Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Florbalisté zbrojí na MS, v nominaci mají 12 majitelů bronzu

Praha – Trenér českých florbalistů Radim Cepek zařadil do konečné nominace na prosincový světový šampionát v Rize dvanáct majitelů bronzové medaile z minulého mistrovství světa. Nechybí mezi nimi osmatřicetiletý brankář Tomáš Kafka z Tatranu Střešovice, který se chystá už na deváté MS a má ve sbírce všechny tři české medaile. Češi v základní skupině narazí na Norsko, Lotyšsko a Švédsko. "Obhajoba to bude těžká a čeká nás velice náročné mistrovství světa," prohlásil Cepek.

Trenéři národního týmu Radim Cepek (nejvíce vlevo) a Zdeněk Skružný (uprostřed)
zdroj: ČFbU autor: Martin Flousek

Vedle Kafky byli na předloňském šampionátu také obránci Jan Jelínek, Tomáš Sýkora, Patrik Suchánek a Lukáš Veltšmíd a útočníci Jiří Curney, Patrik Dóža, Matěj Jendrišák, Tom Ondrušek, Tomáš Sladký, Martin Tokoš a Milan Tomašík.

"Předtím jsme byli v roli, kdy jsme chtěli vrátit český tým do elitní čtyřky, což bylo psychicky náročné. Ale už mohu potvrdit, že obhajoba je ještě náročnější," uvedl Cepek.

Na první šampionát se naopak těší šestice hráčů včetně osmnáctiletého Ondřeje Němečka a o rok staršího Marka Beneše. Vedle talentů Tatranu Střešovice se chystají na premiéru brankář Lukáš Souček, zadák Daniel Šešulka a útočníci Martin Koutný a Marek Matejčík.

zdroj: ČTK autor: Adámek Ladislav

"Beneše jsem si vyhlédl už na posledním juniorském šampionátu a stoprocentně si to zaslouží. Stejně tak i Němeček, jehož čtení hry i vyzrálost převyšuje juniorskou kategorii. Dlouhodobě dokazují, že se neztratí ani mezi muži," řekl Cepek.

Po pauze se vrací na MS obránce Petr Kološ a útočník Daniel Šebek, kteří byli před čtyřmi roky v Bernu a Curychu, kde Češi skončili až na sedmém místě. Šebek byl v roce 2010 u bronzu v Helsinkách, kde nechyběli také Kafka, Jelínek, Jendrišák, Sladký a Tomašík.

Vedle 12 hráčů z domácí superligy je v kádru šest krajánků ze Švédska a dva ze Švýcarska. "Jendrišák je naše největší síla v útoku, což dokazuje v každém utkání," uvedl Cepek.

Sport
zdroj: ČT4

Třicetiletý Sladký z druholigového švédského Alingsasu má na kontě už 122 reprezentačních startů a bude na šampionátu útočit na český historický rekord, který drží se 127 zápasy Cepek.

Brankáři Kafka a Souček dostali přednost před osmnáctiletým Danielem Mückem z Chodova. Kafka je jediným majitelem všech tří medailí českých florbalistů v historii, má ve sbírce i stříbro z roku 2004 z Curychu.

"Pořád v české konkurenci patří k nejlepším brankářům. Na mistrovství se navíc dokáže připravit jinak a mnohem lépe než na Euro Floorball Tour. Je to vidět i na jeho výkonech v důležitých superligových utkáních," řekl Cepek o Kafkovi, který spolu s Mückem byl na začátku listopadu na EFT ve Växjö, kde Češi prohráli se Švédskem 3:11, s Finskem 3:10 a se Švýcarskem 5:9.

Nominace českých florbalistů na MS v Rize (3.-11. prosince):

Brankáři: Tomáš Kafka (Tatran Střešovice), Lukáš Souček (1. SC Vítkovice)

Obránci: Jan Jelínek, Petr Kološ (oba Mladá Boleslav), Ondřej Němeček (Tatran Střešovice), Tomáš Sýkora (Chodov), Patrik Suchánek (IBK Dalen/Švýc.), Daniel Šešulka (SV Wiler-Ersigen/Švýc.), Lukáš Veltšmíd (Alligator Malans/Švýc.)

Útočníci: Patrik Dóža, Martin Koutný (oba Chodov), Matěj Jendrišák, Milan Tomašík (oba Linköping IBK/Švéd.), Marek Beneš (Tatran Střešovice), Jiří Curney (Mladá Boleslav), Marek Matejčík (Vítkovice), Tom Ondrušek (Warberg/Švéd.), Tomáš Sladký (Alingsas/Švéd.), Daniel Šebek (SV Wiler-Ersigen/Švýc.), Martin Tokoš (IBF Falun/Švéd.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články