnout se může na Lotyšku Baibu Jurušaovou, která drží rekord s devíti účastmi a v roce 2013 se loučila se 43 duely na kontě.  

"Na tyhle věci se moc nedívám. Nebo spíš vůbec. Beru to jen jako další zápasy. Nejhezčí vzpomínka je ta bronzová medaile, když jsme porazily domácí Švýcarky. Těším se i na to, že to bude skoro domácí mistrovství," řekl Billá.

Nominace českých florbalistek na MS v Bratislavě (1.-9. prosince 2017):

Brankářky: Jana Christianová (Jižní Město), Nikola Příleská (Vítkovice).

Obránkyně: Vendula Beránková, Denisa Billá, Martina Čapková (všechny Jižní Město), Nela Jiráková, Magdaléna Plášková (obě Chodov), Klára Leierová (obě FBC Liberec), Hana Koníčková (Vítkovice), Veronika Zittová (Panthers Praha).

Útočnice: Martina Řepková, Tereza Urbánková (obě Chodov), Veronika Enenkelová, Romana Žurková (oba Vítkovice), Adéla Bočanová (FbŠ Bohemians), Nela Kapcová (FBC Ostrava), Dominika Kubišová (Jižní Město), Michaela Mlejnková (FBC Liberec), Eliška Krupnová (Pixbo Wallenstam/Švéd.), Denisa Ratajová (SB-Pro/Fin.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články