Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Florbalisté vyrážejí za obhajobou bronzu, první překážkou jsou Japonci

Curych/Bern – Za obhajobou bronzové medaile vyrazí čeští florbalisté na mistrovství světa v Curychu. Prvním soupeřem jim dnes budou outsideři z Japonska. Na minulém šampionátu v roce 2010 v Helsinkách si svěřenci trenéra Tomáše Trnavského připsali s Japonskem rekordní výhru 25:1 a podobně snadný zápas se dá očekávat i tentokrát. Všechna utkání českého mužstva na mistrovství světa můžete sledovat na ČT sport a našem webu. Přímý přenos utkání Japonsko – Česko začíná v 16:20.

Čeští florbalisté
zdroj: AP Photo autor: Markku Ulander

"Pro ně je velký zážitek se na turnaj vůbec dostat, takže si zápas určitě užijí," řekl Trnavský na adresu Japonců. Tedy jednoho z týmů, kvůli kterým se šampionát od roku 2010 rozrostl na 16 účastníků, aby i přes debakly sbíraly zkušenosti mezi špičkou.

Milan Fridrich, kapitán florbalistů: "Cílem je přivézt medaili a věřím i v tu zlatou. Víme, že Švédové a Finové mají silnější tým i ligu, ale v jednom zápase je možné všechno. Bude rozhodovat i týmová pohoda nebo pojetí, v tom je můžeme trumfnout." 

V základní skupině pak čekají český tým hned v pondělí Spojené státy americké a v úterý Lotyšsko. I tým USA by měl být pro obhájce bronzu snadným soustem. "Bude to o stupínek těžší soupeř než Japonsko, protože pár kluků působí ve druhé švýcarské lize. Rozhodující zápas ve skupině bude s Lotyšskem, které je atleticky velice dobře vybavené. Mají velké silové hráče a určitě to bude bolet. I proto jsme vybírali sestavu tak, abychom ustáli souboje," doplnil Trnavský.

Češi by měli být favority i ve čtvrtfinále

Karty jsou rozdány tak, že při naplnění papírových předpokladů půjdou Češi ve čtvrtfinále na Německo, Rusko či Kanadu. "Tyto týmy to mají o jednom zápase, kdy se mohou dostat k úspěchu. Tipuji, že to budou Němci, protože mají dobrý mančaft, poskládaný z pár Švýcarů. Jsou tam bratři Holtzové, Fredrik hraje ve Storvretě. Když budou hrát na dvě pětky, tak to konkurenceschopný tým," doplnil Trnavský.

Semifinálovou překážkou by měli být Švédové. Vítězové úvodních šesti MS se snaží vrátit na trůn, kde je na posledních dvou šampionátech vystřídali Finové. "Švédové začali hrát velice agresivní a silový florbal, strašně to s nimi bolí. Když na to kluci nebudou připravení, tak to pro nás bude těžké. Taky to nejsou stroje, které dokážou hrát úplně perfektně. Také mají nervy. Chtějí být mistři světa a tím dostávají sami sebe pod velký tlak," řekl Trnavský. Vedle Švédů, Finů a Čechů se budou chtít vrátit na medailové pozice domácí Švýcaři.

V Curychu se bude hrát v základních skupinách v Saalsporthalle pro 2 200 diváků, v Bernu ve Sporthalle Wankdorf pro 3 000 příznivců. Na boje o medaile se týmy přesunou do multifunkčního Hallenstadionu v Curychu, který bude mít pro florbalový šampionát kapacitu 11 500 míst.

Je nám líto, video expirovalo.
Kameraman ČT si vyzkoušel trénink s florbalovou reprezentací
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články