Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Florbalistky budou bojovat o finále s domácím Finskem, Švédky jdou na Švýcarsko

Tampere (Finsko) - Českým florbalistkám začne na mistrovství světa boj o druhou medaili v historii. Při čtvrté semifinálové účasti za sebou se bronzové medailistky z roku 2011 utkají s domácím Finskem a sní o prvním postupu do finále. Jubilejní stý zápas v národním týmu sehraje rekordmanka Denisa Billá. Přímý přenos sledujte na ČT sport a našem webu od 16:20, na těchto stránkách uvidíte od 19:15 exkluzivně živě utkání Švédsko - Švýcarsko.


Češky všech dosavadních osm duelů na mistrovství světa s Finkami prohrály, celkem s nimi z 34 zápasů uhrály čtyři výhry a tři remízy. "Šance je v úrovni asi třiceti procent, ale je tam. Zápas, kdy je porazíme, přijde tady na mistrovství světa, když uděláme všechno to, co máme," řekl trenér Miroslav Janovský.

Semifinálovou bitvu bere jako vrchol dvouletého přípravného období. "Jsem strašně rád, že budeme proti nim hrát v jejich domácím prostředí. Co může být pro hráčky lepší než hrát ten rozhodující zápas na mistrovství světa proti domácím před plným hledištěm," navázal trenér, který na lavičce národního týmu před dvěma roky po domácím šampionátu v Brně a Ostravě vystřídal Karolínu Šatalíkovou a Markétu Šteglovou.

Pod Janovským dokázal tým vyhrát nad Finskem loni v listopadu v Praze na Euro Floorball Tour 5:4, letos v dubnu ve švýcarském Wilu podlehl 2:3 a před měsícem v generálce v Tampere prohrál 0:3. "Všechno to byly opravdu velice vyrovnané zápasy," řekl Janovský. Velká síla Finek je podle něj ve standardních situacích a přesilových hrách. "My víme, co Finky budou hrát, a chceme se na to maximálně připravit," uvedl Janovský, jehož tým prošel do semifinále po výhře nad Polskem 8:2. Finky porazily druhým nejvyšším rozdílem v historii play-off mistrovství světa Německo 16:0.

Je nám líto, video expirovalo.
Florbalistky si před semifinále s Finkami pročistily hlavu

Kouč si je vědom, že jeho tým musí před klíčovými zápasy o medaile ještě hru vyladit. "Rozhodně musíme zlepšit přechod do protiútoku. Máme problém v úrovni dovedností, ale musíme se s tím vyrovnat. Pokud zahrajeme hranu našich možností, tak věřím, že si s tím jejich postavením poradíme a překonáme ho," prohlásil Janovský.

Zatím neprozradil, s jakou sestavou tým do semifinále půjde. "Víme, jak budeme hrát, a budeme koncentrovat síly, abychom měli co největší šanci uspět. Sestavu známe, ale hráčky se to dozví až na předzápasové poradě. Rozhodně počítáme s tím, že ty klíčové hráčky budou klíčové zápasy rozhodovat," dodal Janovský, jehož svěřenkyně se dnes při volném dnu i přes deštivé počasí vydaly odreagovat do centra Tampere.

V českém týmu jsou tři hráčky, které od začátku této sezony působí ve finské lize - v SB-Pro jsou to Hana Sládečková s Denisou Ratajovou a Hana Koníčková hájí barvy celku NST Lappeenranta. "Bude to ohromně těžký zápas, protože Finky jsou doma a budou chtít ze sebe vydat to nejlepší. To samé chceme předvést my. Musíme jim také ukázat, že se jich nebojíme. Dát do toho naše české srdíčko a i kvalitu na hřišti, pak si myslím, že je porazíme. Myslím, že k poražení jsou," řekla Koníčková.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články